Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Černá stavba kmotra ODS: Blesk jel dům bourat

Autor: Ondřej Čermák, mivrk - 
4. prosince 2010
06:09

Dost bylo nadržování, dost bylo obcházení zákonů! To je vzkaz Blesku Patriku Oulickému, milionáři a kmotrovi z ODS, který svou arogancí pije krev všem normálním lidem. Kmotře Oulický, v tvém případě existuje jediné možné a spravedlivé řešení, které se Blesk tobě i úřadům rozhodl názorně předvést. Poslat k tvému luxusnímu a načerno postavenému sídlu v chráněné krajinné oblasti těžké stroje a srovnat ho se zemí!

Už přes dva roky si vlivný ústecký podnikatel a šedá eminence místní ODS Patrik Oulický hoví ve svém načerno postaveném megalomanském sídle. Kmotrovský milionář si postavil v obci Moravany luxusní dům s obrovským bazénem a tenisovým kurtem, celý areál nechal obehnat místy až čtyřmetrovou zdí.

Celá věc má ale jednu podstatnou vadu na kráse: Stavěl totiž načerno bez stavebního povolení, navíc v srdci Chráněné krajinné oblasti Českého středohoří. Normální smrtelník by musel černé stavby už dávno zbourat, u Oulického tomu tak ale není. Úřady, konkrétně Krajský úřad a Magistrát v Ústí nad Labem, nad ním zatím nepochopitelně drží ochrannou ruku a zametají mu cestičku. Kdyby nebylo zájmu médií a kanceláře ombudsmana, nejspíš by se už dávno rochnil ve svém načerno postaveném bazénu zcela legálně.

Během několika týdnů se uvidí

Oulického stavba je nyní na stole Stavebního úřadu v Ústí. Ten už dokonce jednou řízení o odstranění staveb zastavil a začal se jím znovu zabývat až po opětovné kritice ombudsmana.

„Postupy krajského úřadu i ústeckého magistrátu byly zjevně nestandardní a v rozporu se zákonem, případ je uměle prodlužován,“ kritizuje ve své hodnotící zprávě kancelář ombudsmana. „Panu Oulickému skončila koncem listopadu lhůta k dodatečnému dodání potřebných dokumentů. Ty se nyní budou zkoumat a pak stavební úřad rozhodne,“ řekla mluvčí ústeckého magistrátu Ivana Solničková. „Může to být otázka několika týdnů,“ dodala.

Věří tomu ale někdo? Sám Oulický se ke kauze opakovaně odmítá vyjádřit a s novináři zásadně nekomunikuje. Blesk doufá, že si včerejší překvapivou návštěvu alespoň pořádně prohlédl. Kamer rozmístěných kolem svého luxusního sídla má více než dost.

BLESK s bagrem na návštěvě u Patrika

Jak by to vypadalo, kdyby úřady konečně začaly dělat svou práci a rozhodovaly podle zákonů této země? Stavělo se načerno bez stavebního povolení? Navíc v chráněné krajinné oblasti? Podle Blesku přichází v úvahu jediné možné řešení, kterého se snad v budoucnu dočká i kmotr Oulický. Blesk ho vyzkoušel v pátek dopoledne!

10:30 – Do Moravan u Ústí nad Labem přijíždí stroj s lopatami rýpadla a nakladače. Míjí mohutné opěrné zdi megalomanského sídla, které v malebné vísce působí jako pěst na oko.

10:35 – Bagrista zamířil po příjezdové cestě k honosné vstupní bráně, rozměry připomínající plochu malého domku. Za nimi se skrývá před zraky všech zvědavců dokonale ukrytá luxusní vila s bazénem, tenisovým kurtem a dětským hřištěm.

10:40 – Lopata se zvedá do výšky, vše bedlivě monitorují oka několika kamer rozmístěných u vrat a podél plotu. Lopata se zlověstně naklání nad přístřeškem, zakousne se do jeho střechy?

10:45 – Nikde ani živáčka, jen okolo prochází pán se psem a všechno si zvědavě prohlíží. Oulický je, jak se zdá, v klidu a na lomozící bagr ani na zvonění redaktora Blesku nijak nereaguje.

11:15 – Kmotr i nadále zachovává svůj pověstný klid, dokonce ani na drzé novináře nevolá policii.

11:20 – Stroj odjíždí, tentokrát bohužel moc práce neměl. Škoda, příště by to s posvěcením úřadů mohlo být jistě lepší!

Exkluzivní video celé akce:

Video  Blesk.cz připravil návod pro úředníky, kteří kmotrovu černou stvabu chrání.  - abl
Video se připravuje ...

Kdo je Patrik Oulický (41)

Ústecký podnikatel a vlivný člen ODS. Je označován za jednoho z regionálních kmotrů, tedy mužů, kteří ze zákulisí ovládají občanské demokraty. Nikdy nekandidoval do veřejné funkce. Do letošního ledna byl členem krajské rady ODS. Vyjednával za ni o nynější koalici s ČSSD v Ústeckém kraji. Jako majitel stavební firmy zbohatl na mnohamilionových veřejných zakázkách. Údajně stál za divokým náborem nových členů ODS na Teplicku, kteří za vstup dostali zaplaceno a hlásili se heslem »velrybář«. Oulický to popírá, jinak ale s novináři zásadně nekomunikuje.

Kauza "Černá stavba Patrika Oulického"

● Řízení o odstranění černých staveb začal původně s Oulickým vést trmický stavební úřad, do jehož pravomocí případ spadá.

● Na jeho postup si Oulický stěžoval na ústeckém krajském úřadě, který celý případ loni na jaře předal k vyřízení ústeckému magistrátu. Ten řízení zastavil, ovšem po protestech ombudsmana a veřejnosti se začal případem znovu zabývat.

● Městští úředníci Oulickému nestandardně několikrát prodloužili lhůtu k dodání podkladů o dodatečném povolení staveb.

● Podle ombudsmana postupoval krajský úřad i magistrát protizákonně a případ uměle prodlužuje.

Co říkají na kauzu Oulický politici?

Petr Nečas (ODS, 46), premiér: „Má platit pro každého, že pokud poruší zákon, například postaví černou stavbu, tak má být vůči němu postupováno 685316:gallery:true:truenekompromisně a podle zákona.“

Pavel Drobil (ODS, 39), ministr životního prostředí: „Je-li to v rozporu se zákonem, tak je to špatně. Zákony se musí dodržovat. Je jedno, zda je to politik, nebo ne. Stavební úřad by s ním měl zahájit řízení.“

Přemysl Sobotka (ODS, 66), bývalý šéf Senátu: „Pokud mu to povolili, je to chyba úřadů. Pokud mu to nepovolili, měl by to zbourat. Zákony jsou pro všechny. Je jedno, kdo je kdo, nebo čí známý.“

mirrek ( 15. ledna 2011 18:58 )

Asi na tom Vašem článku něco pravdy bude.

torro ( 5. prosince 2010 19:27 )

pokud to byla chata prosim, ale v tomto stavu to jako chata nevypada a bez povoleni tak co tady obhajujete nejste jeho pribuzny nebo komplic

sabartnok ( 5. prosince 2010 19:00 )

stastnyjime, nepochopila jsem otázku, proč si myslím, že se dostal do čela Gorbačov, ale řeknu vám to: protože to byl a je velmi výjimečně inteligentní člověk a měl stejně výjimečnou ženu. Krom toho byli oba nesmírně stateční, byli v r. 91 uneseni a mohli být i zabiti, nebýt toho, že by to Rusům už svět neodpustil. Dneska se tam ovšem podobně stateční lidé zabíjí vesele dál. Byla to tedy obrovská klika, že se to díky jeho usilí podařilo a ten -jakýsi izmus, který ani snad nebyl ani socialismem ani komunismem, spíš nějakým sci-fi feudalizmem, svrhnul, protože jinak bychom byli jeho kolnií dodnes. Na to vemte jed.

sabartnok ( 5. prosince 2010 18:50 )

domnívám se, že pokud někdo reprezentuje politickou stranu, měl by být papežštější než papež a vědět, že načerno se stavět nemá, zvláště pokud ví, že jsou takové stavby vždy odhaleny a kritizovány a dokonce i bourány. Pak, když to udělá, nemůže se divit, že se do něj pustí bulvár. Pro zbourání sice nejsem, ale pro pokutu ano. Ostatní jsem uvedla jako alternativní řešení.

stastnyjim ( 5. prosince 2010 16:37 )

A proč si myslíte, že se v SSSR dostal do čela Gorbačov? Protože socialismus ztratil schopnost udržet se i nadále znásilňováním celých národů. Co vedlo ke konci socialismu v celém světě (až na pár skanzenů)? Gorbačov se pokusil o nemožné. Totiž myslel si, že i v socialismu je možná svoboda slova (i když značně omezená), myslel si, že v socialismu je možné alespoň náznakem koketovat s opravdovou demokracií. Socialismus nikdy nemůže přežít opravdu svobodné volby, komunisté mohou vládnout jen když donutí celý národ, aby je volil jednohlasně. U nás se nedostatek životaschopnosti socialismu projevil tím, že do čela KSČ se dostali opravdu omezení a skutečně neinteligentní lidé. Oni sice byli ochotni plnit příkazy těch, kteří opravdu tahali za špagáty. Jenže tito chytří lidé v pozadí včas pochopili, že socialismu ve světě skončil. On by u nás skončil i bez našeho zvonění klíči, protože jsme nemohli zůstat uprostřed Evropy jako jediná enkláva celosvětově zhrouceného společenského řádu. Proto se ti v pozadí postarali také o to ( po dohodě s disentem), abychom so mysleli, že jsme socialismus porazili my nějakým zvonění klíči.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa