Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Radek John: Do školy jen vládní limuzínou

Autor: Eva Hofrichterová, apk - 
23. října 2010
14:02

Tvrdil, že majáček na ministerském voze používat nebude, maximálně v opravdu výjimečných případech. Že papalášské manýry politiků se mu zajídají. Včera ministra vnitra a šéfa Věcí veřejných Radka Johna (46) Blesk načapal, jak veze svou dceru Terezu (7) služební limuzínou do školy. Dělá to tak pravidelně. S majáčkem sice vypnutým, ale připevněným na střeše.

Je krátce před osmou a Johnova limuzína přijíždí do pražské Mikulandské ulice. Řidič zastavuje, ochranka vyskakuje z auta a promptně otevírá dceři ministra dveře. John vytahuje z kufru auta aktovku a s dcerou se loučí. Tereza je dítě, které John léta tajil před svou někdejší manželkou Zlatou Adamovskou. Matkou Terezky je pražská obchodnice s vínem.

Musí mě vozit ochranka

Podle informací Blesku vozí John služebním vozem Terezu do školy pravidelně. „Občas má i zapnutý majáček, který ale u školy vypíná,“ řekl Blesku zdroj, který si nepřál být jmenován. Vozením syna Tomáše (18) do školy vládním vozem proslul expremiér Mirek Topolánek (ODS).

John na tom nic špatného nevidí. „Já mám ochranu a jezdím v autě ochranné služby. Jak jinak bych se mohl setkat s kýmkoliv z mých rodinných příslušníků než v rámci programu, kdy jsem chráněn službou. Já bohužel tu ochranku mám i o víkendech,“ postěžoval si Blesku.

Já nic, já muzikant.

Mluvčí ministerstva vnitra reagoval ještě rázněji. „Majáček na střeše mít musí. Když ho někdo sleduje, jako třeba vy, může to ochranka vyhodnotit jako bezpečnostní hrozbu. Navíc do školy vozí děti služebním vozem všichni ministři,“ tvrdí Jiří Reichl.

To ale vyvrací třeba ministr obrany Alexandr Vondra (ODS): „Mé dvě dcery jsou ve věku, kdy jezdí do školy radši samy.“ John připomněl, že z ministrů české vlády jsou chráněni ministři obrany, zahraničí, spravedlnosti a vnitra a není proti předpisům, aby v autě vozili i jiné osoby.

Pracuji šestnáct hodin denně

On sám ale v předvolební kampani sliboval, jak Věci veřejné zlepší politickou kulturu. Do Sněmovny jel první den tramvají a majáček odmítal. Johnova maska bojovníka proti výhodám politiků se rozplývá jako pára nad hrncem a bývalý novinář naráží na politickou realitu.

Rozčiluje se: „Chtěli byste, abych byl jako ministr vnitra izolován od rodinných příslušníků, když můj program většinou začíná v 7 a končí 23. hodinou?“ Nechtěli, pane ministře.

Ono zvládat funkci ministra, místopředsedy vlády, poslance, šéfa strany a zastupitele dá jistě zabrat tak, že by to skolilo i zkušeného politického dinosaura.

Zaujal vás tento článek? Podpořte Blesk.cz v hlasování o Křišťálovou Lupu 2010 v kategorii Média - všeobecná. Děkujeme.

wrunx ( 28. října 2010 09:13 )

ale o princip. A v tom John očividně selhává na celé čáře.

gogo ( 25. října 2010 12:34 )

Do čeho že se pustil ??? Pokud je to míněno jako vtip, tak se omlouvám...

meadow ( 25. října 2010 11:40 )

to je věc názoru, můj je třeba jiný, ale o tom v článku není ani slovo, je tam jen sledovačka dítěte

komentator ( 25. října 2010 11:23 )

Vozit dítě úředním autem do školy není velký problém. Nekompetentnost Johna jako ministra vnitra je velký problém!!

honza33 ( 25. října 2010 10:22 )

Přesně tak...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa