Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dělnická strana protestovala proti propouštění z Tatry

Autor: mach - 
10. ledna 2009
19:07

AKTUALIZOVÁNO: V Kopřivnici v sobotu odpoledne demonstrovalo zhruba 80 příznivců krajně pravicové Dělnické strany (DS) na ohlášené demonstraci proti nezaměstnanosti a za sociální jistoty.

Na místo dorazilo také zhruba 30 až 40 antifašistů. Po projevech se pravicoví extremisté vydali na zhruba půlhodinový pochod městem. Během akce policie zadržela celkem tři muže, jeden byl celostátně hledaný, dva se dopustili přestupku. Informovala o tom mluvčí novojičínské policie Miroslava Michálková Šálková.



Na akci dohlíželo zhruba 70 policistů a desítka členů policejního antikonfliktního týmu. Pravicoví radikálové protestovali kvůli propouštění v kopřivnické automobilce Tatra. Už během proslovů členů DS musela policie řešit několik slovních útoků mezi oběma znesvářenými skupinami. Antifašisté na projevy Dělnické strany reagovali pískotem a označili příznivce DS za fašisty. Policistům se obě skupiny podařilo držet odděleně. Na zhruba půlhodinový pochod městem se vydali už jen příznivci krajní pravice, kteří během něj pokřikovali nacionalistická hesla: Nic než národ, Čechy Čechům nebo Stop černému rasismu.

Policisté během akce zadrželi jednoho mladíka ozbrojeného dvěma baseballovými pálkami, čímž se dopustil přestupku. Šlo pravděpodobně o příznivce DS. Policie také zadržela jednoho celostátně hledaného muže a jeden z protestujících se dopustil přestupku proti shromažďovacímu právu tím, že narušoval ohlášenou akci.

"V průběhu akce jsme jinak nezaznamenali žádné větší narušení veřejného pořádku," řekla policejní mluvčí. Organizátoři akci ukončili zhruba kolem 17:15, policie však pohyb obou skupin ve městě bude i nadále sledovat.

První místopředseda DS Jiří Štěpánek řekl, že strana chtěla akcí vyjádřit svůj odpor proti propouštění v Tatrovce. Štěpánek také kritizoval vládu. "Pouze se vzchopí na to říci, že je krize a nedá se nic dělat a musí se propouštět," uvedl Štěpánek.

Podle kopřivnického starosty Josefa Jalůvky svolala akci DS soukromá osoba a město nenašlo důvody, aby demonstraci zakázalo, protože byly splněny všechny zákonné podmínky. "Myslím, že Dělnická strana si tady řeší svoji situaci, my si svoji situaci určitě budeme řešit sami, i když to nebude jednoduché. Myslím si, že takové akce tomu nepomohou," řekl starosta.

Tatra kvůli hospodářské krizi začne propouštět koncem ledna. O práci má přijít 569 zaměstnanců. Od loňského pololetí do konce letošního března tak firmu opustí 1400 zaměstnanců. Mluvčí společnosti Vladimír Bystrov už v pátek řekl, že se firma k iniciativě DS vyjadřovat nebude. "Tatra se nezapojuje do jakýchkoliv politických věcí, nespojuje se s žádným politickým hnutím, ani žádné nepodporuje, a tudíž se k těmto aktivitám Dělnické strany nebude vyjadřovat," uvedl. Společnost se pouze ohradila proti tomu, že DS použila na svých propagačních materiálech chráněné logo firmy, právně se však společnost podle Bystrova bránit nemůže.

Zobrazit celou diskusi