Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nečas bude šetřit, daně se zvyšovat nebudou

Petr Nečas
Petr Nečas  (Autor: Reflex.cz)
Autor: ČTK - 
30. června 2010
19:35

Nový premiér Petr Nečas už přemýšlí, jak ušetřit. Nepříjemné úspory se dotknou hlavně státních zaměstnanců. Důchody by se měly valorizovat a neměly by klesnou platy pedagogů v regionálním školství.

Nový premiér Petr Nečas chce příští rok deficit rozpočtu zhruba 135 miliardy korun, což by mělo odpovídat 3,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Vláda chce ušetřit 54 miliard Kč, na rozpočtu koalice dosáhla shody, řekl Nečas novinářům před schůzkou ekonomických expertů rodící se koalice ODS, TOP 09 a Věcí Veřejných s premiérem v demisi Janem Fischerem.

"Celkový deficit veřejných financí by díky těmto opatřením na straně rozpočtu nepřekročil 4,6 procenta HDP. To znamená, že je to ještě ambicióznější číslo, než je uvedeno v konvergenčním programu, kde je uvedeno 4,8 procenta," řekl Nečas.

DPH se zvyšovat nebude

Úspory na příští rok by se měly dotknout všech ministerstev. Pouze důchody by se měly valorizovat a neměly by klesnou platy pedagogů v regionálním školství. Jinak se bude podle Nečase spořit v provozních, kapitálových i sociálních výdajích. "Pracujeme s návrhem, který nepočítá se zvýšením nižší sazby daně z přidané hodnoty," uvedl Nečas po schůzce s odstupujícím premiérem Janem Fischerem.

Na straně příjmů by se neměly snižovat odvody ze sociálního a zdravotního pojištění. To by mělo státu přinést 9,8 miliardy korun. Dalších 3,5 miliardy korun stát získá zachováním stropů na odvody sociálního pojištění. Dalších až sedm miliard korun by měl stát získat ze stavebního spoření, kde chce zdanit úroky ze spoření a omezit státní příspěvek na 1500 korun ročně ze současných 3000 korun.

"Bez úprav ve výdajích i příjmech by deficit státního rozpočtu dosáhl v příštím roce zhruba 210 miliard korun," uvedl odstupující ministr financí Eduard Janota.

 

anelam ( 1. července 2010 09:57 )

A které voliče myslíš????sakra?

anelam ( 1. července 2010 09:54 )

na úředníky placené ze státního rozpočtu? Tak to tedy hurá! Aspoň uvidí jak se žije sockám a nebudou v pracovní době prudit na diskuzích!Jen aby to byla pravda-pak třeba pracující inteligence,spolu s dělníky a rolníky znovu vyjde konečně do ulic a pak se třeba něco změní Zatím seděli na úřadech jen na pozadí a vy lítáte od dveří ke dveřím a nic nevyřídíte.A to prosím mají všude nejmodernější počítače ale jen na něco.Jenže nevím co těm nemakačenkům nabídnou za práci,-zametat ulice jak nutí nás asi ne

sakra ( 1. července 2010 09:08 )

ODS, TOP 09 a VV nebrat. Už nyní je jasné jak byli voliči obelháni a jednou pro vždy to stačilo. A pozor, kdo lže ten krade!!!

sally47 ( 30. června 2010 20:48 )

přísahám že mu ten první důchod nacpu do chřtánu!

gogo ( 30. června 2010 20:24 )

Aneb komunální volby se blíží .... Blaze tomu, kdo sedne podruhé na stejnou vějičku ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa