Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Soud zamítl návrh na rozpuštění Dělnické strany

Dělnická strana
Dělnická strana  (Autor: Ondřej Požár)
Autor: ČTK - 
4. března 2009
10:21

AKTUALIZOVÁNO: Krajně pravicová Dělnická strana smí dále působit na politické scéně a usilovat o hlasy voličů. Nejvyšší správní soud odmítl návrh vlády na rozpuštění strany.

Krajně pravicová Dělnická strana (DS) smí dále působit na politické scéně a usilovat o hlasy voličů. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl návrh vlády na rozpuštění strany. Vláda se domnívá, že Dělnická strana zastřešila extremisty a usiluje o svržení demokratického zřízení. Podle soudu však vládní návrh neobsahuje dostatek přesvědčivých důkazů. Neprokázala se například souvislost DS a neonacistického Národního odporu.

Verdikt soudu rozpoutal potlesk a křik příznivců DS, kteří v síni rozvinuli vlajku se stranickým znakem. Provolávali slávu předsedovi strany Tomáši Vandasovi. Předseda senátu Vojtěch Šimíček je musel okřiknout.

V odůvodnění Šimíček mimo jiné uvedl, že soud je při rozhodování o návrhu na rozpuštění vázán návrhem vlády, který přitom někteří odborníci kritizovali jako nedokonalý. "Soud nehraje a nemůže hrát roli inkvizičního tribunálu, který by sám hledal informace o politické straně, zkoumal její činnost ze všech možných ohledů, nad rámec návrhu zkoumal program, názory strany a symboliku, kterou užívá," uvedl Šimíček.

Před budovou soudu se už před jednáním sešla skupina příznivců strany s odznaky, šálami a vlajkou s ozubeným kolem, jež je hlavním symbolem DS. Asi 15 jich usedlo v soudní síni, stejný počet zůstal venku. Po skončení vyhlašování chce Vandas pronést projev. Mluvčí městské části Brno-střed Roman Burián ČTK řekl, že žádné shromáždění DS není oficiálně ohlášeno.

Zvláštní sedmičlenný senát si už před dvěma týdny vyslechl názory ministerstva vnitra a Vandase. Pak jednání odročil na dnešek. DS považuje návrh na rozpuštění za politicky motivovaný. Vandas tvrdil, že v případě rozpuštění strany vznikne za pár týdnů podobný subjekt pod jiným názvem.

V návrhu vlády bylo mimo jiné uvedeno, že DS uskutečnila jednu nepovolenou demonstraci a protiprávně pokračovala v jednom zakázaném shromáždění. Odkazoval také na prohlášení, v němž strana "vyhlašuje nulovou toleranci k polistopadovému politickému systému".

Šimíček dnes zdůraznil, že strany mají v demokratické společnosti zvláštní postavení, a proto požívají zvýšenou ochranu, zvláště ve srovnání s jinými sdruženími. Veškerá ochrana ale pomíjí v situaci, kdy strana ohrožuje bezpečnost státu, demokracii a vystupuje proti právům druhých. Aby však bylo možné proti straně zasáhnout, je třeba nalézt "přesvědčivé důkazy o dostatečně bezprostředním riziku". Zásah musí být přiměřený.

bobina ( 4. března 2009 14:44 )

protože to byl nesmyslný požadavek. Langer se ohání demokracií a najednou by zakazoval! Co by tím docílil asi neřešil,oni by se jenom přejmenovali a jeli by stejně dál! Bylo to sice jednoduché a levné rozhodnutí,teď si bude muset víc lámat tu svojí šišulku jak tu situaci řešit!

quasimodo ( 4. března 2009 10:55 )

Choval se jak pitomec a zacal byt silene arogantni. Mel zvolnit a netlacit se tak prudce nahoru .

warumfernet ( 4. března 2009 10:27 )

A čím si to ten Judr. Sládek, tak prosím Vás tehdy pokazil???? Nebylo to náhodou jenom tím, že měl příliž velké volební preference a ODS na něj vytáhla tehdy několik Kubiceho zpráv????

quasimodo ( 4. března 2009 10:11 )

Tohle shledavam naprosto v poradku. I kdyz nejsem priznivce extremismu, zijeme v demokracii a pokud zde pusobi komunisticka strana, ktera ma na svedomi statisice zivotu, proc zakazovat delnickou. Pokud bude delnicka strana fungovat s rozumem, urcite ji pribude pruznivcu. Kdyby si to Sladek nepokazil, tak by byl dnes v cele vlady.

Zobrazit celou diskusi