Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Muž ze zákulisí ČSSD: Jak to bylo s Grossem, Zemanem...

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Zuzana Pšenicová, Kbali - 
26. června 2011
20:34

Josef Baxa vzpomíná velmi otevřeně na Standu Grosse, Petru Buzkovou a další kolegy ze sociální demokracie. Do politiky vstoupil ve 21 letech, když jako student pedagogické fakulty a člen ČSSD přišel do Lidového domu. Jak ztratil iluze o svých idolech? Kdo z nich by nevzal úplatek? Jaká byla devadesátá léta?

Josef Baxa byl v den svých 21. narozenin přijat do Lidového domu jako analytik. Byl tehdy ve druháku na vysoké škole a studoval dějepis a občanskou výchovu „V roce 1996 byly volby, v nichž sociální demokracie zaznamenala úspěch, a skoro všichni úředníci z Liďáku odešli do Sněmovny,“ vysvětluje Baxa. V sociální demokracii byl od svých osmnácti let, a než přišel do Lidového domu, vzhlížel prý ke Grossovi a Buzkové jako k modlám, k těm mladým, novým.

Deziluze přišly záhy

Už před jeho příchodem se tihle mladí a nadějní drali nahoru. „Petra se vlastně vyšplhala po zádech Miloše Zemana. V roce 1992 totiž kandidovali Zeman, Špidla a Buzková v jižních Čechách. Zeman do Federálního shromáždění, které ovšem brzy skončilo, a oni dva do České národní rady. Z té se pak stal Parlament, takže na tom získali. Standovi se přihodilo to samé ve středních Čechách. Jako člověk z druhého sledu v sociální demokracii nekandidoval do Federálního shromáždění, a tak se ocitl činěním osudu na vrcholu.“ Líči Josef Baxa.

Špičky sociální demokracie, které šly do FS, se vlastně ocitly mimo. Odéeska s tím asi počítala, poslala své lidi do České národní rady. Sociální demokracie se tak v Parlamentu musela obejít bez takových lidí, jako byl Miloš Zeman, Valtr Komárek nebo Pavel Rychetský.

Standa stavěl zdi

„Když jsem nastoupil, mladej, nezkušenej, přišel jsem na poradu odborných komisí, v čele seděla Petra Buzková, Miloš Zeman a Standa Gross. Já vedle nich hltal každý jejich slovo. Standa byl tenkrát v dopravní komisi jako bývalý mašinfíra, ale už se začínal točit kolem věcí bezpečnostních. Poznal jsem brzy, že nechodí rád do přímých střetů. Většinou před sebe nastrčil někoho jako štít," vzpomíná Josef Baxa.

Naopak prý rád chodil do předem vyhraných bitev. Hodně dal na rady mediálních odborníků. Co mu řekli, to dodržoval. Věděl, že jeho čas přijde. Mezitím studoval práva… „Je známo, že jeho diplomová práce měla třicet stran, tak si umíte představit její úroveň…“ směje se Baxa.

Kdo proti komu?

Když Josef přišel do Lidového domu, ještě nebyly vyhraněné žádné kliky. Miloš Zeman byl například Grossovi za svědka na jeho svatbě.

„To začalo až později. V době, kdy prohlásil Miloš, že už nebude kandidovat na předsedu, ucítili ti mladší šanci – Špidla, Gross, Buzková začali hrát za sebe,“ vypráví Baxa. Potřebovali se vymezovat. Standovi začala hrozně chutnat moc. Stejně tak lidem kolem něj. Například současnému poslanci Richardu Dolejšovi.

„Když jsem jezdil autostopem, svezl jsem se ještě s jedním stopařem, kterýmu jsem svěřil, že jsem u socanů, a ten stopař mi povídá: Od nás je tam taky jeden, nějakej Dolejš, to je největší blbec ze Zdic. Měl jsem pak příležitost se s ním ještě párkrát potkat a musel jsem tomu stopaři dát za pravdu.

Moc mu zachutnala…

Gross se prý začal chovat přehlíživě a později, když měl moc v rukou, byl i arogantní. Buzková s Grossem jeli proti Zemanovi. Špidla nevěděl, ke komu se má přitulit. Před sjezdem 1999 se přiklonil k Zemanovi, který ho jmenoval jako svého nástupce. Jak to bylo dál, víme, hvězda Špidly stoupala přes premiéra až do Evropské unie. Veřejnost je přesvědčena, že na tom vyhrál.

„Jestli myslíte, že je dobré skončit jako poražený senátor ve volbách… Jako člověk, který přijde z EU, kde byl na jedné z nejvyšších pozic, a pak to v okrese Český Krumlov nedotáhne ani na senátora? Má se dobře, snad jen pokud jde o peníze, ale stejně chodí po Praze v manžestrákách a zmuchlaný větrovce. Nikdo už v něj nevěří,“ suše konstatuje Josef Baxa.

Grossovo zbohatnutí

Také o zázračném Standově zbohatnutí uvažuje Baxa skepticky. „Ono je to podle našich zákonů jakoby čistý. Ta transakce s akciemi Moravia Steel proběhla v ažuru. Že mu někdo půjčil peníze, aby je mohl nakoupit, a že měl jistý informace, že půjdou zrovna v tomhle termínu o takovej kus nahoru, to je možná o porušení zákona o informacích v obchodním styku, ale nikdo mu to nedokáže. On si půjčil deset milionů na svůj ksicht, nakoupil za to akcie, jeden z nejrizikovějších produktů na trhu, a za měsíc z těch deseti milionů má sto…Podivný to je, ale v rámci zákona,“ říká Baxa.

Jeden problém ale prý Standa měl. Kde to jen trochu šlo, pořád se přezouval do pantoflí. V některých chvílích to působilo až komicky, když vídáte člověka v kvádru a kravatě, jak má na nohou pantofle…

Kdo byl neúplatný?

Po téhle otázce se se Josef Baxa na chvíli zamyslí. „Kdo byl čistej, to byl Vladimír Špidla. Ten opravdu netoužil po žádné velké moci ani penězích. Věřím, že kdyby mu chtěl dát někdo úplatek, poslal by ho někam. Stejně jako Miloš Zeman – toho můžete uplatit tak akorát tlačenkou nebo jitrnicí, ale stejně za to nemůžete očekávat nějaké služby… No a Špidla je navíc ještě asketa, tomu by tlačenka určitě nechutnala. Jediná jeho vášen je běhání,“ směje se Baxa.

Co dnes dělají?

Petra Buzková se prý má dobře, protože byla o trochu chytřejší než Standa Gross. „Petra má advokátní kancelář, ale moc se tam neobjevuje. Ta kancelář potřebuje jen jméno bývalé ministryně. Také Gross se právničině vyhýbá. Chtěla byste mít právníka, který neudělal napodruhé advokátské zkoušky? Já asi ne,“ říká Josef Baxa.

JOSEF BAXA

Místopředseda Strany práv občanů Zemanovci Od roku 1996–1999 politický analytik ČSSD 1999–2001 – vedoucí kanceláře předsedy ČSSD – Zemana, Špidly 2001–2004 – zástupce vedoucího kanceláře předsedy vlády ČR a vedoucí kanceláře předsedy vlády ČR Špidly

foitt ( 23. listopadu 2011 12:14 )

hlavně že ti vaši modrobolševici na ně taaaaaak myslí

akeem ( 2. listopadu 2011 11:54 )

Věřím, že nyní se mnoha lidem otevřou oči Socialisté se vůbec nezměnili a zřejmě se už nikdy nezmění ! ! ! Gross, Paroubek, Rath,Falbr, Bohoušek Sobotka...ve skutečnosti jsou mezi nimu jen minimální rozdíly !! A jejich hlavní heslo je stále stejné: " Čím hůř, tím líp ! ! ! ! Od této povedené "partičky" se odlišoval pouze Vladimír Špidla. Nikdy jsem s ním nesouhlasil. Na druhou stranu musím uznat, že on jednal vždy čestně, nešlo mu o koryto, nebyl zkorumpovaný, to co sám hlásal se také snažil dělat...a hlavně nehájil zájmy různých pochybných kumpánů, nebo společností, ale vždy se snažil hájit skutečné zájmy prostých a obyčejných lidí.

bolek9595 ( 14. srpna 2011 09:28 )

pro ty co hledaji praci http://www.praca-sk.php5.sk/

spajka ( 27. června 2011 13:04 )

zvonec a pohádky je konec.Všichni jsou za vodou,topí se v penězích a nikdo není zavřený.Takže je všechno košer.Co k tomu dodat....

smrk ( 27. června 2011 11:44 )

Vosle , čti pořádně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa