Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nečas: Kalousku, nestarej se o Vondru, ale o finance

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, oj, ap - 
24. března 2011
18:18

Hádky v koalici se objevují čím dál častěji. Po ministru obrany Vondrovi jde kromě opozice i TOP 09. Vondra ve čtvrtek vystoupil před mimořádnou schůzí Sněmovny, aby vysvětlil kauzu ProMoPro. Někteří poslanci TOP 09 během jeho řeči demonstrativně opustili sál. Koaliční poslanci nakonec i přes vzájemné rozpory zůstali jednotní a svými hlady mimořádnou schůzi zamítli. Silná slova, ale následovala i po skončení jednání. Kalousek nazval Vondrův projev za sebestřednou aroganci. Nečas pro změnu Kalouskovi vzkázal ať se raději stará o finance.

Gazdíkovým vystoupením vyvrcholilo bouřlivé jednání sněmovny, na němž Vondra poslancům vysvětloval případ údajně předražené zakázky při českém předsednictví EU uzavřené s firmou PROMOPRO spol. s r.o

Poslance TOP 09 popudilo, že Vondra údajně nedodržel noční koaliční dohodu a za svou roli v kauze Promopro se dost jasně neomluvil.

Kalousek uvedl, že podle středeční dohody koalice měla z Vondrových úst zaznít slova pokory a pokání a také omluva. Vondrův projev označil za sebestřednou aroganci, Kalousek se pak za středeční dohodu koalice omluvil. Zároveň ale zdůraznil, že vládní koalice a její program má přednost.

Vstříc koaličním partnerům vyšla i ODS, když předseda jejího poslaneckého klubu řekl, že je připraven jednat v koalici o Vondrovi. Termín schůzky záleží na Nečasovi. Po řešení Vondrova případu volají TOP 09 a VV. Petr Nečas svým koaličním partnerům vzkázal, že je připraven o Nečasovi jednat. Vyzval ale zároveň ke zklidnění vášní a Kalouskovi navrhl aby se věnoval svému Ministerstvu financí a ne navrhování demisí.

Po Gazdíkově prohlášení byla schůze přerušena a sešly se poslanecké kluby. Poslanci TOP 09 se i přes své výhrady k Vondrovu vysvětlení nakonec kauzy rozhodli, že koalici podrží a nebudou hlasovat pro program mimořádné schůze, kterou svolala opoziční ČSSD. Vondra měl na jednání vysvětlit kauzu Promopro a zásah Vojenské policie v České televizi. Před sněmovnou vystoupil, poslanci ale zatím nerozhodovali o tom, zda umožní plnohodnotné jednání k této věci, kde by mohli diskutovat všichni poslanci.

Vondra se ve sněmovně přihlásil ke spoluodpovědnosti za výsledek hospodaření při českém předsednictví EU, které měl jako místopředseda vlády na starosti. Uvedl, že měl celkový přehled a detaily neřešil. Omluvil se, že se mu dříve nepodařilo jeho roli vysvětlit. Zároveň ale zpochybnil podezření o údajném předražení zakázky na audiovizuální služby s firmou Promopro, nepodařilo se prý pro to najít důkazy.

Někteří poslanci koaliční vládní strany TOP 09 opustili během projevu ministra Vondry jednací sál. Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová řekla, že strana není spokojena s vystoupením Vondry. "Věříme, že klub ODS a strana ODS cítí toto napětí a sama přijme nějaká řešení, která povedou k zachování koalice," řekla poslankyně.

komentator ( 25. března 2011 20:36 )

O pozadí Kalouskových útoků na Vondru psaly Hospodářské noviny, týdeník Respekt, internetové noviny Aktualne.Cz. Otevřené píší, že kalouskův přítel Háva (jeho firma Omnipol) "vydělal" na provizích při předražených nákupech zbraní pro českou armádu 10 Miliard korun. V podstatě všechny zlodějské kšefty proběhlyBEZVÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ Kalouskovi spolustraníci bývalá ministryně obrany Parkanová a její nástupce známý korupčník Barták šli Kalouskovu kámoši Hávovi na ruku! A o lup se Háva prý dělí se svým politickým ochráncem Kalouskem! A jelikož Vondra chce zamezit těmto zlodějským kšeftům Hávy, tak Kalousek jde Vondrovi po krku!!

komentator ( 25. března 2011 20:28 )

A v těch největších zlodějinách byli namočeni Kalouskovi lidi! Kalouskův kámoš Háva (jeho firma Omnipol) inkasoval ba zlodějských provizích NEUVĚŘITELNÝCH 10 miliard korun na silně předražených nákupech zbraní pro českou armádu!! Je veřejným tajemstvím, že bez Kalouska by se Háva k těm zlodějským zakázkám bez výběrového řízení nikdy nedostal. A korupčník Háva se o lup prý dělí s Kalouskem! Jelikož Vondra poukázal na ty zlodějiny a chce zamezit těm špinavým obchodům, tak Kalousek jde Vondrovi po krku! O zlodějinách Hávy, kterého kryje kalousek, píší hospodářské noviny, týdeník respekt a internetové noviny Aktualne.CZ

marais ( 25. března 2011 16:36 )

já nechápu, co chtěl Vondra okecat, at zaplatí sám , co na akci Promopro prokaučoval.Udělat to ve firmě, tak mu to daj k náhradě a ještě letí,že nestačí počítat schody. VE státní správě se chyby jen okecávaj.Kde to žijem?

sakra ( 25. března 2011 09:47 )

Nečasi jsi nejslabší premiér od roku 1989 - odstup a rychle!!!!!!!!!!!!!

qqqq ( 25. března 2011 09:39 )

Odhalení zloděje v určitou dobu ,mám na mysli dobu která se hodí druhému , na zlodějině nic nemění a zloděje neomlouvá. Ani označení kauzy za politickou ( označení je vždy směšné ) nám 500 miliónů nevykouzlí. ODS je jednoznačně bezohledná strana uzlodějů a hlupců - kradou neuměle až je to k smíchu. Jejich proklamace o boji se zloději (korupcí) je podobná proklamaci komoušů o demokracii a svobodě .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa