Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Daňový skok: Kvůli Nečasovi DPH vzroste o 7%!

Premiér České republiky Petr Nečas chce reformy v daních
Premiér České republiky Petr Nečas chce reformy v daních  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, mivr, Krvs - 
30. září 2010
19:35

Snížená sazba daně z přidané hodnoty (DPH) by se měla od roku 2012 zvýšit ze současných deseti procent na šestnáct až sedmnáct procent. Podle serveru iHNed.cz to řekl premiér České republiky Petr Nečas. A dočkal se ostré kritiky od ČSSD.

Podle Nečase by se zároveň měla snížit základní sazba DPH z dvaceti na devatenáct procent. Premiér dále sdělil, že chce v rámci důchodové reformy snížit odvody firem na sociální pojištění. "Budu prosazovat, abychom úplně zrušili jejich odvody na nemocenské pojištění a státní politiku zaměstnanosti, tedy celkem 3,5 procenta," upřesnil předseda české vlády.

Celkem by zrušení těchto odvodů podle premiéra znamenalo výpadek v rozpočtu šestatřicet miliard korun ročně. Chybějící peníze by měly být nahrazeny právě zvýšením snížené sazby DPH. Snížená sazba DPH se uplatňuje například u potravin, léků nebo vybraných služeb.

ČSSD nesouhlasí

Sociální demokracie k plánům vlády na zvýšení spodní sazby DPH uvedla, že je "zděšena". "Takový krok by totiž vedl k prudkému zdražení léků, potravin, veřejné dopravy, tepla, nových bytů a domů, knih nebo třeba vodného a stočného. ČSSD nesouhlasí s tím, aby vládní politika plošných škrtů a zvyšování daní dopadala nejvíce na středně a nízkopříjmové skupiny obyvatel," nechal se slyšet statutární místopředseda strany Bohuslav Sobotka.

"Věříme proto, že v senátních volbách dosáhneme jako ČSSD takového výsledku, že budeme moci v Senátu zvýšení DPH odmítnout," dodal.

Vše v souladu s EU

V České republice se naposledy základní sazba DPH zvýšila v lednu tohoto roku 2010 z devatenácti na dvacet procent a snížená sazba z devíti na deset procent. Stát vybral z DPH letos do poloviny září 172,3 miliardy korun, tedy meziročně zhruba o dvanáct miliard korun více.

Členské státy Evropské unie jsou vázány limity pro výši základní a snížené sazby DPH. V souladu se směrnicí EU nesmí být snížená sazba DPH nižší než pět procent a základní sazba DPH musí být v rozmezí patnáct až dvacet pět procent.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

komentator ( 3. října 2010 13:04 )

Nečas, Kalousek, John slibovali před volbami nezvyšovat daně. Podvedli voliče. Prudké zvýšení daně z přidané hodnoty (až 6-7%), prudké zvýšení ceny elektřiny , značné zvýšení poplatků ve zdravotnictví, vyšší ceny potravin, léků a základních služeb. ODS, TOP 09 a Véčkaři zřejmě považují lidi za blbce. Pravice si myslí, že lidi znovu postraší Řeckem a že lidi jako hloupé stádo budou pravici znovu volit. Jsem zvědav zda se lidi znovu nechají napálit.

soica.flatulescu ( 2. října 2010 12:26 )

Vražda na tyranovi není zločinem-citát z povídky Vyšší princip. Vraždit nikoho netřeba,stačí ho zbavit moci,aby nemohl dále škodit.

soica.flatulescu ( 2. října 2010 12:23 )

jsou to ***!!! Bohužel to odskáčeme všichni,jen ti,co dnešní stav zavinili budou vysmátí

sakra ( 1. října 2010 11:42 )

Vše je nasměrováno většinou na rok 2012 a třo si většina občanů neuvědomuje. Bude to skutečně hrůza a budeme jako jednotlivci po "zásazích" této vlády patřit k nejchudšín v Evropě. Je třeba se už na "nařizování" EU vykašlat a vyjít do boje s "naší drahou" vládou!!!!!!!!!

egal ( 1. října 2010 09:57 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa