Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kdo zničí Johna: Kmotři, nebo on sám?

Radek John si hraje rád na agenta...
Radek John si hraje rád na agenta...  (Autor: Koláž Blesk.cz)
Autor: Aleš Půček, ot, pet - 
28. listopadu 2010
21:05

Radek John (55) se opět předvedl v plné parádě. Předseda Věcí veřejných, ministr vnitra a držitel dalších tří funkcí je přesvědčen, že na jeho mediální likvidaci cíleně pracuje speciálně vytvořený tým 34 novinářů. Píše bývalý spisovatel scénář k další bondovce, nebo je na nejlepší cestě k psychiatrovi?

Najatí novináři jsou placeni podle Radka Johna takzvanými kmotry, kteří jsou zděšeni údajnými úspěchy jeho protikorupční kampaně... Místopředseda Poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc se tomuto tvrzení směje. Radek John si podle něho na svou likvidaci docela dobře vystačí sám svými zmatenými výroky.

Nudu v nedělní Partii na Primě, kde si jinak předseda Věcí veřejných překvapivě notoval s kandidátem na předsedu ČSSD Martinem Pecinou, rázně ukončil Radek John. Hned dvakrát totiž obvinil blíže neupřesněné kmotry, že si na jeho politickou likvidaci najali tým 34 blíže nespecifikovaných novinářů z jistého nejmenovaného zpravodajského serveru. Projekt má údajně už i jméno "Dejohnizace vnitra."

Vadí jim mé skvělé úspěchy

Důvod? Dosavadní skvělé úspěchy jeho protikorupčního tažení a příprava Ministerstva vnitra na spuštění rozsáhlé protikorupční strategie. "Kmotři jsou mými kroky zděšeni a systematicky pracují na mé likvidace," uvedl Radek John.

Podle Johna na mediální protiJohnovské kampani už teď pracuje 34 novinářů z jistého zpravodajského serveru. Ostrý start kampaně má pak podle Johna vypuknout během čtrnácti dnů, ve formě webových stránek, které nebudou mít jiný účel než dehonestovat osobu předsedy Věcí veřejných.

John se likviduje sám

Johnova slova vyvolala bouřlivou reakci. Poslanci za Věci veřejné spíš mlčí a o chystaném útoku vesměs nemají potuchy. Přesto slovům svého předsedy věří. I podle nich je totiž dosavadní předsedův postup na ministerstvu trnem v oku mnoha mocným podnikatelům.

Stínový ministr vnitra Jeroným Tejc naopak nad Johnovými tvrzeními pobaveně kroutí hlavou. Radek John totiž na svou likvidaci nikoho nepotřebuje. "Vystačí si na to svými zmatenými výroky a postoji zcela sám," uvedl Tejc.

Je John paranoidní?

Psychiatři připouští, že se to politikům stává.  "Když člověk vstoupí do politiky, do veřejné funkce, začne být ostražitější a může začít být až paranoidní. Leckdo z politiků má nějakou teorii spiknutí podle toho, co mu zrovna přeletí přes nos," řekl Blesk.cz psychiatr Cyril Höschl.

Jiří Jelen, plzeňský soudní znalec v oboru psychiatrie, si myslí, že John se takto choval už před vstupem do politiky. "Jak jsem Radka Johna sledoval už dřív, vztahovačný byl už před nástupem na vnitro. Podobné posuny pozoruji u svých pacientů, když se třeba z řemeslníka stane úspěšný majitel firmy, začne podezírat zaměstnance, že ho okrádají a příbuzné, že ho chtějí o firmu připravit."

Johna k šílenství může dohánět i klesající popularita. Podle posledního průzkumu oblíbenosti politiků od agentury STEM skončil se 34% procenty až na dvanáctém místě. Přitom ještě v červnu byl na prvním příčce v oblíbenosti s celými 64 % podpory.

Blesk.cz radí Johnovi

Protože jako téměř každému člověku v této zemi i redaktorům Blesk.cz velmi záleží na snížení míry korupce a duševním zdraví ministra, udělíme (zdarma) Radku Johnovi pár rad, jak své mediální likvidaci zabránit.

1. Po totálně zpackaných komunálních a senátních volbách není možné blábolit o historickém úspěchu strany.

2. Vydávat let vrtulníkem za svůj příspěvek k úsporám ve státním rozpočtu je krajně nevhodné.

3. Vozit dcerku do školy ministerskou limuzínou s majáčkem se poněkud liší od triumfálního příjezdu poslanců za Věci veřejné na první zasedání Sněmovny tramvají.

4. Spěchat se zapnutým majáčkem na raut pořádaný německou ambasádou je dost zlé i bez toho, že si člověk vymýšlí příběh o tom, jak spěchal chránit pražany před teroristy. Víno by tu chvíli počkalo.

5. Mluvit o úspěších protikorupční strategie ve chvíli, kdy veřejnost žádné úspěchy nevidí, je opět mimo mísu...

bara ( 29. listopadu 2010 23:06 )

no jo, to je fakt, jenže ono to není jako kdysi s tou mandelinkou...

bara ( 29. listopadu 2010 23:05 )

chytrý...

bara ( 29. listopadu 2010 23:03 )

vždy, když někdo obdivuje nějakého novináře, který se dostal na bojiště někam do válečné vřavy, aby o tom napsal reportáž a lidé pak žasnou, jak je statečnej, tak já si pomyslím, že větší statečnost pro novináře by bylo - a je - psát pravdivě o událostech, které se dějí dnes v naši zemi.... ale těch statečných zas tolik není...

bara ( 29. listopadu 2010 22:59 )

možná John trochu přehání, s tím počtem, ale zřejmě o tom něco ví...

bara ( 29. listopadu 2010 22:56 )

odjakživa byla část novinářů poplatná mocným, ať už politilkům, nebo různým mafiím, a to nejen kvůli prospěchu (novinařina příliš nevynáší), ale i kvůli strachu ze ztráty třeba zaměstnání. * I když 15 % novinářů za svůj život někdy končí u soudu kvůli nějakým výrokům (většinou proti známým celebritám), novinář pak v klidu pokračuje ve své práci ve stejných novinách jako před soudem, i když noviny byly třeba za uveřejnění nějakých informací o celebritě pokutovány... Poukazuje na takové věci, které nejsou tak závažné, aby se nemuselo psát o tom, co by určitě mnoho lidí nazvalo vládou zločinců a mafie... * Vypadá to pak, jako že neexistuje cenzura a existuje svoboda slova. Ale je to jako dříve - stačí se podívat na tyto diskuze u bulvárního listu Blesk, kolik lidí tomu zcela věří.. Ovládat lidi přes různá média se vždy dařilo...*

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa