Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ministr Vondra schvaluje vraždy Mašínů, tvrdí se v trestním oznámení

Autor: jos, ČTK - 
27. října 2011
10:23

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) čelí několika trestním oznámením kvůli vyznamenání bratří Mašínů. Oznamovatelé tvrdí, že ministr svým postojem fakticky schvaluje trestný čin vraždy.

Deník Právo píše, že Vondrovi hrozí až jeden rok za mřížemi, pokud se prokáže, že veřejně vychvaluje zločin nebo jeho pachatele. Rovněž na rok za mříže pak může jít i ten, kdo pachatele nebo osobu jemu blízkou odmění.

Dozorový státní zástupce Ladislav Malovec již prý případ postoupil pražské kriminálce, aby podle jeho slov pět či šest podání začala vyšetřovat. "Zatím se v té věci ještě nijak nerozhodlo. Úkony trestního řízení ještě zahájeny nebyly," řekl deníku Malovec.

Vondra o oznámeních na svou osobu ví. "V zásadě to nemění můj názor na to, že akt ocenění skupiny bratří Mašínů byl důležitý a správný. Samozřejmě odmítám, že bych schvaloval jakýkoli trestný čin," řekl Právu. Dodal, že partyzánský odboj není možné posuzovat ve světle dnešní doby. Odmítl komentovat, zda už byl v této věci podávat vysvětlení na policii.

Josef a Ctirad Mašinové byli vyznamenáni nejvyšším českým vojenským vyznamenáním Zlatá lípa v den pohřbu Ctirada, kterému bylo uděleno in memoriam. Pohřbu v americkém Clevelandu se vedle Vondry zúčastnil také český velvyslanec v USA Petr Gandalovič.

Ozbrojený boj, který skupina kolem bratrů Mašínových v první polovině 50. let minulého století vedla proti československému komunistickému režimu, stále rozděluje českou společnost. Členové skupiny totiž zabili několik lidí. Podle jednoho z posledních průzkumů Mašíny za hrdiny považuje jen 15 procent Čechů.

dagma9 ( 29. listopadu 2011 17:03 )

Myslím, že bychom potřebovali nějaký Mašíny na Vondru a spol.

dagma9 ( 29. listopadu 2011 16:36 )

Volby jsou ještě daleko mělo by se jednat ihned. Do té doby nás budou vesele okrádat. Babiš to je taky výsměch ten ani nevyplatil akcionáře, taky pěknej zloděj a teď si ještě za ty nakradený prachy založí stranu. Vondra by měl vrátit prachy daňovejm poplatníkům a měl by jít seďet.

kung-fu-jane ( 30. října 2011 16:06 )

Karle128, promiň, že jsem zapomněla, že nejsi jenom debil, ale naprostý cocot na druhou!! A to, co jsem ti nahoře napsala, tak stále "PLATÍ"...ubohý lidský zmetku ....

karel128 ( 30. října 2011 15:50 )

kungromiň,že jsem zapomněl,že ty nejsi žádná kung,..ale "Rudá kun.a na druhou..!!" A to,co jsem ti nahoře napsal,..tak stále "PLATÍ"..kreténko ....

kung-fu-jane ( 30. října 2011 09:54 )

pro toho kreténa Karla č.128: A já jsem ti už několikrát napsala, že jsi úchyl a aby jsi se o mne neotíral, ty paranoidní psychouši. Vrať se znovu do psychiatrické léčebny v Bohnicích, číslo dveří 128 a nedělej potíže. Máš-li záchvat, tak si dej sprchu a vyčkej do příchodu ošetřovatele, debile...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa