Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ekonom Švejnar: Hrad je pro něj míň než Amerika?!

Autor: ljš, Kjos - 
20. února 2012
12:02

Ekonom Jana Švejnara (59) se začíná cukat a zvažuje, zda bude vůbec kandidovat na prezidenta. Důvodem je prestižní místo na Kolumbijské univerzitě a strach, že by v souboji s Janem Fischerem neměl šanci. Navíc ČSSD stálé váhá, zda za ním bude stát, nebo podpoří Jiřího Dienstbiera ml. (42).

Ekonom Jan Švejnar má hned tři důvody, proč svou (ne)kandidaturu velmi vážně zvažuje. Tím nejdůležitějším je pravděpodobně jeho kariérní růst. Na prestižní newyorské Kolumbijské univerzitě totiž od ledna vede zbrusu nové Centrum pro globální a hospodářskou politiku a škola ho také jmenovala profesorem globální ekonomie. Švejnar má tak velkou možnost aktivně se zapojit do řešení světových ekonomických problémů.

Proti rozhodnutí podstoupit strastiplnou cestu na Hrad hraje také fakt, že Švejnar již jednou neúspěšně kandidoval. V roce 2008 se v prezidentské volbě postavil Václavu Klausovi, ale prohrál.

Třetím důvodem může být fakt, že i v následujících volbách by měl velmi silného konkurenta, tím je Jan Fischer. Ten by navíc měl, narozdíl od Klause, potenciál sebrat mu voliče ze stejné sociologické skupiny. Z anket a průzkumů zatím vyplývá, že by si Češi na Hradě přáli spíše nestraníka. Fischer je však díky své premiérské funkci známější a například v anketě na Blesk.cz jasně vede.

Kdo je profesor Jan Švejnar?

V roce 1970 emigroval se svými rodiči do Spojených států, kde vystudoval ekonomii na Cornell a následně na Princeton University. Od roku 1996 vyučoval na Michigenské univerzitě. V devadesátých letech také působil jako ekonomický poradce prezidenta Václava Havla.

Rodina: , ale vystudovala ve Spojených státech, zemřela v roce 2009 na dovolené v Dominikánské republice. Dlouhá léta měla problémy s dýcháním, na krku šátečkem zakrývala vývod po tracheostomii. Zemřela právě na komplikace spojené s dýcháním.

Respektovaná ekonomka Katherine se svým manželem strávila 30 let, poté co se seznámili ve Světové bance. Mají spolu dvě děti Daniela (32) a Lauru (25).

Politické názory: Zastává principy volné tržní ekonomiky doplněné sociálními opatřeními. Není členem žádné politické strany.

Majetek: Vlastní byt na pražských Vinohradech.

Zájmy: Rád sportuje, v mládí dokonce závodně lyžoval, má rád také tenis. Hraje na kytaru. Rád poslouchá klasiku a jazz. Je fanouškem Miloše Formana.

Jazyky: Plynně mluví anglicky a francouzsky, na pracovní rovině se domluví i rusky a španělsky.

A koho chce za prezidenta vy? Hlasujte v anketě Blesk.cz:

clarocesi ( 22. února 2012 12:18 )

clarocesi ( 22. února 2012 12:17 )

Pokud to má pan Švejnar v makovici v pořádku, tak tento kšeft nevezme.Musel by se propadnout hanbou (především jako ekonom) pokud by ho nominovali socky.A co se týče Fischera ,ten je zkorumpovanej až běda (vis na poslední den podepsané smlouvy jeho prozatimní vlády).

kana2 ( 21. února 2012 17:06 )

já to takhle nevidím už jednou kandidoval a neuspěl proč se ztrapňovat znovu a proč tahat kůži na trh v této džungli hnusu a hnoje jako je naše politická scéna

merrylou212 ( 21. února 2012 14:42 )

Fišer je převlékač kabátu, dlouholetý komunista,po převratu se hodně rychle zorientoval !! Takového presidenta bych tedy nechtěla,který když to smrdí,tak rychle převleče kabát !!!

jirkaplacek ( 21. února 2012 14:34 )

Občas někdo napíše "profesor" Švejnar. Je třeba uvést, že žádné speciální zkoušky či nějakou habilitační či jinou práci pan Švejnar nikdy neskládal. A také nemusel. Je to "profesor" naprosto stejného typu, jako se u nás říká STŘEDOŠKOLSKÝM učitelům. Venku se tak říká také VŠEM vysokoškolským učitelům. Z čisté "skromnosti" to však nikdy neuvedl na pravou míru.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa