Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Blesk zjišťoval, jak právě vás zasáhne Kalouskova dieta

Rodina s jedním dítětem a příjmem kolem 30 000 přijde asi o 1000 Kč
Rodina s jedním dítětem a příjmem kolem 30 000 přijde asi o 1000 Kč  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Oldřich Tichý - 
29. února 2012
11:00

Zdá se, že snad nebude tak zle, jak to vypadalo. Premiér Petr Nečas (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) sice přišli s plánem na zvýšení daní a zmrazení důchodů, ostrý zářez do rodinných rozpočtů ale nejspíš ještě otupí v koaličních sporech. Věci veřejné včera řekly, že s řadou kroků nesouhlasí. Blesk spočítal, jak by změny v nejtvrdší variantě mohly dopadnout na několik modelových rodin.

Kdyby prošlo to, co Nečas a spol. v pondělí navrhli, měla by příští rok běžná rodina s dítětem měsíčně asi o tisícovku hlouběji do kapsy. Ještě hůř by na tom byli třeba živnostníci. A o důchodcích už vznikají cynické vtipy, že by snad bylo lepší zmrazit přímo je, než jen důchody.

Vicepremiérka Karolína Peake (VV) ale včera oznámila, že její strana s úplným zmrazením důchodů nesouhlasí. A trvá třeba i na zachování dvojí sazby DPH, kdy v té nižší by měly být potraviny, léky a knihy.

Další návrh ovšem véčkaři pochválili. „Vítáme, že koaliční partneři připustili debatu o progresivním zdanění vyšších příjmových skupin,“ dodala Peake. Věci veřejné jsou totiž jedinou stranou nynější koalice, která chtěla vyšší daně pro bohaté už před volbami. Chybějící peníze navrhují získat např. vyšším zdaněním hazardu.

Je přitom téměř jisté, že nakonec trochu ustoupí jak VV, tak Kalousek s Nečasem. Obvykle všichni své požadavky nadsadí, aby měli prostor pro jednání. Nakonec tak nejspíš projde něco mezi drsnou Kalouskovou variantou a měkkou »VV verzí«.

K běžnému koloritu současné politiky patří i to, že opoziční ČSSD a odbory úsporná opatření kritizují. Sociální demokraté dokonce oznámili, že chtějí hlasovat o nedůvěře vládě.

Rok 2013 podle vlády

● DPH se má zvýšit zřejmě na jednotných 20, pouze knihy a léky by zůstaly na 14% (mluví se ale i o 19% nebo o zachování dvou sazeb zvýšených o procento na 15 a 21%)

● penze se mají zmrazit na 2 až 3 roky

● bohatí, kteří mají plat nad 100 tisíc měsíčně, mají platit vyšší daň

● daň z příjmu fyzických osob se zvýší z 15 na 16%

● porodné se pravděpodobně zruší úplně

● podnikatelům se sníží výdajové paušály, takže zaplatí víc na odvodech pojištění

● zvýšit by se mohla i daň z nemovitostí, daň z tabáku a zavést by se mohla spotřební daň z vína, která by dělala asi 10Kč na litr

● o daňové zvýhodnění má přijít třeba zelená nafta

Rodina s jedním malým dítětem - Příjem 30 tisíc. Přijdou měsíčně
o téměř 1000 Kč

Pokud by se sjednocení DPH na 20% přesunulo celé do zvýšení cen, zaplatila by rodina měsíčně přibližně až o 609Kč více hlavně za potraviny. Lze čekat ale jen částečné přenesení vyšší DPH do cen – při 50% promítnutí do cen by jejich náklady vzrostly asi o 305Kč za měsíc. Pokud by prošlo zvýšení daně z příjmu z 15 na 16%, rodina by přišla zhruba o 350Kč. Rodina by tak byla chudší až o 959Kč.

 

Důchodci s příjmem 18 000 přijdou až o 700 Kč. Důchodci s příjmem 18 000 přijdou až o 700 Kč. | Archiv Blesku

Důchodci - Penze celkem 18 tisíc Kč. Přijdou měsíčně až o 700 Kč

Důchodců se dotkne sjednocení dvou sazeb daně z přidané hodnoty, takže hlavně za dražší potraviny budou muset měsíčně vydat až o 652Kč víc. Naštěstí v této variantě by neměly zdražit léky, které by zůstaly jako výjimka v nižší sazbě DPH 14%. Přesně o tuto částku by domácnost důchodců byla chudší, protože by byly zmrazeny penze, a nemohli by tedy kalkulovat s jejich zvýšením.

 

Živnostník s trřbami kolem 50 000 s manželkou¨na mateřské přijde o zhruba 3500 Kč. Živnostník s trřbami kolem 50 000 s manželkou¨na mateřské přijde o zhruba 3500 Kč. | Archiv Blesku

Živnostník s manželkou - Tržby 50 tisíc. Přijdou měsíčně o téměř 3500 Kč

Rodina by po sjednocení DPH na 20% musela hlavně za dražší potraviny utratit o 609Kč měsíčně víc. Živnostník s tržbami 50 tis. Kč a vyživovanou manželkou při 60% výdajích neplatí žádné daně. Při snížení paušálu na 40% by jeho daňová povinnost vzrostla na cca 360Kč měsíčně. Projevilo by se to i u sociálního a zdravotního pojištění, zaplatil by zhruba o 2375Kč měsíčně více než nyní. Rodina by tak byla chudší o 3344Kč.

pepan987 ( 2. března 2012 14:09 )

co se stalo, když nám zdražili vodu, elektřinu, plyn, - začali jsme šetřit. Co se stane když nám zdraží teď všechno? Začneme šetři - a jaký to bude mít důsledek - opět nižší příjem do státní kasy a na to bude muset nastoupit nové zvyšování DPH aby si Ti pašíci mohli naplnit koryta a nemuseli si utahovat opasky - a to nás donutí k dalšímu šetření a to bude mít za následek další zvyšování ....... mám ještě pokračovat?

palko1961 ( 29. února 2012 21:12 )

Az jednou Kalousek bude stary prdola bez jakych koliv funkci a vlivu na statu {proste duchodce}, necham ho sejmout ahodim ho k sezrani prasatum. To jsou svetle zitrky co Kalousku ?!

reeh ( 29. února 2012 18:22 )

Co antikrist ...Mesiáš je to ..... http://vtipy.netroof.eu/item/7030/nova-kalouskova-mystifikace/

aaamanda ( 29. února 2012 18:17 )

Akorát se smějí lidem do obličejů a čekají, co všechno běžní pěšáci ještě unesou!!!!

aaamanda ( 29. února 2012 18:17 )

Ať si Kaloousek se svým ansámblem drží své diety S Á M a druhé nechá důstojně žít. Copak si to necháme všechno líbit od toho likvidačního komanda ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa