Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

KDU-ČSL má spasit nemocný řezník Bělobrádek

Autor: ČTK, ap - 
20. listopadu 2010
18:34

Spasitelem lidovců, který by jim pomohl zpátky do Poslanecké sněmovny, se má stát dosud neznámý Pavel Bělobrádek. Třiatřicetiletý veterinář porazil na volebním sjezdu strany úřadující předsedkyni Michaelu Šojdrovou. A bude mít co řešit! Strana má totiž vážné finanční problémy. Sám se přitom pere se životem. Trpí totiž roztroušenou sklerózou. Problémů se ale nebojí. Ve svém životě si prý už poradil se spoustou "sviní".

Nad volebním sjezdem KDU-ČSL, který se v sobotu konal ve Žďáru nad Sázavou, se vznášel duch Josefa Luxe. Právě legendárního předsedu lidovců, který zemřel ve věku pouhých 43 let v roce 1999, připomínaly projevy delegátů nejčastěji. A po vzpomínkách zvolili nového předsedu.

Budeme "nesocialistická alternativa liberální bezohlednosti"

Tím se stal dosud téměř neznámý tajemník KDU-ČSL v Pardubicích Pavel Bělobrádek. Drtivě porazil Michaelu Šojdrovou, když získal 280 hlasů oproti 84 hlasům protikandidátky.

Bělobrádek chce stranu profilovat jako subjekt pravého středu se sociálním akcentem. Lidovci podle něho můžou uspět jako "nesocialistická alternativa liberální bezohlednosti".

Bezdětný a s roztroušenou sklerózou

Vítězství Bělobrádka není až takové překvapení, protože Šojdrová není mezi lidovci příliš populární. Přesto je pár věcí, které u předsedy tradičně silně konzervativní KDU-ČSL zaráží. Pavel Bělobrádek je totiž ve třiatřiceti letech svobodný a bezdětný, což není u lidovců právě obvyklé.

Kromě otázek okolo svých rodinných záležitostí Bělobrádek přiznal, že trpí roztroušenou sklerózou. Jeho stav mu prý nicméně umožní funkci vykonávat. "Mám roztroušenou sklerózu, jsem plně stabilizován, plně kompetentní k plné zátěži," uvedl na dotaz delegátů.

Poradil jsem si už se spoustou sviní

Snad aby dokázal, že se lidovci v jeho osobě nemusí bát nepříjemných překvapení, byla jeho řeč rázná a zastávala se tradičních postojů strany. Manželství označil za svazek "pouze muže a ženy". Manželství osob stejného pohlaví odmítl: "Je to v rozporu s pohledem křesťana na svět."

Jako veterinář pocházející z řeznické rodiny pak prohlásil: "Setkal jsem se za svou kariéru na jatkách se spoustou sviní. Myslím, že bych si s nimi uměl poradit i v politice."

KDU-ČSL trápí dluhy

Nový předseda lidovců bude mít práce dost. Květnový volební debakl znamenal pro lidovce nejen odchod z poslaneckých lavic, ale i citelnou finanční ztrátu. Splácejí totiž hypotéku, kterou si před lety půjčili na rekonstrukci pražského sídla Paláce Charitas, a dva úvěry na volební kampaň.

Strana dluží celkem 46 milionů korun. Úspory se projevily i střídmým zahájením kongresu a občerstvením. Chybělo pro lidovce obvyklé vítání delegátů u dveří i vystoupení folklorního souboru.

husqarnowicz ( 21. listopadu 2010 20:56 )

Mě je Kalous drahý stejně jako tobě... Jenže Kalous byl lidovec asi jako já prezident. To není politik,to je přírodní úkaz,jaký se vyskytne 1x za století. Toho by proto měli zapsat do plemenné knihy a po smrti balzamovat.

husqarnowicz ( 21. listopadu 2010 18:00 )

Je to na první pohled sympaťák, aspoň mě se tedy tak jeví. Ale i kdyby byl zlatý,co zmůže s takovou bandou zapšklých pokryteckých pámbíčkářů, prospěchářských korouhviček točících se jednou doleva a jednou doprava, svíčkových bab a nenažraných služebníků římskokatolické svaté církve?

ruisendaal ( 20. listopadu 2010 20:37 )

že nic moc. Aby ho ten dobytek nakonec nerozdupal a *** nesežraly. Co naplat, Lux to není, ani náhodou!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa