Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Moravia Energo už nebude obchodovat s elektřinou

Společnost Moravia Energo přestane obchodovat s elektřinou.
Společnost Moravia Energo přestane obchodovat s elektřinou.  (Autor: Archív)
Autor: ČTK - 
23. února 2009
17:32

Společnost Moravia Energo byla vyřazena z obchodování s elektřinou. Vyplývá to z vyjádření Energetického regulačního úřadu. Zákazníci Moravia Energo však nebudou touto změnou trpět.

Elektřinu jim budou dodávat ČEZ, E.ON a Pražská energetika.Společnost uvedla, že nemá peníze na placení záloh na budoucích dodávky.

Odběratelé, kteří brali elektřinu od Moravia Energo, budou podle úřadu od dnešního dne dostávat proud od takzvaného dodavatele poslední instance, tedy od jedné z firem, které určil Energetický regulační úřad.

"Dodavatel poslední instance je povinen dodávat elektřinu v tomto režimu po dobu tří měsíců. Zákazníci kategorie domácnosti a maloodběratelé podnikatelé připojeni na hladinu nízkého napětí mohou navíc požádat o tento režim po neomezenou dobu," uvedl Energetický regulační úřad v tiskové zprávě.

Není také vyloučeno, že kvůli převzetí cizích zákazníků úředně stanoveným regionálním dodavatelem, stoupne cena elektřiny pro tuto skupinu lidí. "Dodavatel poslední instance" má možnost si k ceně započítat mimořádné náklady spojené se zásobováním cizích klientů. Ta je ale hlídána „stropem“, který ve své vyhlášce určil Energetický regulační úřad minulý rok.

ČEZ přerušil dodávky firmě již ve čtvrtek kvůli neplacení denních plateb. Moravia Energo následně v tiskové zprávě oznámila, že uhradila ČEZ veškeré doposud realizované dodávky elektřiny, ale nemá peníze na zálohy na budoucí dodávky. Banky prý nejsou ochotny financovat kontrakty Moravia Energo na roky 2009 a 2010.

Třinecká společnost Moravia Energo patří společnosti Enias z impéria miliardáře Tomáše Chrenka a v tuzemsku zásobovala přes 1000 odběrných míst. Elektřinu zároveň i sama vyrábí. V roce 2007 firma dosáhla obratu 3,369 miliardy korun a utržila 3,201 miliardy Kč. Hospodařila se ziskem před zdaněním 98,8 milionu Kč. Svým zákazníkům dodala v roce 2007 přes 2000 gigawatthodin elektřiny.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa