Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fischer bude pokračovat v sestavování vlády, přijme Topolánka

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, Lenka Chvostová - 
16. dubna 2009
07:01

Premiér Jan Fischer dnes bude pokračovat v sestavování úřednického kabinetu, který má zemi dovést k předčasným parlamentním volbám, jež by se mohly konat v první polovině října.

Poté co mu ve středu předal šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek sociálnědemokratické návrhy kandidátů na ministry, dnes Fischer totéž očekává od předsedy ODS a premiéra v demisi Mirka Topolánka. Setkat se mají v pravé poledne. Fischer odhaduje, že vládní sestavu by mohl dokončit příští týden.

Ještě před Topolánkem přijme Fischer dnes dopoledne ministra zahraničí v demisi Karla Schwarzenberga (za SZ, předsedu zelených a vicepremiéra v demisi Martina Bursíka a eurokomisaře Vladimíra Špidlu.

ČSSD navrhla do vlády Jana Kohouta, který by měl zastávat post ministra zahraničí a místopředsedy vlády, Štefana Füleho jako ministra pro evropské záležitosti, Martina Pecinu jako ministra vnitra, Ivo Pěgřímka jako ministra průmyslu a obchodu, Jakuba Šebestu jako ministra zemědělství, Rostislava Vondrušku jako ministra pro místní rozvoj a Petra Šimerku jako ministra práce a sociálních věcí. Paroubek dal Fischerovi návrhy na sedm členů vlády podle původní dohody s předáky koaličních stran.

Fischerova úřednická vláda by měla Topolánkův kabinet vystřídat ve Strakově akademii 9. května.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa