Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Podporujte doktory-vyděrače, volá Lékařská komora

Prezident České lékařské komory Milan Kubek vyzval všechny lékaře, aby podpořili protest lékařů Děkujeme, odcházíme
Prezident České lékařské komory Milan Kubek vyzval všechny lékaře, aby podpořili protest lékařů Děkujeme, odcházíme  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
5. února 2011
15:22

Česká lékařská komora vyzvala všechny lékaře, aby plně podpořili akci Děkujeme, odcházíme, při níž už dalo výpověď 3800 nemocničních lékařů. Současně vyzvala zástupce ministerstva zdravotnictví a lékařských odborů, aby se v zájmu občanů urychleně vrátili k jednacímu stolu.

ČLK je připravena hrát roli prostředníka. Po sobotním jednání představenstva ČLK to novinářům řekl její prezident Milan Kubek.

ČLK varovala před tím, že bez dohody s protestujícími lékaři velmi pravděpodobně nebude možné od 1. března zajistit dostupnost ani akutní lékařské péče, což může mít katastrofální důsledky. Komora zároveň odsoudila "štvavou kampaň" některých politiků proti lékařům.

Dosavadní jednání ministerstva zdravotnictví a lékařských odborů zkrachovala. Ministr zdravotnictví Leoš Heger slíbil lékařům, že od března jim stoupnou podle kvalifikace a praxe příjmy o 5000 až 8000 korun. Nyní mají zhruba 48.000 až 50.000 korun. Příští rok by jim měl příjem stoupnout v průměru na 60.000 korun. Heger řekl, že slib dodrží, i když vyjednávání se zástupci lékařských odborů a komory zkrachovala. Peníze se najdou uvnitř systému zdravotnictví, k tomuto řešení měl Heger mandát vlády. Lékaři požadují od března 1,5 až trojnásobek průměrného platu, tedy až 70.000.

V průměru chce odejít k 1. březnu z nemocnice každý pátý lékař, zajištění péče by tak kleslo zhruba na prázdninový stav. Problém je ale v tom, že v některých oborech chce odejít většina lékařů nebo alespoň vypovídají dohody o přesčasech, takže nebude mít kdo sloužit. Ohrožena je neurologická péče, porody a péče o rizikové novorozence. V řadě míst by byl problém i se zajištěním operací, omezit práci chtějí anesteziologové.

jirovec ( 16. února 2011 00:30 )

Pokud chtějí odejít, zvláště do zahraničí, ať zaplatí náklady na své studium. Jinak k smíchu jsou jim i pacienti. Ať raději jdou. Nemusí mi v nemocnici být zle a přitom z jejich postojů ještě zvracet!

janebondik ( 8. února 2011 20:39 )

První zanedbání péče od doktorů,v souvislosti s odchody, znamená spáchání trestného činu ublížení na zdraví. Odchody doktorů dále znamenají spáchání trestného činu obecného ohrožení velké skupiny obyvatel. Proč se nebránit podáváním trestných oznámení, proč neslyšíme na naše zákony? Jsou opravdu tak bezzubé? NIKOLIV!!! Dále navrhnout, pokud mají VŠ zdarma, buď je po skončení studií zavázat k tomu, že pro stát rovněž oni něco udělají anebo jim vysolit školné, přece to za ně za toto chování stát nebude dál platit. Jako VŠ se stydím za tuto kategorii tzv.lékařů, kde etika a jejich přísahy jsou jim k smíchu.

hranolo ( 8. února 2011 19:13 )

Zabaltet i s Kubkem a Engelem a jdete do hajzlu....vubec Vam neni hanba si udelat ples za soucasne situace.....mam rodinu v USA,kteri emigrovali v r.68 a ani zanic,by se sem nevratili,kdyz se dozvedeli,co si dovoli doktori,nechapali...to muze byt jen u nas..at jdou a nevraceji se....

kamat ( 8. února 2011 08:15 )

Je to prachsprosté vydírání! Co takhle Hypokratova přísaha? Přidejte odborníkům, kteří si to zaslouží, specialisté a kapacity v nemocnicích. Ale ti, co ještě nemají žádnou praxi se dožadují vysokých výdělků. Za co? Co už ukázali? Ať jdou do zahraničí! V Německu i Rakousku žádají kapacity, ale o obyčejné lékaře moc velký zájem nemají. Pak se budou s pokorou vracet a žadonit o místa, která opustili. Převezměte od nich výpovědi, ať jdou! V roce 2000 jsme byli na stavu, který hrozí nyní a ošetření bylo v pořádku. Tak se i bez nich obejdeme!

prettyzuzka ( 8. února 2011 00:40 )

Ať zaplatí za co tady vystudovali a táhnou kam je to táhne,studovat léta zadarmo z našich daní se jim hodilo a teď jako krysy chtějí zdrhnout a nesplatit co společnosti dluží??...Nechápu,kde v sobě berou tu drzost,když je potřebujete třeba o víkendu dají vám jasně najevo,co si to vůbec dovolujete obtěžovat o víkendu!!V tu ránu máte ještě pocit,že by jste se vlastně měli ještě omluvit..Hanba by je měla fackovat...Kéž by každý z nich jednou pocítil na vlastní kůži jak to bude zlé až budou sami potřebovat pomoc a nikdo jim nepomůže...tu bezmoc a vztek až jim někdo oznámí DĚKUJEME ODCHÁZÍME,JSEM VE STÁVCE,TAK SI TŘEBA CHCÍPNĚTE.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa