Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Hrad se hájí: Havla jsme nezvali, byl nemocný

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, šim - 
11. dubna 2010
19:05

Exprezident Václav Havel nebyl pozván na slavnostní oběd po podpisu smlouvy START, protože byl v době sestavování seznamu účastníků nemocen.

Tento důvod sdělil serveru Novinky.cz mluvčí Hradu Radim Ochvat. Server ale zároveň upozornil, že tím Ochvat nevysvětlil, proč Havel nedostal pozvání na samotný ceremoniál podpisu rusko-americké smlouvy.

"Ve chvíli, kdy se dělala bezprostředně po oznámení summitu v Praze narychlo první sestava 30 hostů z české strany na slavnostní oběd, byl pan exprezident Havel nemocný. Do seznamu jsme ho tedy nezařadili," sdělil serveru mluvčí prezidenta Václava Klause. Doplnil, že Havel je váženým hostem Hradu a že nechyběl například při nedávné slavnostní večeři při návštěvě prince Charlese v Česku.

Proč jsem byl kádrován?

Havel v sobotu v České televizi uvedl, že za jeho nepozváním na ceremoniál podpisu smlouvy není iniciativa prezidenta Klause, ale spíš "nějakého snaživce" z Klausovy kanceláře. "Nedostal jsme pozvánku, ale nemohu říct, že mě to mrzelo," prohlásil k tomu v ČT Havel, který si prý jen kladl otázku, "proč já a jiní jsme byli nějakým způsobem kádrováni".

Podpis sledovalo několik stovek osobností a novinářů. Vedle Havla pozvánku nedostali ani bývalí ministři zahraničí Karel Schwarzenberg a Josef Zieleniec nebo předseda Strany zelených Ondřej Liška. Liška se kvůli tomu dostal do sporu s tajemníkem prezidenta Ladislavem Jaklem.

K nepozvání některých osobností na slavnostní ceremoniál se dnes v pořadu ČT Otázky Václava Moravce vyjádřili také lídrové dvou nejsilnějších parlamentních stran. Petr Nečas (ODS) projevil stejný názor jako Havel, že šlo spíše o chybu prezidentské kanceláře než Klause. Jiří Paroubek (ČSSD) prohlásil, že nepozvat Lišku bylo trapné, že Havel měl být samozřejmě rovněž přítomen a Schwarzenberg jakožto exministr zahraničních věcí také. Nepozvání těchto politiků označil za jedinou skvrnku na summitu, který podle něj Klaus, premiér Jan Fischer i ministr zahraničí Jan Kohout zvládli naprosto profesionálně. Klause za summit pochválil i Nečas.

anelam ( 14. dubna 2010 10:30 )

Přidala bych tam celou naši elitu národa českého

alenam ( 13. dubna 2010 14:59 )

Guleman ten tvůj humor je čím dál tím vytříbenější.

emigrantka ( 12. dubna 2010 19:40 )

JE MNE Z VAS VSECH NA ZVRACENI.NEZNATE SLUSNOST ANI RESPEKT.NADAVATE PORAD NA CR A NA VSECHNO A NA VSECHNY ALE NAPADLO VAS NEKDY ZE STAT TVORITE VY VSICHNI? NEMATE PODLE VASICH PRISPEVKU UCTU A RESPEKT K VLASTNI OSOBE TAK HO NEMUZETE MIT ANI K OSTATNIM.PAN HAVEL JE TADY VE FRANCII UZNAVANY A TO NEJSEM JEHO KAMOS KTERY HO TADY VELEBI.

georg-stuttgart ( 12. dubna 2010 16:57 )

muj nazor na HAVLA je ten, ze Havel je jen podvodnik alkoholik a slizkej HIPISAK,kterej v dobje totality jezdil v MERCEDESU, po revoluci byl prvni z rad restituentu, zdedil Palac LUCERNA, a nekolik domu na Ziskovje, jen dichtil po majetku a politicke karijere, v dobje druhe svetove valky se jeho otec bratrickoval s nacisty a dustojniky SS komanda, nechapu jak mohl takovi clovejk reprezentovat ceskoslovensko, ale v cesku je to zvykem, z kriminalu rovnou na hrad,

alenam ( 12. dubna 2010 13:55 )

Přesně tam

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa