Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslankyně Kaslová: Už druhá mateřská za 100 tisíc měsíčně

Autor: Veronika Pukačová, mivrk - 
13. září 2011
05:00

Někdo si to zkrátka umí zařídit! Tak by si asi povzdechla většina českých maminek, kterým odchodem na mateřskou silně klesne životní úroveň, při pohledu na poslankyni Janu Kaslovou (30, TOP 09). Před osmi měsíci se jí narodil syn Jakub a druhé dítě očekává na přelomu roku. To vše za »plného provozu« jako poslankyně Sněmovny, kde i s náhradami bere měsíčně 100 tisíc korun.

Kaslová se do Sněmovny dostala vloni v květnu ještě jako Radová. Krátce nato se ale vdala a na svatebních snímcích už bylo patrné, že je těhotná. „Měla jsem obavu, aby si někdo nemyslel, že jsem si naplánovala, jak se dostanu do Parlamentu a hned půjdu na mateřskou. Všechny jsem ujistila, že mateřskou neplánuji,“ řekla tehdy.

Po narození syna Jakuba před osmi měsíci se pak pochlubila, že do Sněmovny dojížděla hlasovat i v šestinedělí. „Pevně věřím, že práce bude zvládnutelná i s oběma dětmi, zřejmě jim budu muset pořídit profesionální chůvu,“ řekla nyní Kaslová. Práce poslankyně je podle ní náročná, vyžaduje spoustu energie a všechen volný čas. „Svoji práci však mám velice ráda a rozhodla jsem se pro tuto cestu dobrovolně, proto pevně věřím, že to lze zvládnout,“ dodala.

Peníze prý posílá na charitu

Pohádce o supermatce je ale těžké uvěřit. Poslankyně Kaslová je kromě dalších funkcí i místopředsedkyní dvou výborů – mandátového a imunitního, ale také ústavněprávního. Za to bere plat zhruba 67 tisíc měsíčně plus náhrady kolem 30 tisíc korun. Kdyby musela jako většina maminek zůstat na mateřské dovolené, brala by byť i ze svého obřího platu jen 28 tisíc. Za jednu svou mateřskou dovolenou by tak dostala jen asi 196 tisíc.

Ve Sněmovně ale za tu dobu pobrala 490 tisíc, s náhradami pak 700 tisíc. Teď ji totéž čeká podruhé. Ještěže alespoň svůj mateřský příspěvek, na který měla také nárok, posílala podle svých slov na charitu...

Hlasovat chodí často

Čestnější by ale bylo vzdát se mandátu. Nevzít si po porodu ani den volna a docházet do práce minimálně na osm hodin, to by si těžko mohla naprostá většina matek dovolit. Jenže práce poslance se zkontrolovat nedá. Lze jen vysledovat, na kolika hlasováních při zpravidla několikadenních schůzích v měsíci poslankyně byla.

A nutno říct, že v tom Kaslová rozhodně nepatří k nejhorším. V minulých dnech, kdy se hlasovalo jako o život, si dokonce vylepšila skóre z účasti na hlasování z 60 % až na 70 %.

Nejznámější sněmovní matky
Lucie Talmanová s malým Nicolasem Lucie Talmanová s malým Nicolasem | Foto Blesk

Lucie Talmanová (44): Syn Nicolas se jí jako místopředsedkyni Sněmovny narodil v červenci 2007, otcem byl tehdejší premiér Mirek Topolánek. Její »luxusní« mateřskou dovolenou kritizoval pražský primátor Pavel Bém (ODS). Později Blesk odhalil, že si nechává jako pravicová politička, která brala přes 100 tisíc a v politice celkem vydělala 9 milionů, vyplácet rodičovský příspěvek 3,5 tisíce. Voliči jí to neodpustili a ve volbách do Senátu neuspěla.

Petra Buzková z jednání odbíhala kojit Petra Buzková z jednání odbíhala kojit | Foto Blesk
Petra Buzková (45): Dcera Anna se jí narodila před Vánocemi 1996. Ve své kanceláři měla dětskou postýlku a během jednání odbíhala kojit. Později přiznala, že to mnoho lidí
Hana Marvanová se mandátu vzdala Hana Marvanová se mandátu vzdala | Foto Blesk
považovalo za nevhodné, jedni ji odsuzovali, že zneužívá státní prostory, druzí, že je špatná matka.

Hana Marvanová (48): Poslankyně Unie svobody porodila svého třetího syna Andreje v září 2003. Kvůli ní chtěla Sněmovna zřídit speciální místnost na kojení a poslankyně se chystala na hlasování o

Kateřina Jacques dlouho těhotenství tajila Kateřina Jacques dlouho těhotenství tajila | Foto Blesk
rozpočtu pár dní po porodu. Narozdíl od svých kolegyň se ale nakonec tři dny po narození syna kvůli roli matky vzdala mandátu.

Kateřina Jacques (40): Poslankyně Strany zelených porodila dceru Noemi v říjnu 2009. Otcem je exšéf Strany zelených Martin Bursík. Jacques těhotenství dlouho tajila a přiznala ho až ve vysokém stupni, když už nemohla déle zapírat. Zelení v dalších volbách už neuspěli.

iberia ( 15. září 2011 11:03 )

a další v pořadí je Machálková u Dobeše

jara78 ( 15. září 2011 07:38 )

Politici by potřebovali sjednotit svoji platovou hladinu na úroveň normálních lidí, pak by možná nebyli odtrženi od reality našeho národa a udělali nějaká správná rozhodnutí. I když jsou jejich platy luxusní, stejně kradou a ve velkým

znojmacka ( 14. září 2011 12:15 )

adorator.. je to nejspíš tak, že při mateřský se dnes už může přivydělat libovolný množství peněz.. tzn., že ona byla na mateřský- ( brala mateřskej příspěvek- kterej dávala podle svých slov na charitu - to bych teda chtěla vidět).. a vybrala si z třírychlostní MD jistě nejkratší variantu mateřský- ( tzn. jednoletou).. takže- brala plat a brala rok nejvyšší možnou částku- ten strop.. chápeš? A teď to bude znova- plat a zastropovanej rodičák, kterej pak možná opravdu začne posílat na charitu, aby se neřeklo.. taky měla možnost vzdát se mateřskýho příspěvku ve prospěch státu, brát ho NEMUSELA.

znojmacka ( 14. září 2011 11:21 )

e.44.. nojo, ani bys ji nemusela stavět k soustruhu, ono by stačilo, pokud by její plat byl na úrovni základní mzdy, za to by ji nebavilo chodit hlasovat, to by se neobtěžovala ani zvednout ruku- ( natož kvůli tý zábavě ještě platit chůvu), což by stejně asi nemohla a plně by využila mateřský a nadávala by, jak z toho nejde vyjít. takhle má akorát nějaký alibistický kecy, jak jí to baví.. Baví jí to víc, než její děti- ( těm pak zas bude vykládat, jak obětovala jejich první krůčky a první slova proto, aby jim mohla koupit jejich první auťák a jejich první barák.)

hu11 ( 14. září 2011 07:00 )

Toto je výsměch národu Jak někteří umí si vše zařídit a mají prachů jako sraček a druzí nemají nic

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa