Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jiří Paroubek: O 'handl' s Topolánkem nestojím!

Paroubek
Paroubek  (Autor: ČTK)
Autor: Lenka Bartáková - 
9. listopadu 2008
20:31

Další důvod k oslavě mohl mít předseda ČSSD Jiří Paroubek. Nejen, že jeho strana vyhrála krajské i senátní volby, ale premiér Topolánek se navíc nechal slyšet, že jeho rival by se mohl stát předsedou sněmovny.

A to je funkce, o kterou Paroubek v minulosti hodně stál. V neděli ji však odmítl. Alespoň prozatím...

Přestože po volbách v roce 2006 se Paroubek o post předsedy sněmovny snažil, stal se jím jiný sociální demokrat - Miloslav Vlček. O nabídce vyššího postu pro šéfa ČSSD se však spekulovalo často. Že by k tomu tedy konečně došlo? Paroubek by neměl váhat. Jako řadový poslanec si totiž vydělá pouhých 61 400 Kč, v pozici předsedy sněmovny by si přišel na 164 900 korun. A navíc by měl k dispozici auto s řidičem.

Premiér počítá s tím, že díky nedávným volbám se ve sněmovně změní víc věcí. "Někteří poslanci odejdou dělat hejtmany a někteří senátory," sdělil včera na ČT 1. Dokáže si proto i představit, že do čela sněmovny by se postavil Paroubek. "Myslím, že to není vyloučeno, a mně to nijak nevadí," naznačil ministerský předseda a dodal: "Já bych to případně i uvítal."

Podle něj by se tím totiž posílila odpovědnost ČSSD za české předsednictví EU. Šéf sociálních demokratů však premiérovu nabídku nevzal: "Odmítám přijmout politiku ODS v podobě handlu principu za křeslo." Jednání mezi ODS a sociálními demokraty však budou ještě pokračovat.

Video se připravuje ...
Další videa