Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Schválí vláda novelu zákona o předčasných důchodech?

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Jindřich Mynařík)
Autor: ČTK, tez - 
18. dubna 2009
09:46

Vláda na svém pondělní zasedání posoudí poslanecký návrh na vyplácení nekráceného předčasného důchodu. Novelu zákona o důchodovém pojištění sepsali poslanci KSČM. Opatření by mělo být dočasné a mělo by podle komunistů pomoct starším lidem, kteří ještě nemají nárok na starobní důchod a nemohou najít kvůli hospodářské krizi práci.

 

"Návrh zákona je předkládán jako dočasné opatření motivované snahou pomoci zaměstnancům, kteří bez vlastního zavinění ztratili práci," píše se v důvodové zprávě k novele zákona. Nové podmínky přiznání nároku na nekrácený předčasný důchod by podle předlohy platily do konce června 2010.

Žadatelé o nekrácený předčasný důchod by měli doložit, že v době od konce října 2008 ztratili zaměstnání z důvodu hromadného propouštění nebo krachu firmy. Zároveň by ale měli dokázat také to, že nejméně pět měsíců po skončení pracovního poměru ve spolupráci s úřadem práce bezúspěšně hledali zaměstnání.

Návrh počítá s navýšením výdajů u čerpání důchodového fondu, při průměrné době předčasného odchodu a průměrné výši důchodu by to znamenalo asi 5000 korun na osobu a rok. Navíc se dá očekávat také nárůst žádostí o předčasný odchod do důchodu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa