Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Grossovi lidé dostali miliony z prodeje Mostecké uhelné

Jak cenné mohlo být přátelství se Stanislavem Grossem? Milionové jistě...
Jak cenné mohlo být přátelství se Stanislavem Grossem? Milionové jistě...  (Autor: BLESK)
Autor: ČTK, šim - 
6. ledna 2011
07:23

Kamarádit se Stanislavem Grossem se jistým lidem milionově vyplatilo. Po dlouhých jedenácti letech se ukázalo, že jeho blízkým spolupracovníkům zřejmě přistály na účtech miliony z provizí za prodej těžařské společnosti Mostecká uhelné.

Vyplývá to z dokumentů, které před koncem loňského roku poslal na Vrchní státní zastupitelství v Praze jako žádost o pomoc vyšetřující soudce ze Švýcarska. Tamní úřady se prodejem dolů zabývají již léta kvůli podezření z praní špinavých peněz. O celé kauze informuje MF Dnes.

 

Kudy peníze tekly?

Podle švýcarských detektivů a zdroje blízkého vrchnímu státnímu zastupitelství odešlo krátce po privatizaci dolů od kupce 46 procent akcií MUS, švýcarské firmy Investenergy, zhruba pět milionů dolarů (asi 170 milionů Kč) na účet firmy Torrence Trading na Gibraltaru. Důvodem platby byla údajně provize za prodej. Celková kupní cena byla 650 milionů korun, provize tedy činila 27 procent.

K účtu měl přístup zbrojař Pavel Musela - přítel tehdejšího šéfa poslaneckého klubu ČSSD a vlivného muže strany Grosse. Musela podle nového zjištění vyplatil 400.000 dolarů najatému bankéři, další peníze pak už putovaly po "české stopě", píše deník.

Většina peněz šla nejprve na Kypr na firmu Cromix a z ní na Larosi Holdings LTD a Lawrence. Larosi Holdings dostala 2,2 milionu dolarů. K účtu této firmy měli přístup dva lidé - opět Musela a Jiří Martinek, který dělal Grossovi poradce a zajišťoval pro ČSSD kampaně a marketing. Ten si pak poslal celkem 300.000 dolarů (dle tehdejšího kurzu přes deset milionů korun) na svůj účet do Česka. Firma poslala podle švýcarských dokumentů a zdroje ze zastupitelství také 85.000 dolarů (2,9 milionu Kč) na švýcarský účet vedený na jméno Antonína Sýkory, bývalého člena ČSSD a později poslance. Jeho syn Robert Sýkora byl Grossův kamarád. Na jeho doporučení se také stal náměstkem ministra průmyslu.

 

Sýkora švýcarský účet nemá, Martinek není k nalezení, Musela je nesvéprávný a Gross o ničem neví

Robert i Antonín Sýkora však jakoukoliv spojitost s provizemi kolem dolů rezolutně popírají. Sýkora starší odmítá, že by vůbec měl ve Švýcarsku nějaký účet. Martinek není k nalezení a pro MfD se tak nevyjádřil. Gross na otázku deníku, co pro něj Martinek dělal, odpověděl: "Nic zvláštního." A dodal, že informace o provizích je pro něj nová. Musela po tragické události, kdy spadl z posedu, nekomunikuje a je nesvéprávný.

"Mohu vyloučit, že by na mě Sýkora v souvislosti s privatizací tlačil. Proces nemohl nijak ovlivnit. Martinka neznám vůbec," řekl novinám tehdejší ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Miroslav Grégr. Privatizace podle něj byla naprosto čistá a nebyl důvod vyplácet jakékoliv provize.

 

Historie Mostecké uhelné

Mostecká uhelná společnost, předchůdce Mostecké uhelné, a.s., vznikla v listopadu 1993 spojením bývalých státních podniků Doly a úpravny Komořany, Doly Ležáky a Doly Hlubina. Společnost několikrát změnila vlastníka. V roce 1998 v ní největší podíl patřil Appian Group. V roce 2003 ji od investičního fondu Appian Central Europe Development Investment Funds PCC Limited koupili Antonín Koláček (40 procent), Luboš Měkota (40 procent), Petr Pudil (deset procent) a Vasil Bobela (deset procent), v roce 2006 podíly převedli na firmu Czech Coal N. V., registrovanou v Nizozemsku. Ve stejném roce odkoupil menšinový podíl prostřednictvím kyperské společnosti Indoverse Czech Coal Investments Limited podnikatel Pavel Tykač.

husqarnowicz ( 6. ledna 2011 14:06 )

Po r. 1989 tu byly dlouho pravicové vlády, levicové vlády tudíž nemohly nic prošustrovat. A oškubávaly nás i tenkrát jedna radost.

janejaneja ( 6. ledna 2011 13:36 )

ještě Grose vytahujte. Ten ať raději zůstane v zapadlišti dějin- i se svými milióny.. Ale na každou sv**i se přeci vaří voda..

ruisendaal ( 6. ledna 2011 12:54 )

Můžeš svůj omyl napravit, KSČM ti ráda dá možnost. Jinak po boji je každý generál. S tou bábou s tebou souhlasím.

kakamilek ( 6. ledna 2011 12:51 )

Takto blaženě se může tento Asociální demokrat usmívat do kamery pouze v zemi Králů Václavů.Z jeho výrazu tváře lze vyčíst "něco si na mě dovolíte a začnu jmenovat".My dole všichni víme jak to tady funguje,probíráme to v hospodách a zaměstnáních,ti nahoře za údajné 60 000 platy si stavěj hrady v řádech deseti (levice),potažmo stovek(pravice) milionů.Tomu stádu vůličů stačí pří moc hlasitém mlaskání předhodit jakéhosi strejdu (lampasáka) který vypadá že právě došel z polévky od armády spásy a prezentovat ho jako zakukleného miliardáře,který nemá v penzi jinou kratochvíli,než přemejšlet,komu zítra půjči a kolik milionů.

bibi-oliver ( 6. ledna 2011 10:53 )

To že má peníze na Kypru Gross už se říkalo v době kdy obhajoval byt a jeho koupi.3uškalo se jestli se toto provalí tak to je konec,nao a dlouhé roky nic,že by ted přece jen něco?Těžko protože on je křištálově čistší než křištál.Jasný měl na to lidi a ty ted už nemohou mluvit jsou zbavený svéprávnosti.Myslím,že čssd by se už měla zamyslet jakýho měla premiéra a ne že ona nic takového nedělala a za nic nemůže.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa