Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Havel: Cenu za něj převezme manželka, cestu mu zakázali

Cenu za Václava Havla přebírá v Itálii jeho žena Dagmar. Lékaři mu cestu nedoporučili
Cenu za Václava Havla přebírá v Itálii jeho žena Dagmar. Lékaři mu cestu nedoporučili  (Autor: Pavel Machan, David Malík)
Autor: evak, ČTK - 
6. června 2011
20:25

Bývalý prezident Václav Havel obdrží Cenu Alcida De Gasperiho, pojmenovanou po někdejším premiérovi Itálie. V Trentu ji za Havla v pondělí večer převezme jeho manželka Dagmar. Bývalému prezidentovi cestu do Itálie lékaři nedoporučili, protože nyní je v lázních.

Stále se zotavuje po nemoci dýchacích cest, která ho postihla v březnu, sdělila jeho tajemnice Sabina Tančevová.

Křesťanský demokrat De Gasperi byl hlavním tvůrcem poválečné podoby Itálie a položil také základy spojující se Evropě. Ocenění je předáváno každé dva roky, kandidáta vybírá komise v Trentu, odkud italský politik pocházel.

"Cena byla založena v roce 2004 u příležitosti 50. výročí úmrtí De Gasperiho. Touto tradicí se oceňují osobnosti, které přispěly k budování nové spojené Evropy," přiblížila Havlova kancelář.

Pracovní nabídky odmítá

Bývalá hlava českého státu měla být do konce tohoto týdne v českých lázních, nakonec si lázeňský pobyt ještě o dva týdny prodlouží. Nabírá síly po nemoci i po vyčerpávající práci mimo jiné na svém filmu Odcházení, který loni režíroval. Pak by měl několik dnů být v Praze. "Poté opět odcestuje na venkov, kde se cítí dobře a kde mu svědčí lepší klima a vzduch," uvedla Tančevová.

Pracovní pozvánky letos pětasedmdesátiletý exprezident od své březnové nemoci víceméně odmítá. Výjimku udělal kvůli premiéře svého filmu, který režíroval podle vlastní divadelní hry, a v poslední době, když zahájil novou kampaň Amnesty International. Tento týden v pondělí v Praze sledoval soukromě divadelní premiéru hry Cyrano!! Cyrano!! Cyrano!!, kde hraje Dagmar Havlová.

marie.g ( 13. července 2011 06:36 )

Jeptišky chodí do vily, stejně jako lékaři. Tak vypadá nadstandart. Za těmi,kteří nebudou mít na obyč. hospitalizaci asi chodit ale nebudou.

doodledoctor ( 8. června 2011 16:56 )

santakauzi... ty seš tak naivně b.l.b.ý... až si začínám myslet, že to snad nejsi ty, ale placená nicka toho šaška se srdíčkem.

jakub-moravec ( 8. června 2011 07:20 )

SATAN kauz, abys tys tu nechyběl zkur*vysyne, máš tu držku pořád nevymáchanou

miroslav ( 8. června 2011 01:29 )

Pane-vy jste vůl korunovanej

jozzinek ( 7. června 2011 23:26 )

na koho se Havel dívá, že se tak vystrašil, jakoby na něj sáhla smrt. Snad ne do zrcadla? Nebo na Dášu? Chudák, vypadá jako dement.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa