Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

To je ale pěkný Kocourkov aneb jak si žije ministr průmyslu!

Autor: ČTK, poe, evakk - 
9. listopadu 2011
05:57

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS, 44) neumí vysvětlit, jak se jeho matce ocitlo na účtech 16 milionů od firmy Key Investments. Přesto mu premiér Petr Nečas (ODS) i grémium strany poskytli další čas na vymýšlení, jak to vlastně bylo.

Kocourka navíc už kvůli podivným obchodům začala vyšetřovat i protikorupční policie. Podle protikorupčních organizací by se ministr v takovém případě měl poroučet okamžitě. Jenže tak to v Česku nechodí… Blesk se tedy alespoň podíval, jak si syn náhle zbohatlé maminky žije.

Ani ministr, ani jeho matka nechtějí případ komentovat. Jejich telefony vyzvánějí, ale nikdo je nezvedá. Kocourek se už dříve nechal slyšet, že ke kauze mluvit nebude. Pak – po konzultaci s matkou – uvedl, že jde o »účelové informace zkrachovalé investiční firmy«.

Vysvětlení za týden

Ministerskému předsedovi ovšem toto vyjádření nestačí a žádá podrobnosti. Grémium ODS se včera shodlo, že tak musí učinit do konce týdne. „Když už se bavíme o tom, že by měl odejít ministr Kocourek, tak by měl odejít i jeho bratr Jan, který je náměstkem na ministerstvu školství a rozděluje miliardu na sport. A rozděluje ji tak, že se pak už jen divíme, kolik peněz jde na golf a podobně,“ řekl Blesku místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím. Ten je rozhodnut o všech souvislostech informovat ministra školství Josefa Dobeše (VV).

Milionová vila

Ale zpět k Martinu Kocourkovi. Jak si žije? Ve vile na trvalé adrese na pražském Břevnově nežije. „Tady už bydlí jen jeho dcera,“ řekla Blesku sousedka. Bydlí v Hostivicích na Praze-západ. Vila odhadem za pět až deset milionů na první pohled nepůsobí obydleně – rolety jsou napůl stažené. Místní ale tvrdí, že tu Kocourka potkávají. Čtyřiačtyřicetiletý politik vlastní ještě kancelář v pražských Stodůlkách.

O co v případu jde

Matka ministra Jindřiška Kocourková (63) uzavřela v březnu 2008 smlouvu se společností Key Investments. O týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy za 16 milionů korun. O tři měsíce později dává Kocourková pokyn k prodeji těchto cenných papírů. O měsíc později odchází hotovost 16,14 milionu na její účet v bance UniCredit. Jak Kocourkova matka za dluhopisy zaplatila, není ani z dokumentů jasné – vše přišlo od neprůhledné firmy Eton Ventures, registrované v Novém Mexiku.

Co je zač firma Key Investments

Kromě podivného obchodu s cennými papíry v kauze matky ministra Martina Kocourka půjčila tato firma na akcie expremiéru Stanislavu Grossovi. Ten na obchodech s nimi vydělal 110 milionů. Téže firmě svěřily stovky milionů pražské městské části vesměs ovládané starosty z ODS.

Byla mezi nimi i Praha 13, kde má Kocourek, tehdejší stínový ministr financí ODS, poslaneckou kancelář. V době obchodu s matčinými akciemi byl šéfem dozorčí rady ČEZ (2006 až 2010), který dával Key Investments milionové zakázky. Firma letos na jaře zkrachovala.

Názor experta

David Ondračka, ředitel Transparency International

Lze zabránit tomu, aby politici a jejich blízcí záhadně bohatli?

„Zabránit krádežím se úplně nedá. Vždycky budou příležitosti a vždycky je někdo bude zneužívat. Částečným řešením by bylo, kdyby politici museli přiznávat majetek, se kterým vstupují do funkce. Tedy nejen to, co ve funkci vydělali, ale už i to, co při nástupu měli. To by mělo platit i pro jejich nejbližší příbuzné – ženy, družky. Samozřejmě, že majetek vždycky půjde napsat na matku, kamaráda... Kdyby ale byla přiznání plošná, ztratila by smysl. Nikdo by jich takovou záplavu neprověřil.

Zásadní je také to, aby policie nespala. Případ kolem ministra Kocourka by měla hned začít prověřovat, nemusí čekat na trestní oznámení. A samozřejmě je důležitý i veřejný tlak – politik by měl pochybnosti buď vyvrátit, nebo odejít.“

zdan ( 12. listopadu 2011 07:38 )

A čekat až zprosty lid zapomene.

zdan ( 12. listopadu 2011 07:36 )

Za tyden v Praze a klíče,,francouzsky,,sebou.Netřepat,ale mlatit po hlavach.

gogo ( 9. listopadu 2011 18:07 )

libuna119 ( 9. listopadu 2011 17:30 )

100% souhlas!!!

libuna119 ( 9. listopadu 2011 17:09 )

Nemám žádný komentář,jen čumím,jak tele na nový vrata.Ale snad přece pár slov:Za týden je výročí,ne klíče do ruky ale KLACKY na tu pakáž!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa