Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Svazačka Kočí: Bárta mě do strany sehnal na inzerát

Autor: map, Kbali - 
20. července 2011
06:13

Z Věcí veřejných vyobcovaná Kristýna Kočí (26) se do této strany dostala na inzerát. A pak se chovala jako fanatická svazačka. Řekla to v rozhovoru pro časopis Reflex, který vyjde tento čtvrtek. A prozradila i další dosud neznámé podrobnosti o fungování strany i o jejích protagonistech.

Když si Kočí po návratu z univerzitní stáže v Paříži hledala práci, zaujala ji nabídka personální agentury, že hledá politology se specializací na EU. V druhém kole pohovorů už věděla, že jde o novou politickou stranu, prý europozitivní variantu k ODS. Pak musela k Vítu Bártovi, protože prý jako hlavní sponzor má právo veta při výběru spolupracovníků. Ten ji v hotelu Marriott přijal a vysvětlil jí, že strana bude marketingově zaměřena a manažersky řízena.

Kočí v rozhovoru vzpomíná, že z toho neměla dobrý pocit, protože Bárta se prý po celou dobu povaloval v hotelové sedačce a dával jí najevo, že si vybírá mezi »desítkami kusů«. „Byla jsem rozčarovaná, ale taky příliš ambiciózní, abych nespolupracovala na věci, jež může mít úspěch,“ přiznává Kočí.

Než ji definitivně do VV přijali, musela projít psychologickými testy osobnosti s několika stovkami otázek, které dělal nynější ministr školství Josef Dobeš. Při nich prý přesně zjistili, co na koho platí, jestli spíš peníze nebo strach. Co platilo na Kočí?

„Zřejmě to, že mi dají funkci,“ řekla Kočí. Podobně na inzerát se prý do VV dostali poslanci jako Viktor Paggio, Lenka Andrýsová a další. Personální agentura, která síly nabírala, podle Kočí sídlila na stejné adrese jako Bártova ABL.

Skutečnému vůdci strany Kočí dlouho podléhala. „Nedávno mi poslanec Škárka vytiskl mail, jejž jsem mu v létě 2009 psala. Vyplývá z něj, že jsem Bártovi strašně věřila a byla do budování strany strašně zapálená – prostě svazačka hadr,“ hodnotí to dnes Kočí.

Lámat se to prý začalo, až když jako členka vyjednávacího koaličního týmu zjistila, že Bárta manipuluje s lidmi i informacemi. Definitivně se to zlomilo, když se šéfové koaličních stran definitivně dohodli na důchodové reformě a veřejně to oznámili.

„O dva dny později mi Bárta sdělil, že má chuť důchodovou reformu rozcupovat,“ řekla Kočí. Připraví jí prý podklady a ona to udělá v nedělní televizní debatě. Na její námitky, proč si to nevyřídí uvnitř koalice, jí řekl, že je »blbá a nezkušená«. VV koaličním stranám prý musí »poslat ultimáta přes média«.

Kočí se rozhodla, že v nedělní debatě reformu nepotopí. Bárta jí prý vyhrožoval, že jí vezme funkci, zařídí negativní články a nakonec to zkusil ještě s obálkou s půl milionem.

Celý rozhovor s Kristýnou Kočí se dočtete ve čtvrtečním Reflexu.

Co poslankyně také řekla:

O Klasnové

„Je Bártovou loutkou, ale učenlivou,“ tvrdí Kočí. Proto ji prý překvapila, když se odhodlala v e-mailu kritizovat Bártovo autoritativní řízení strany. Proč v tom ale Klasnová »jede« dál? „Je to součástí role, kterou kdysi přijala, včetně zlaté klece, v níž žije,“ soudí Kočí.

O Bártovi

Podle Kočí Bárta rád „ukazuje, že je bohatý člověk, který má maserati, koně a krásnou blondýnu“. A proč mu véčkaři tak podléhají? „Dokáže poznat, co na vás působí a umí vás nadchnout. Není to ten charismatický typ, který zvedne lidi před televizní obrazovkou, ale díky jeho rétorickým schopnostem mu uvěříte,“ tvrdí Kočí.

O Johnovi

„Absolutně přijal roli figurky. Na jednání K9 téměř nemluvil a všechno zařizoval Bárta. Na tiskovkách čte z papírků poznámky napsané Bártovým písmem,“ řekla Kočí. Když pak došlo na dotazy o systému obálek, který podle ní fungoval ve straně od začátku celostátního působení, dodala tajemně: „Zeptejte se Radka Johna, ten o tom něco ví.“

O poslušných poslancích

Poslanecký klub držel podle Kočí pohromadě kvůli tomu, že v něm Bárta vytvořil paranoidní atmosféru, kde nikdo nikomu nevěří. „Z psychologických rozborů věděl, co na koho platí. O jednom potají říkal, že zpronevěřil peníze, o jiném, že spí se svou kolegyní, dalšímu na ministerstvu zaměstnal syna atd.,“ vysvětluje Kočí.

 

honza33 ( 25. července 2011 15:48 )

) Na tomto článku je zcela zjevné, jak je hloupá... , a jak sama přiznala, jde jí pouze o funkce).

xperozgauce ( 21. července 2011 21:55 )

už neví jak by se zviditelnila, hlavně jestli si vyčistila byt od štěnic, já myslím, že má ještě filcky ot toho prasete Tlučtchoře.Je ošlivká jako pr....lTaková blbka a je poslankyní.To jsem si zvolili pěknou roz...u Vzít bejčák a každý den ji trénovat.Blondatou bestii

warumfernet ( 20. července 2011 17:37 )

fanatická svazačka, jak se výše uvádí, ale zároveň by bylo třeba podotknout, že šéf vládní kliky - soudruh Nečas tím fanatiským předsedou SSM v minulosti skutečně byl.

hejhej ( 20. července 2011 17:07 )

Bártovi nevěřím ani jeho jméno.Ono se to jeví,že tu"stranu"založil on a Johna,jako známého nastrčil na předsedu.I o tom uplácení se dá věřit.Bárta je nedůvěřivý,ale bohužel,tahá za nitky a ostatní,kdo ví "proč" ho respektují a protěžují.

dolbyo ( 20. července 2011 16:26 )

od začátku věděla do čeho jde, takže nevím, proč ze sebe teď dělá chudinku, zvlášť, po nahrávce, na které mluví. Já být jí, tak zalezu a už raději nic nekomentuju.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa