Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Konec koalice? ODS a TOP 09 došla trpělivost

Jednání K9 skončilo znovu patem
Jednání K9 skončilo znovu patem  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
26. června 2011
23:06

Ani v neděli se koaličním politikům nepodařilo nalézt shodu na dodatku koaliční smlouvy. Řešili především výhrady Věcí veřejných k návrhu rozpočtu na příští rok, jak ho připravil ministr financí Miroslav Kalousek. Podle Nečase VV neustále mění své požadavky a obou větším koaličním stranám už dochází trpělivost.

Nejmenší vládní straně se nelíbí například seškrtání rozpočtu školství, TOP 09 ale ustoupit odmítla. K personálním změnám ve vládě se dnes vyjednavači nedostali. Dodatkem, který má být hotov do 30. června, podmiňují VV svoje setrvání v kabinetu.
Neformální lídr VV Vít Bárta novinářům po jednání takzvané K9 v Kramářově vile řekl, že TOP 09 odmítla o některých programových bodech jednat. Věci veřejné to považují za konec jednání.

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) koaliční dohoda platí a vyjednavači ODS jsou připraveni podepsat to, co bylo dohodnuto. "Jednání považujeme za uzavřené. Je těžké, když nejmenší strana vznáší stále požadavky," řekl novinářům předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg s tím, že jeho strana bude dodržovat koaliční dohodu.

Věci veřejné podle svých vyjednavačů nepřesvědčily partnery o tom, že učitelé mají dostat přidáno v příštím roce čtyři miliardy korun, jak bylo dohodnuto, a o nutných investicích do dopravní infrastruktury.
Už ve středu K9 diskutovala zhruba devět hodin a strany se shodly na naprosté většině programových otázek dodatku k současné koaliční smlouvě. Dnes trvalo jednání čtyři hodiny.

VV daly před časem svým partnerům ultimátum. Pokud se neuzavře do 30. června dodatek ke koaliční smlouvě, který by zohlednil jejich požadavky, odejdou z vlády. Předseda VV Radek John dnes večer potvrdil, že termín stále platí.

doodledoctor ( 28. června 2011 10:57 )

Lumpárny neprovádí jen politici. Je to oblíbený sport českých občanů. Škodolibost a závist jen kvete. Koupili jste si nové auto? Do rána vám na něm chybí anténa, stěrač, poklice, a navíc je poškrábou. Zde skoro všichni brečí nad situací v ČR. Jejich situace tak špatná zas není. Kde se najednou vyrojilo tolik lidí, jenž má moderně zařízený byt, jezdí na zahraniční dovolené, pořizuje si dražší auta? Naše silnice a sídliště jsou přecpány auty. Do popelníc se vyhazují potraviny, a další ještě upotřebitelné věci. Místo dětí si mladí lidé, pokud se odhodlají pro sňatek, a nežijí na psí knížku, raději koupí psa... Naše morálka dostala s tou svobodou rozhodování a cestování hodně zabrat. A vyšší vrstvy, jako podnikatelé a politici, jsou jen špatně vychované děti naší demokracie, a podle toho se také chovají. Původní heslo "Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí"... již dávno neplatí. Je to spíš obráceně, bohužel pro nás, pro všechny.

rudyptak48 ( 28. června 2011 10:38 )

již dávno. Jen slepí a hluší nevědí, jaké pilitici provádí lumpárny. Je to jak živelná katastrofa. Občané však neví, jak se proti ní bránit. Nové volby vynesou do vládních postů stejné tváře.... Hle, Češi vynalezli politické perpetum mobile. Zas jeden zápis do knihy světových rekordů.

husqarnowicz ( 27. června 2011 14:30 )

Divil by ses jak jsou někteří lidi blbí. Nadávají na vládu kudy chodí, ale sami tu pravicovou sebranku volili. Přitom bylo jasné od začátku, že tahle vláda bude stát za hovno, že bude obyčejné lidi jen škubat, aby ti bohatí byli ještě bohatší.

menetekel01 ( 27. června 2011 13:39 )

Chtěl bych vidět Kalouska, jak třeba jako předseda KDU vyjednává za svou stranu ústupky a místo toho, aby došlo k racionální dospělácké diskuzi, tak se všichni zhádají. A stál by tam v pozici ministra financí podobný člověk jako je on a vmetl by mu do tváře, že jedn jeho resort přijde v příštím roce o devět miliard. To bych ho chtěl vidět.

smrk ( 27. června 2011 11:40 )

Toto je naše koalice : O - občané D - děste S - se T - to O - odserete P - protože V - vás V - voškubeme Takhle to ta naše p.o.s.r.a.n.á. vláda s nama myslí občané a opravdu jen největší trubka jim může věřit .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa