Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zemřel poslanec za ČSSD Jalowiczor (†38): Podlehl rakovině

Autor: simao, ČTK - 
7. února 2012
14:13

Ve věku pouhých 38 let zemřel poslanec za ČSSD Petr Jalowiczor. V úterý ráno podlehl rakovině, se kterou dlouhodobě bojoval. Oznámila to dnes předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Poslanci proto své jednání zahájili minutou ticha. Truchlí však i jeho rodina - manželka Marta pětiletý syn Jakoubek a tříletá Petra..

Roku 1996 vstoupil do řad sociální demokracie, od roku 2002 působil nejdřív coby místostarosta, poté starosta obce Bukovec a v roce 2010 se svou partaj vydal zastupovat do Poslanecké sněmovny.

Petr Jalowiczor (†38), člen zastupitelstva Moravskoslezského kraje, však dnes podlehl nemoci, se kterou dlouhodobě bojoval - zákeřné rakovině.

Úspěšný komunální politik

Třinecký rodák a vystudovaný stavitel Jalowiczor se do politiky vydal hájit barvy ČSSD. A stal se z něj úspěšný komunální politik, který se vypracoval do čela obce Bukovec. Nakonec však dal přednost vábení Poslanecké sněmovny.

"Výhodu vidím v tom, že jsem člověk z malé obce na východě republiky, čili můžu hájit potřeby okrajových částí země. Ve větší míře totiž do poslaneckých lavic usedají zástupci velkých měst," říkal po svém zvolení. „Do Sněmovny se těším. I když teď budu častěji mimo domov, rodina mi fandí," dodal pro regionální server iHorizont.

Poslanec ČSSD Petr Jalowiczor se svým synem Poslanec ČSSD Petr Jalowiczor se svým synem | Facebook.com

Nejen v Bukovci však budou nyní na svého zástupce vzpomínat. O manžela a otce připravila rakovina jeho nejbližší pozůstalé - manželku Martu a děti Jakuba (5) a Petru (3).

Coby politik se tedy zaměřoval především na regionální rozvoj. Vedle kariéry se však věnoval především právě rodině. Mezi jeho osobní záliby patřilo lyžování, plavání, cyklistika a jóga, rád cestoval a hrál na kytaru a akordeon.

Do sněmovny přestal docházet, spoléhal na asistenty

Do Poslanecké sněmovny přestal docházet, když se jeho zdravotní stav výrazněji zhoršil. Svou funkci však dál plnil i díky spolupráci se svými třemi asistenty.

Jeden z nich, Pavel Kawulok, Mladé frontě v loňském roce potvrdil, že je Jalowiczor nemocný: "Jedná se o těžké nádorové onemocnění, které vyžaduje dlouhodobou léčbu."

Asistenti za Jalowiczora chodili na stranické schůze, pracovali i v době jeho indispozice. Poslanec však na lůžko trvale upoután nebyl. Bez pomoci asistentů se však obejít nemohl.

Zatímco poslanec bojoval s nemocí, Kawulok za něj třeba mezi lidmi sbíral podpisy pod petici proti vládě opozičního nepřítele Petra Nečase. Zbylí dva asistenti, Konderla a Mareček, vyřizovali jeho agendu v Praze a regionu, který zastupoval. I přes zhoršující se stav se však Jalowiczor svého mandátu vzdát nechtěl. A věřil v lepší zítřky.

Ve Sněmovně ho nyní nejspíš nahradí sociální demokrat Břetislav Petr.

Ve Sněmovně promluvil jen jednou

Ve Sněmovně promluvil Petr Jalowiczor jen 10. srpna 2010, aby vysvětlil nedůvěru vládě. Mimo jiné řekl:
-“Mně vadí, že v době krize se snižují investice do infrastruktury.“
-“Zastavené dopravní stavby budou znamenat nejen zaostávání některých regionů, ale i zvýšenou nezaměstnanost.“
-„Vadí mi nedostatečná podpora vědy a výzkumu.“
-„Vadí mi školné.“
-„Nejvíc mi vadí to, že vláda navrhuje snížení podpory rodin s dětmi, protože rodina s dětmi, to je základ naší společnosti.“

kremilek24 ( 10. února 2012 10:35 )

vypocitavej clovek a ty si ho znal? tys mu lezel v mozku, ze vis jaky byl???? ja sem mela stesti ho poznat a to byl clovek na urovni ne jako vy vsichni dohromady vy ste blbci protoze ani nevite co od zivota chcete mate v sobe jen ZAVIST A NENAVIST!!!

kremilek24 ( 10. února 2012 09:38 )

hyena ste mozna vy ne manzelka .reakce na tuto dyskuzi je sprosta nikdo zvas ho nikdy ani nevidel nazivo ale psat komentare ktere vubec nejsou pravdive je tak sproste jak ten blesk ktery si z facebooku vezme fotky a pak rika ze to manzelka poskytla!

vlamore ( 8. února 2012 00:38 )

Holka,že jsi to nemyslela vážně?!?!Chcípák s nádorem mozku!!38 let!!Tomu klukovi se chtělo žít!!Nepřeji Ti to, ale abys za půl roku nevycházala z onkologie třeba Ty,nebo manžel...a v práci by řekli..děláme selekci,ven!!A ty bys věděla, že se *určitě,ale přece určitě,uzdravíš!!*Vyser na práci ,co dělal...byl to syn,byl to manžel,byl to táta....a dovedeš si přectavit,co je to za šupu pro tu rodinu??Vždyť nikoho nezabil!

arresteddevelopment ( 7. února 2012 23:37 )

Pokud by tady skutečně taková selekce probíhala, tak ty už jsi dávno pod drnem, hnido. Protože podle toho slovního průjmu nejsi ani zdravý, ani normální.

merrylou212 ( 7. února 2012 23:00 )

V článku se píše,že byl proti zavedení školného.Můj názor je ten,že každý,kdo dělá vysokou školu, někdo i dvě, by měl státu něco vrátit.Je to nespravedlivé stran peněz z našich daní vůči těm, kteří nestudují.Po dokončení VŠ mají určitě více peněz než po střední škole.Někteří hned po skončení VŠ odejdou do zahraničí,protože tady neseženou práci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa