Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

SME: Češi neví, jak na neonacisty!

K lidem na náměstí promlouvá místopředseda DS Jiří Štěpánek
K lidem na náměstí promlouvá místopředseda DS Jiří Štěpánek  (Autor: Marie Machková)
Autor: ČTK - 
5. března 2009
12:45

Pěst, kterou česká vláda hrozila stále drzejším extremistům, dopadla na její vlastní nos, píše v komentáři slovenský deník Sme. Autor článku tak glosuje středeční rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který zamítl návrh ministerstva vnitra rozpustit krajně pravicovou Dělnickou stranu.

Ministerstvo podle listu pokazilo, co se dalo, když se soudu ani nenamáhalo předložit dost důvodů k zakázání strany. Politici se snaží přenést odpovědnost za stále drzejší radikály na justici, ta ale nemůže nahrazovat jejich práci při hledání pádných důkazů, uvedl deník.

Liknavost politiků je tak zářným příkladem, proč boj proti extremismu selhává v Česku, Maďarsku i na Slovensku. Problémy se jim daří jen dočasně zametat pod koberec, píše Sme. Věnují se jim, jen když vypukne skandál, kterého si povšimnou i v zahraničí.

Pak teprve začnou horlivě předstírat činnost, přičemž nejdůležitější je, aby dobře vypadali na obrazovce, účinnost je vedlejší. Pokud prý přesto přikročí od slov k činům, jde nanejvýš o další zákazy. To je cesta, jak celý problém přenést na justici.

Sme vidí účinný lék proti extremistům ve společenském zákazu, v jasné a neprostupné bariéře mezi radikály a zbytkem společnosti. Politici by měli v každém okamžiku dávat najevo, že s touto "škodnou" a jejími "řešeními" nemají nic společného. To je ale těžší a pracnější cesta, která vyžaduje oběti a po které se politikům jít nechce, uzavírá list a upozorňuje, že nacionálně populistická Slovenská národní strana Jána Sloty je dokonce ve vládní koalici.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa