Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Topolánek Julínka podpoří!

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek  (Autor: pol)
Autor: ČTK - 
9. listopadu 2008
13:01

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v neděli vysvětlil, že má Julínek dosud jeho podporu, přestože Česká lékařská komora (ČLK) dnes premiéra vyzvala k jeho odvolání.

Chystané změny ve svém kabinetu předseda vlády zatím neupřesnil.

K personální obměně vlády chce Topolánek přistoupit po nedávných prohraných krajských a senátních volbách.

V neděli řekl, že svůj program ale kabinet měnit nebude. Přizpůsobí ho však současné finanční krizi. Kvůli ní by mohl vzniknout post vicepremiéra pro ekonomiku, připustil premiér. Už se objevily informace, že by se novým ekonomickým místopředsedou vlády mohl stát nynější ministr průmyslu Martin Říman (ODS).

Mezi nejohroženější členy vlády patří podle médií právě Julínek. První část jeho reformních zákonů by měla ve středu projednávat vláda. Lidovci k nim mají ale vážné výhrady. Proti ministrovým záměrům se staví i odbory a zdravotníci. Česká lékařská komora dnes vyzvala vládu a parlament, aby Julínkovu reformu odmítly. Požaduje také ministrovo odvolání.

Podle Topolánka jsou zdravotnické reformy nutné. Otázkou prý ale je, zda se na nich Julínek ještě vůbec dokáže se zdravotníky dohodnout. Zatím se mu to nepodařilo, uvedl Topolánek. "Pokud by nebyl (Julínek) schopen prosadit kroky jen proto, že je to Tomáš Julínek, tak by jeho pozice (ve vládě) byla ohrožena," dodal premiér. Podotkl, že po dnešní výzvě ČLK má ministr snad ještě větší jeho důvěru.

Video se připravuje ...
Další videa