Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Střelné zbraně: Budou pravidla přísnější?

Střelec
Střelec  (Autor: YouTube)
Autor: ČTK, rvs - 
31. října 2008
12:04

Podmínky pro získání a vlastnictví střelných zbraní zřejmě budou od příštího roku tvrdší. Zpřísnění se bude týkat například alkoholiků a narkomanů.

Počítá s tím vládní novela zákona o zbraních a střelivu, kterou dnes schválila sněmovna. Novela má omezit možnost použití legálně držených zbraní k trestné činnosti a zpřísnit kontrolu znehodnocených zbraní s cílem omezit možnost jejich opětovného využití.

Poslanci vládní předlohu příliš nezměnili a v podstatě podpořili jen dílčí úpravy, s nimiž souhlasil i ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Stínový ministr vnitra ČSSD František Bublan považuje za chybu, že nebyla přijata evropská norma pro posuzování zbraní a střeliva, jak navrhoval. Hlasování podle něj bylo silové, nikoli věcné.


Policejní rekonstrukce vraždy V. Kočky Policejní rekonstrukce vraždy V. Kočky | Foto Blesk - David Malík

Bohumír Ďuričko zastřelil 9. října v opilosti Václava Kočku mladšího. I v souvislosti s tímto případem se u nás začalo mluvit o potřebě zpřísnění pravidel pro držení střelných zbraní.


Novela celkově zpřísňuje podmínky při posuzování bezúhonnosti a spolehlivosti žadatelů o zbrojní průkaz nebo jejich stávajících držitelů. Podmínku spolehlivosti podle novely nesplní například ten, "kdo prokazatelně nadměrně požívá alkoholické nápoje nebo prokazatelně požívá návykové látky". Norma má zároveň přitvrdit sankce za přestupky související se zbraněmi. Za manipulaci se zbraní na veřejnosti v opilosti, pod vlivem drog nebo léků má hrozit pokuta až 50 000 korun.


vrazi vrazi | YouTube

Matti Saari a Pekka-Eric Auvinen a - dva finští pachatelé děsivých školních masakrů, jejichž jména obletěla celý svět. Saari zastřelil 23. 9. 2008 na odborném učilišti ve městě Kauhajoki deset lidí, Auvinen střílel rok předtím, 7. listopadu 2007, na střední škole ve městě Tuusula a zabil osm lidí. Finsko patří, co se týče držení střelných zbraní, mezi jednu z nejliberálnějších zemí.


Bublan považuje za nedostatečné opatření, podle něhož by ztratil právo držet a nosit zbraň ten, kdo opakovaně skončí na záchytce. Podle jeho soudu by měla tato sankce následovat už po prvním takovém incidentu. Nemá podle něj smysl čekat, protože v té době může takový člověk něco provést.

Colt "Peacemaker" Colt "Peacemaker" | David Maštálka

Norma má mimo jiné zavést nový režim kontroly znehodnocených zbraní, což má podle ministerstva vnitra omezit možnosti jejich opětovného použití. Policie v minulosti zaznamenala případy, kdy při zadržení pachatelů trestné činnosti nacházela funkční zbraně, které ale byly již dříve "papírově" znehodnoceny.

Video se připravuje ...
Další videa