Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Co si o pádu Topolánkovy vlády myslí svět?

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, hnz - 
25. března 2009
13:25

Evropská média zdůrazňují, že pád české vlády přišel v nejnevhodnější čas. ČR je v polovině předsednictví EU, blíží se summit G20 a přijede k nám americký prezident. Svět řeší také úlohu prezidenta Klause a osud lisabonské smlouvy.

Podle ekonomického deníku The Financial Times "se česká vláda zhroutila kvůli ekonomické krizi". List píše o "trapném selhání vlády vedoucí unii" a domnívá se, že jde o "faktický závěr již tak klopýtavého a krizemi stíhaného českého předsednictví unie, které oficiálně končí 30. června".

Iniciativa přechází na euroskeptického prezidenta Václava Klause a podle listu celý vývoj posiluje možnost, že k příštím volbám v červnu 2010 doklopýtá vláda technokratů.

Podle BBC bude mít pád současné vlády Mirka Topolánka dalekosáhlé důsledky za hranicemi České republiky.

"Kromě toho, že předsedá unii, Česká republika je také uprostřed ratifikace lisabonské smlouvy a jedná o umístění (americké) radarové základny na českém území. Všechny tyto důležité zahraničněpolitické iniciativy jsou nyní zpochybněny."

Deník The Irish Times připouští, že ČR si vede v ekonomické krizi mnohem lépe, než většina střední Evropy, ale vláda byla oslabena sérií skandálů.

The Irish Independent
připomíná summit G20 a Obamovu návštěvu a domnívá se, že "vedení Evropské unie bylo kolapsem české vlády uvrženo do zmatků". Zdůrazňuje také, že Topolánkova budoucnost je v rukou Václava Klause, který je "otevřeným kritikem EU a jejích snah o ekonomické oživení fiskálními stimuly, stejně jako boje s klimatickou změnou".

Britský The Daily Telegraph dal pád vlády do souvislosti s ekonomikou. Ekonomická krize postihující střední a východní Evropu si po Lotyšsku a Maďarsku vyžádala třetí oběť, napsal deník.

Polské deníky se shodují v tom, že současný stav je doba nejistoty, a to ať na vnitrostátní či unijní úrovni. Ovšem naprostá tragédie to podle některých polských politiků není. Že by tedy ještě trochu důvěry zbylo?

Například europoslanec Jacek Saryusz Wolski konzervativnímu deníku Rzeczpospolita řekl: "Situace je nešťastná, ale nejsou důvody k panice."

Gazeta Wyborcza píše, že v Česku vyhrála levice. Polští politici prý nyní čekají, co se bude dít dál. "Informace o tom, že česká vláda končí, nás sice znervózňuje, ale je ještě brzo na to, abychom předpověděli, jaký to bude mít vliv na fungování EU," uvedl ministr pro evropské záležitosti Mikolaj Dowgielewicz.

Zejména evropských souvislostí úterního vyjádření nedůvěry vládě Mirka Topolánka si všímá dnešní rakouský a maďarský tisk. Podle vídeňského deníku Die Presse jím české předsednictví ztratí na váze, budapešťský Népszabadság zase soudí, že pád české vlády poškodí předsednické ambice všech nových unijních států.

Rakouská média současně upozorňují, že klíčová role nyní připadla prezidentovi Václavu Klausovi. Podle vídeňského deníku Der Standard to byl šéf Hradu, kdo o Topolánkův pád usiloval.

Die Presse píše: "Jeho image v Bruselu byla ale porážkou v domácím parlamentu těžce pošramocena." Také připomíná, že české předsednictví bylo již dříve v Bruselu vystaveno tvrdé kritice.

Maďarský list Népszabadság podotýká, že vláda, která nemá na domácí politické scéně dostatečnou oporu, může jen stěží hodnověrně mluvit jménem 27 unijních států.

torro ( 27. března 2009 12:55 )

jeden velky bordel jenom se meni bordelpapa

quasimodo ( 25. března 2009 19:29 )

nevidi. socky vidi 30 Kc u doktora, ale klidne prosedi cely tyden v hospode. Smarja defenestraci na ne.

petr12345 ( 25. března 2009 18:48 )

Ja to same, doted jsem nikoho nevolil, ale po tom co populista paroubek s jeho ansamblem predvadi, tak budu volit rozhodne pravici a dotahnu k urne i zname. Copak nikdo tady nevidi jaka je to ostuda v tuhle dobu pokladat vladu? Prileti Obama, predsedame EU, jsme uprostred krize... Jestli tohle je prvni z reseni krize dle CSSD tak , jestli jim ani nedochazi co zpusobili, tak tim hur.

hani ( 25. března 2009 18:17 )

Vlada Topolanka, jeji ministri maji podil na loupeze 564mln kc v 2007 roce. Ivan Langer, M.Kalousek a jine jsou tragedie a hanba pro Cesko. Proc myslite ze ODS a CSSD jsou stejne? Socaky - odbornici a maji zajem pro Cesko. Lepe mit rudu vladu nez hnedu cumu. Spatne kdyz ministri mysli jenom na velke penize, hraba a hraba.

quasimodo ( 25. března 2009 16:16 )

nikoliv, nejsem z zadne strany a volby jsem doted ignoroval. Po tom co predvedl pablbek s rathem k volbam pujdu a cokoliv jinyho nez bolseviky s dcerinou organizaci cssd. Diky tem dvema nas evropa soupla mezi takove velmoci jako je rumunska. Vratili jsme se o x let zpet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa