Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Havel přiznal vážné problémy se srdcem!

Pohublý, s propadlými tvářemi přišel Václav Havel na pohřeb Ladislava Smoljaka
Pohublý, s propadlými tvářemi přišel Václav Havel na pohřeb Ladislava Smoljaka  (Autor: Šula, Vrbenský, Mithofer)
Autor: jos - 
11. června 2010
13:51

Bývalý prezident Václav Havel (73) přiznal, že koncem května, kdy pobýval na dovolené v USA, ho zastihly vážné zdravotní komplikace a skončil v nemocnici. Pobyt v zámoří mu znepříjemnila nebezpečná srdeční arytmie!

"Reaguji na šířící se zprávy o mém zdravotním stavu. Je pravda, že jsem při svém nedávném pobytu ve Spojených státech prodělal vážnější komplikace se srdečními arytmiemi, které se opakují od operace plic, byl jsem pět dní v intenzivní péči newyorských lékařů a vše se podařilo zvládnout bez následků," napsal Havel na svém webu.

Ve Spojených státech se Havel také setkal s manželi Formanovými, navštívil koncert Suzanne Vega a hlavně se zúčastnil premiéry své hry Odcházení ve Filadelfii.

Přesto, že ho postihly vážné srdeční komplikace, přišel se poklonit svému příteli Ladislavu Smoljakovi na Olšanské hřbitovy. Bylo zjevné, že mu není nejlépe. Po obřadu ho ochranka rychle odvedla pryč.

Nemoci mě budou pronásledovat vždycky

"Nemám důvod uvádět podrobnosti o každé zdravotní komplikaci. Ty mě totiž už budou provázet vždycky," napsal Havel na svých webových stránkách.

Bývalý prezident  má opakovaně plícní problémy. Představují pro něj zvýšené riziko, loni byl dokonce přímo ohrožen na životě. 12. ledna 2009 mu bylo odoperováno zánětlivé ložisko v krku. Vše pak zkomplikovalo zahlenění plic. „Stav byl velmi kritický a velmi vážný. Takový, jaký nebyl nikdy předtím,“ zdůraznil šéf lékařského koncilia Marin Holcát.

Havel byl také nemocný ve druhé polovině března, kdy ho trápil zánět průdušek. Lékaři mu nasadili antibiotika. Kvůli tomu zrušil svůj program včetně setkání s britským princem Charlesem, který byl v Česku na návštěvě. Zánět se Havlovi vrátil, nemocný byl už v únoru. V minulosti měl totiž Havel rakovinu plic, kvůli níž mu lékaři museli polovinu plíce odstranit. Nepříznivé pro jeho zdraví je i to, že léta kouřil a že v 80. letech byl jako disident vězněn.


CO VŠECHNO UŽ HAVEL PRODĚLAL?

* leden 1983 - objevují se záněty pohrudnice a na plicích jsou objeveny hnisavé abscesy

* březen 1990 – Havel se podrobuje operaci břišní kýly

* únor 1994 – během státní návštěvy v Thajsku si Havel zlomil žebro

* jaro 1994 – virové onemocnění způsobuje zánět plic

* listopad 1996 – Havel je hospitalizován se zánětem plic

* prosinec 1996 – operační tým profesora Pafka odebírá Havlovi spolu s patnáctimilimetrovým zhoubným nádorem polovinu pravé plíce

* listopad 1997 – Havel trpí dalším zánětem plic

*duben 1998 – akutní operace tlustého střeva. Lékaři v rakouském Innsbrucku vyřízli Havlovi asi 25 centimetrů poškozeného střeva

* červenec 1998 – lékaři zacelují umělý vývod tlustého střeva.

*srpen 1998 – pravá plíce opět kolabuje, objevují se i srdeční arytmie

*srpen 1998 – porucha srdečního rytmu, lékaři musejí provést úpravu rytmu srdce pomocí elektrického výboje

* únor 1998 – Havel se podrobuje plastické operaci, která má zacelit otvor po tracheotomii při operaci plic v roce 1996

* květen 1999 – zánět průdušek

* září 2001 – Havel ruší kvůli srdeční arytmii návštěvu Itálie

* únor 2001 – Havel končí v nemocnici s dalším zánětem průdušek poté, co musel přerušit návštěvu Kuvajtu

* červenec 2002 – kvůli zánětu průdušek Havel předčasně ukončuje návštěvu Francie a je opět hospitalizován

* leden 2004 – Havel trpí dýchacími obtížemi a musí přerušit návštěvu Indie

*leden 2009 – Václav Havel se podrobuje operaci hnisavého abscesu v krku, po komplikacích je hospitalizován

*únor 2010 - Václav Havel má zánět dýchacích cest, musí zrušit svůj plánovaný program

*březen 2010 - Havel nastydl na finále České miss a odnesl to zánětem průdušek

gogo ( 13. června 2010 23:11 )

Nejde o mne. Mně si můžeš zbaběle z anonymity jak malé dítě lát jak chceš.Jde ale o pana Smoljaka. To, co jsi o něm napsal, je ubohost, která se slovy ani popsat nedá... Je mi stydno že mezi námi žijí tak ubozí lidé jako jsi Ty. Do sebe zahleděná zamindrákovaná egoistická troska s absolutní ztrátou empatie. Máš velké problémy, tímto způsobem si sice ulevíš, ale Tvé ego je postupně likvidováno... Aniž si to uvědomuješ...

oldedek ( 12. června 2010 11:09 )

Vendo neblázni, radím Ti dobře a to přímo ze své zkušenosti ... Kdybys věděl jak je krásné ráno když se probudíš někde poblíž lesa, dáš si kafíčko, posloucháš ptáčky, máš kolem sebe jenom lidi, které máš rád a ... a ... A Ty se necháš tahat různými Tvými organizátory po světě jako kašpar, nenechají Tě např. zdřímnout když potřebuješ, při Tvé prostatě se ani nemůžeš vyčůrat někde u stromu, ale musíš čekat až Ti řeknou, atd.,atd.,atd., - musím Ti říct : "Ten Tvůj život stojí za trus nebo se těšíš až už Tě povezou na lafetě ?!? "

torro ( 12. června 2010 10:59 )

tak to zase zaplatime jako v rakousku tahnete s nim uz do p..r.d.e..le co pro nas udelal napsal par kravin a dela ze sebe vezne svedomi zije sin jako pr.a..s.e v zite bracha bzl 20let na voziku a co dostl H.O..V.N.O a z tohodle mag..o.ra. se mame asi po..rat

gogo ( 12. června 2010 08:54 )

Nepoznal jsem většího chudáka a ubožáka než jsi Ty. Tvé vidění světa a Tvůj intelekt musí být v úděsném stavu. Mohu Tě jen politovat...

anasyi ( 11. června 2010 23:58 )

zajimal zdravotni stav chlapce z Krupky mily blesku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa