Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Tisíce zemědělců zablokují příští týden Prahu

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
5. března 2009
15:28

Tisíce zemědělců z Česka a dalších evropských zemí zřejmě budou 12. března protestovat v Praze proti rozdílným podmínkám, které mají zemědělci starých a nových členských států EU.

Dále budou požadovat podporu pro chovatele dojného skotu. ČTK to řekl na dnešním sněmu Agrární komory ČR její prezident Jan Veleba. Zemědělci budou demonstrovat příští týden ve čtvrtek, kdy má do Prahy přijet eurokomisařka pro zemědělství Mariann Fischer-Boel, kterou chtějí oslovit.

"Hlavním cílem akce bude upozornit na to, že nám dochází trpělivost s těmi výrazně rozdílnými podmínkami zemědělců starých a nových členských států, že odmítáme čekat na narovnání podmínek do roku 2013. Druhým výstupem protestu bude to, že je potřeba zachránit dojný skot," uvedl Veleba.

Podle něj podpora tuzemských zemědělců dosahuje asi jen 60 procent plateb například v Německu a Rakousku. "To hovořím o nákladech na zemědělce, které jdou z Bruselu a z českého rozpočtu. Rozdíl mezi námi a kolegy ze západu je příliš velký na to, abychom jim mohli konkurovat," uvedl Veleba.

Na protestní akci přijedou podle něj zemědělci z nových členských států, ze Slovenska, Maďarska a Polska, ale také z Německa a Rakouska, aby vyjádřili solidaritu svým kolegům. "Bude to velká mezinárodní akce, například se Slovenska by mělo dorazit asi 700 farmářů," řekl prezident AK. Kde přesně se účastníci protestu sejdou, zatím nechtěl zveřejnit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa