Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pat Topolánek-Bém: Rozsekne to Jan Zahradil?

Jan Zahradil
Jan Zahradil  (Autor: ČTK)
Autor: red - 
31. října 2008
07:59

Když se dva přou, třetí se směje. Tak by mohl vypadat prosincový kongres ODS, kdyby proti sobě nerozhodně stáli zastánci Pavla Béma a Mirka Topolánka. Pat by mohl rozseknout europoslanec Jan Zahradil.

Jan Zahradil má stejně blízko jak k pražskému primátoru Bémovi, tak premiérovi Mirku Topolánkovi. 

"Kdyby na prosincovém kongresu na sebe narazily nějaké dva bloky, což bych považoval za nešťastné, a pokud by bylo zapotřebí někoho, kdo by tuhle věc mohl, byť dočasně, překlenout, tak samozřejmě mohu uvažovat o kandidatuře. A to nejenom na místopředsedu," řekl Zahradil Právu.

Podle listu by mohl být v čele strany asi rok. Deník současně připomíná, že to byl právě Jan Zahradil, kdo pomohl Mirku Topolánkovi ke zvolení do čela občanských demokratů před šesti lety. Pavla Béma pro změnu přivedl do stranické organizace na Praze 6.

Europoslanec se také netají svými blízkými kontakty s prezidentem Václavem Klausem.

Prosincový kongres strany bude vyústěním volebního fiaska ODS. Rozhodovat se bude o novém předsedovi strany. Svůj post hodlá obhajovat premiér Topolánek, kandiduje také Pavel Bém, poslanec ODS Oldřich Vojíř - ale ten jen tehdy, pokud se Topolánek vzdá své kandidatury. Spekuluje se také o možné kandidatuře dosluhujícího moravskoslezského hejtmana Evžena Tošenovského.

Video se připravuje ...
Další videa