Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Spící muž Schwarzenberg vzal Albright na Muže s dýmkou

Autor: ČTK, Kjos - 
2. října 2011
21:44

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který většinou všude usne, doprovodil Madeleine Albright na premiéru filmu Muž s dýmkou. Dokument vypráví o životě Josefa Korbela - tatínka exministryně zahraničí USA.

Podle její vzpomínkové knihy Madeleine snímek natočil režisér Josef Císařovský. Premiéru si nenechali ujít ani bývalý prezident Václav Havel, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a další hosté ze světa diplomacie.

"Můj otec byl vždycky dobrý československý patriot. Moc mě naučil," uvedla před začátkem promítání Albrightová. Dokument připomíná odkaz demokrata, který byl podle své dcery "velký intelektuální humanista". Nejvíce byl ovlivněn Tomášem Garriguem Masarykem. Jeho přesvědčení o nezbytnosti demokratickým způsobem pracovat na lepším a spravedlivějším uspořádání světa a dějinné zvraty ho přinutily dvakrát opustit vlast, nejprve před nacisty, poté před komunisty. Ve své rodné zemi byl Korbel až donedávna nepříliš známý, ačkoli vychoval dvě americké šéfky diplomacie - kromě své dcery ještě Condoleezu Riceovou jako svou někdejší studentku. I její hlas ve snímku zazní.

Dokument o životě a díle je postaven na výpovědích Albrightové a dalších členů rodiny, její sestry a bratra. Je zároveň zamyšlením nad rolí demokracie v současném světě.

Snímek, jehož producentem je Miloslav Doležal, se zanedlouho objeví i na televizních obrazovkách. Česká televize jej odvysílá 17. listopadu.

Josef Korbel se narodil v září 1909 v Kyšperku, nynějším Letohradě. V letech 1936 až 1939 byl tiskovým atašé v Bělehradě, za druhé světové války vedl československé vysílání BBC v Londýně. Po válce se stal velvyslancem v Jugoslávii a Albánii. Po únorovém puči v roce 1948 odešel do exilu a požádal o azyl v USA. Útočiště nalezl v Denveru ve státě Colorado, kde přednášel na Vysoké škole mezinárodních studií, která od loňska nese jeho jméno. Zemřel v roce 1977.

jity ( 3. října 2011 11:45 )

soukromá akce, kterou nám již týden oznamují média a novináři tam snad nebyli? Je pravda, že z peněz daňových poplatníků to nešlo, tak pro mne za mne ať se tam uchlastají. Přej a bude ti přáno.

spenatky ( 3. října 2011 10:13 )

Jaká reprezentace? Byla to soukromá akce, ty jelito. Pořád tu předvádíš jak jsi blbá.

abstinent ( 3. října 2011 01:29 )

ty buď ticho, jsi nevzdělaná zavistiva pi ce, a do mody se neoleť asi s ho tam dlouho neměla, jahodové ticho, co?Máš doma podvlíkačky a mastíš frajtra pod peřinou

jahodove_ticho ( 2. října 2011 23:51 )

Paní Dáša vypadá jak šlapka od kolotočů, to je reprezentace...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa