Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klaus se vysmál ekologům: Straší lidi, svět se neoteplil

Jiřina jirasková se odbře znala s prezidentovou maminkou.
Jiřina jirasková se odbře znala s prezidentovou maminkou.  (Autor: Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: ČTK, ap - 
10. května 2011
19:11

Doktrína globálního oteplování žije nezávisle na výzkumu tohoto jevu a vyhovuje světovým politikům, kteří se v tomto směru spojili, přestože ve veřejnosti již nastává posun ke skeptičtějšímu pohledu. ČTK to řekl český prezident Václav Klaus, který se dnes v Cambridge v Británii účastní konference věnované změně klimatu. Podle něj v prvním desetiletí 21. století nenastalo naprosto žádné oteplení.

"Ve svém vystoupení se pokouším o jiný pohled a snažím se odlišit globální oteplování jako takové - s otazníkem, je-li skutečně dlouhodobým jevem - od doktríny globálního oteplování," řekl Klaus.

Globální oteplovači hledají svého Marxe

"To jsou dvě odlišné věci. Doktrína žije nezávisle na hádkách vědců... a na tom, zda se ukazuje, že větší roli, než se myslelo, hrají kosmické paprsky," míní prezident.

Podle Klause je tato doktrína společenskovědním fenoménem, "je to jistá množina víry v něco, v jistém smyslu je to ideologie nebo dokonce náboženství, jednou dimenzí je politický aspekt". "Trochu se vysmívám tomu, že oni ještě nenapsali svůj autoritativní text, ještě nenašli svého Karla Marxe, který by napsal manifest této doktríny, této ideologie," dodal Klaus.

Chtějí strašit

Podle něj protagonisté této doktríny "dlouho hledali něco, co by lidi mohlo pořádně postrašit... a objevili něco, co je dostatečně poleká". "Zkoušeli to různě - byly tu limity růstu a populační exploze, zmizí jakékoli zdroje na světě, bude ozónová díra... patří do toho i všechny nemoci šílených krav. Ale ukázalo se, že to dlouho nefunguje a je to poměrně snadno vyvráceno," řekl Klaus.

Naopak doktrína globálního oteplování je podle něj dlouhodobější fenomén. "Když bude teď pět let samý mráz, oni vesele budou říkat, že to je dočasný fenomén a stejně na globální oteplování dojde. Tohle se jim podařilo," poznamenal Klaus.

Český prezident se v Cambridge účastní konference nazvané Věda a ekonomika klimatické změny, na které vystupují zastánci i odpůrci teorie změny klimatu způsobené činností lidí.

anelam ( 11. května 2011 08:53 )

Loni říkaly že škodí nejvíce plyny co vychází z volů!!!!! TV-zprávy!Ovšem specialistou myšleno -masný průmysl-ale já čtu a poslouchám mezi řádky

karelsmutny ( 11. května 2011 07:50 )

ale vy s ekonomickými pravomocemi.Toho se opravdu, ale opravdu bojím.

oldpetr ( 11. května 2011 06:58 )

Negativní vliv činnosti člověka na tuto planetu se nedá popřít.Každé auto a co už jich jezdí denně, na stamilióny, produkuje teplo a oxidy. .Spalování milionů tun ročně nekvalitního uhlí . Odlesňování či ,ozonová díra je taky dílo člověka a že by to nenělo vliv na planetu tomu může věřit snad jen naivní optimista který má jen povrchní vědomosti a drze neguje výsledky vědeckých prací špičkových odborníků v tomto oboru. Když se to tak vezme tak každý člověk škodí této planetě a je jich čím dál více.K životu potřebuje mnoho vody, energíí, potraviny a ještě produkuje odpady.

anelam ( 11. května 2011 06:16 )

kveta-

anelam ( 11. května 2011 06:14 )

za kamna vlezem,duben-ještě tam budem,studený máj-v stodole ráj,-a pokud se červen,červenec neoteplí,tak se zima vydařila Pořekadla znaly už naše prababičky,víme že se dlouhé zimy nebo suchá léta se střídají tak po 7-10 letech,vždy se objevil nějaký extrém Takže na glob.oteplov.taky nevěřím Spíš se v globálu otepluje úplně někde jinde

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa