Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ČSSD: Válka růží začala a trny jsou otrávené

Autor: ap, koj - 
9. listopadu 2010
05:56

Souboj o křeslo předsedy sociální demokracie naplno vypukl. Příznivci Bohuslava Sobotky a Michala Haška zbrojí. K poslední rozhodné bitvě má dojít na březnovém sjezdu strany. Jedovatými trny se však častují už nyní. Například David Rath nazval Haška hujerem, který leze vládě do zadku.

Před volbami dokázala ČSSD vystupovat poměrně jednotně. A vyplatilo se. ČSSD ovládla Senát a zasadila tím vládní koalici silný úder. Sotva se ale zavřely volební místnosti, ukazuje se, že jednota sociálních demokratů je pouze zdánlivá. V zákulisí už dlouho zuří bitva mezi příznivci současného předsedy Bohuslava Sobotky a příznivci jihomoravského hejtmana Michala Haška.

Sabotovat vládu nejde, Bohuslave

Spor se naplno projevil na sobotním jednání širšího vedení strany. Zatímco Bohuslav Sobotka ve svých představách nastínil budoucí vývoj strany dalším směřováním doleva, Michal Hašek o tom nechce ani slyšet.

"Musíme se posunout směrem do středu a oslovit nové voliče," zaútočil na Sobotku. A staví se také proti nekompromisnímu postoji ČSSD vůči vládní koalici. "Asociace hejtmanů, které Hašek velí s ní vychází podle něho dobře a dokážou se s vládou víceméně dohodnout.

Hašku, metelesku blesku

Jeho přístup ocenil i ministr dopravy Vít Bárta (VV), který spatřuje v možném předsednictví Michala Haška posun sociální demokracie směrem k větší demokratičnosti. Bohuslava Sobotku naopak nazval pokračovatelem Paroubkovy nenávistné politiky.

Na Haškův program posunu doprava reagoval i největší Sobotkův stoupenec David Rath. Označil totiž Michala Haška za Hujera. "Všichni jsme ho přece viděli, jak premiéru Nečasovi nese dárkový koš  a při jeho předávání se ohýbá až do pasu....Nesnáším takový hujerismus!" rozčiloval se na jeho adresu.

Hašek má  v zákulisí navrch

Zatímco před krajskými a senátními volbami by si na vítězství Sobotky nevsadil asi nikdo, kdo se v zákulisí ČSSD orientuje. Velké vítězství, kterého sociální demokraté dosáhli by mohlo situaci změnit.

Zatím má ale stále navrch Hašek. Na jeho straně stojí téměř všichni krajští hejtmani a také současný místopředseda a brněnský primátor Roman Onderka.

Těm všem posun ČSSD doprava a rozšíření koaličního potenciálu vyhovuje. Ostatně mnozí z nich ve svých oblastech úspěšně spolupracují s pravicovými stranami už nyní.

Sobotku podporuje Rath i Haškův náměstek

Bohuslav Sobotka zatím podporu mezi předními jmény sociálních demokratů shání těžko. Otevřeně se na jeho stranu postavil pouze David Rath a překvapivě také Václav Božek, který je přitom Haškovým náměstkem v kraji.

Jeho důvody jsou ale spíš osobní. Svého hejtmana totiž viní z vlastní prohry v Senátních volbách. Vzhledem k tomu, že je to ale zkušený a silný zákulisní hráč v kraji, není jeho podpora zanedbatelná.

Zatím se ovšem Sobotka může spoléhat spíš jen na své postavení Předsedy ČSSD a dělat tak Haškovi drobné naschvály. Haška tak například  téměř nezve na tiskové konference z Lidového domu.

komentator ( 10. listopadu 2010 08:44 )

Je životně nezralý. Nedostatek zkušeností nahrazuje ostrými slovy. Na funkci předsedy ČSSD nedorostl. Socani by měli zvolit někoho zralejšího. Vzdělanějšího. Zkušenějšího. Dobrého řečníka s určitým charisma. Myslím že dobrým předsedou by byl nynější místopředseda sněmovny ZAORÁLEK.

mash ( 10. listopadu 2010 01:19 )

Primitivně působící Hašek, kterej např. podporuje velkou koalici těch největších šméček v Praze (ODS + lidi kolem Březiny a Hulínskýho z ČSSD...) a kterej se evidentně snaží štěpit ČSSD a kvůli korýtkům lézt do chomoutů s kmotry z ODS u mě i proto skončil!!! Pokud bude předseda ČSSD, budu příště raději volit VV, nebo SZ.

bijecsocek ( 9. listopadu 2010 18:44 )

táhni do hajzlu

babcaa ( 9. listopadu 2010 18:02 )

Bobino, bohužel ve všem máte pravdu. Jenom si myslím, že nové tváře, které by za něco stály, a které by se rozumně prezentovaly, například reálnými o splnitelnými sliby, by přitáhly hodně rozumných lidí, těch lidí, co už mají těch starých gaunerů napříč všemi stranami plné zuby.

bobina ( 9. listopadu 2010 16:47 )

No,máte pravdu v tom,že nové tváře,které lidé neznají moc netáhnou. Ale politika má být o "činech" a ne o tvářích a u nás je to bohužel zatím jen o těch známých tvářích a dopadáme bohužel podle toho. Parlament je hokynářská aréna kde už jen schází aby se fackovali a o odkladišti odpadlíků v senátu se mi ani mluvit nechce. Je to zkrátka bída a bylo by potřeba změnit i myšlení lidí a zodpovědný přístup k životu. U nás se hlavně jenom kecá,ale činy jsou jaksi až to poslední. Doufám v lepší roky,ale zatím převládá slkepse.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa