Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pod Knížákem se viklá židle: Odvolá ho ministr kultury?

Milan Knížák a jeho dílo Achtung, Jesus z roku 2006
Milan Knížák a jeho dílo Achtung, Jesus z roku 2006  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, red - 
7. března 2009
19:23

Pod ředitelem Národní galerie Milanem Knížákem se viklá židle. Ministr kultury Jehlička se chystá vypsat konkurz na ty ředitele příspěvkových organizací, kteří jsou ve funkci déle než šest let.

Uvedl to server Lidovky.cz. Jehlička již dříve řekl, že připravuje nový systém hodnocení práce ředitelů těchto institucí a s tím souvisí i jeho snaha zrušit jejich časově neomezené mandáty.

Ředitelé tří desítek příspěvkových organizací byli dříve voleni většinou na dobu neurčitou, ale třeba ředitelé Národního divadla byli opakovaně voleni na šest let. Časově neomezený mandát má například ředitel Národní galerie v Praze. Milan knížák letos stojí v jejím čele již desátý rok. Ministr nyní chce, aby šestileté období platilo pro všechny ředitele jeho příspěvkových organizací.

Podle této myšlenky "přesluhuje" již také třeba ředitel Národního muzea Michal Lukeš, který se funkce ujal 1. ledna 2002 ve svých 26 letech. Muzeum již několik let plánuje náročnou rekonstrukci své hlavní budovy v Praze a není zřejmé, zda je vhodné v této době měnit jejího ředitele.

Proti Knížákovi v čele jedné z největších státních sbírkových institucí opakovaně vystoupili někteří odborníci i umělci. Naposledy před rokem iniciovali petici Čas na změnu, ve které požadovali právě vypsání konkurzu na místo ředitele NG. Ministerstvo tehdy uvádělo, že je s působením Milana Knížáka v čele NG spokojené - odkazovalo ale především na účetní uzávěrky organizace.

Knížáka do čela NG jmenoval v roce 1999 tehdejší ministr kultury Pavel Dostál. Podle signatářů zmíněné petice sice ministerstvo již na konci 90. let deklarovalo, že funkční období ředitele NG má být čtyřleté, přesto Knížák zůstává ve funkci. Podle kritiků této skutečnosti prestiž galerie pod vedením Knížáka stále klesá. Instituce podle nich vykazuje "trend k izolaci, sebestřednosti a nedostatečné výkonnosti vůči evropskému vývoji v oboru". Knížák se této kritice vždy bránil a říkal, že je vedena osobními averzemi kritiků vůči jeho osobě.

mujboze ( 12. ledna 2010 10:26 )

....další zářnej příklad, jak si pokorní kocourkovští, v tradici 50ti let komoušského teroru, nyní už 20 let ve svobodě přesto volí nenáviděné politiky, ředitelé a jiné neschopné pohlaváry furt a furt a furt dokola.... ...pak nadávaj, nadávaj a nadávaj ale vždy s křížkem po funuse...aroganti už sedí pevně v křeslech nad pokorným lidem.... ....a kdyby se nestal dnešní zázrak, že by jeden z nich nebyl odejit, tak by kocourkovskejm vládli dalších 50 let.... ...ale není se třeba obávat, jinejch nenáviděnejch blbejch knižáků s jinejma jmény, jako třeba jyrka vítěznej únorů nebo myrek berluskoni vocasů jsou ještě celé pluky v čele ubrblanejch, nešťastnejch ale pokornejch kocourkovských, aby jimi byli přesto voleni a jim mohli vládnout.... ..inu, naučená pokora a hrbení hřbetů po 50 let života ve strachu před dominantními tupci zanechalo stopy v DNA pokořeného maličkého národa uprostřed východní evropy.... lepčí to už nebude, knižáků je totiž za každým rohem přehršle....

kukuku ( 12. ledna 2010 10:23 )

Aha, Blesk dal na úvodní stránku odkaz na poměrně aktuální článek s datem v březnu 2009.

kukuku ( 12. ledna 2010 10:20 )

Tito naši informátoři opisují s hlavou vypnutou jeden od druhého - nevím, jestli je miistrem kultury Jehlička podle Blesku nebo podle informačního zdroje. Já bych řekl, že Jehlička je bývalý ministr kultury a ten současný je Václav Riedelbauch.

mouse ( 9. března 2009 00:47 )

Jenže on to zjevně dostal jako trafiku, takže bylo jasný že tam nějaký čas pobude.

mouse ( 9. března 2009 00:47 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa