Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Cameron v Praze: Korupce kolem gripenů mu vadí

Autor: ČTK, jos - 
23. června 2011
15:17

Britský premiér David Cameron slíbil svému českému protějšku Petru Nečasovi, že Británie bude reagovat na požadavky ČR při vyšetřování kauzy kolem gripenů, má prý zájem dotáhnout věc do konce. Novinářům to řekl po dnešní schůzce s Nečasem v Praze. Nečas uvedl, že dostal od britského premiéra jednoznačné ujištění, že britské úřady budou s Českem při vyšetřování možné korupce kolem dřívějšího pořizování gripenů plně spolupracovat.

"Británie bude připravovat vhodnou reakci na jakýkoliv požadavek vyjádřený Českou republikou. Dostali jsme určité nové poptávky a samozřejmě se budeme snažit dovést tuto otázku ke konci," řekl Cameron.

"Dostal jsem jednoznačné osobní ujištění od pana premiéra Camerona, že britské úřady budou v tomto stoprocentně spolupracovat," řekl Nečas. Česká strana podle něj jasně dala najevo, že jí nejde o úlohu britských firem či občanů v této kauze. "Jde nám pouze o to, co se týká občanů České republiky, kteří se podíleli na opatření těchto letounů, zda tam došlo k porušení zákona, nebo ne," řekl.

Česká vláda chce ještě letos vypsat veřejnou soutěž na nástupce 14 stíhaček Jas-39 Gripen, které si od švédské vlády pod stínem úplatkářské aféry pronajala do konce roku 2014. Nečas v Hospodářským novinám řekl, že dokud nedorazí do Prahy všechny informace o uplácení z doby kolem roku 2001, nemá společnost dodávající gripeny šanci, Česko si pořídí letadla od jiného výrobce.

Česká vláda původně usilovala o nákup gripenů. Zakázku v hodnotě 60,2 miliardy korun schválil v dubnu 2002 tehdejší kabinet premiéra Miloše Zemana (ČSSD). Návrh ale nezískal podporu v parlamentu. Česko nakonec gripeny do výzbroje armády zařadilo: na deset let si od Švédska za zhruba 20 miliard korun pronajalo 14 strojů. Pronájem skončí v roce 2015.

Vítězem nakonec anulovaného tendru bylo britsko-švédské konsorcium BAE Systems/Saab. Britští vyšetřovatelé podle informací médií přišli na to, že se při soutěži v Česku uplácelo. Vyšetřování jednoho z největších korupčních skandálů v ČR ale podle informací Hospodářských novin (HN) komplikovala právě liknavost britských úřadů. "Do současné doby nebyla žádost o právní pomoc vyřízena a ze strany britských úřadů dosud nebyly poskytnuty žádné informace či materiály, které jsou českými orgány požadovány," řekla dnešním HN mluvčí nejvyššího státního zástupce Helena Markusová.

hugo.vondra ( 23. června 2011 18:24 )

To mu mame važně věřit že chce Nečas 10 let starou kauzu bez pardonu vyšetřit???!!! Leda že by už byli všichni po smrti,coz važně nehrozi,proto´že učastnici jsou ještě celkem fit!!! Takže keci budou dal,ale NIKDY se tady nic nevyšetři,p.Nečas!!!!!!!! Viz kauza Drobil,ve spolupraci se Statnim-politickym- zastupitelstvym!!!! Jen ze sebe děla KASPARA!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa