Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Další zelená volbám: Senát schválil novelu ústavy

Další zelená volbám: Senát schválil novelu ústavy
Další zelená volbám: Senát schválil novelu ústavy  (Autor: Martin Přibyl)
Autor: ČTK, pal - 
11. září 2009
19:37

Sněmovna bude moci v úterý schválit své rozpuštění. Senát v pátek večer schválil příslušnou změnu ústavy. Poslanec Melčák však hrozí, že dá opět ústavní stížnost!

Prezident novelu nemůže vetovat, dostane ji pouze k podpisu. Novela, která nabude účinnosti dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů, má otevřít cestu k novým předčasným volbám, které by měly být v listopadu.

Senát dále schválil zkrácení lhůt pro předčasné volby. Prezident je má vyhlásit nejpozději 50 dnů před jejich konáním. Tedy příští čtvrtek, pokud se mají konat 6. a 7. listopadu.

Poslanec Miloš Melčák však uvažuje o tom, že podá znovu ústavní stížnost i na dnes schválenou změnu ústavy. Jde podle o zneuctívání rozhodnutí Ústavního soudu, který ve čtvrtek zrušil zákon o zkrácení volebního období. Stejný krok jako Melčákzvažuje i další nezařazený poslanec Juraj Raninec.

Pro novelu, kterou sněmovna schválila dnes odpoledne, hlasovalo 63 ze 72 přítomných senátorů. Horní komora novelu schválila zhruba pět hodin po jejím přijetí komorou dolní.

Předseda senátorů ODS Tomáš Julínek za předkladatele novely označil sněmovní verzi za přijatelný kompromis, který splňuje původní senátní cíl - přesvědčit sněmovnu o tom, že je třeba dostat obecný princip jejího rozpouštění do ústavy. "Senátní návrh byl lepší a konformnější, nicméně tento návrh mi připadá i bez ohledu na politickou krizi a na situaci, kterou máme před sebou, jako odhlasovatelný," uvedl Julínek.

gogo ( 12. září 2009 11:54 )

Já jsem komunista asi jako Ty dalajláma.... Dovol abych se zasmál : Oni mají nějakou odpovědnost ? Vůči komu ? Vůči svým voličům ? Vůči této zemi ? Vůči tomuto národu ? Chceš abych si smíchy ublížil ? Trochu víc přemýšlej, kapitalisto !

kocka22 ( 12. září 2009 06:37 )

ale to nemáš pravdu! Kdyby si to neodhlasovali, tak tam do řádných voleb ani nemusí chodit, nebudou mít žádnou zodpovědnost a prachy jim přitom zůstanou. Trochu víc přemýšlej, komunisto!

gogo ( 11. září 2009 20:47 )

za každou cenu, je skutečně neslýchaná, nestydatá až odporná .....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa