Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Další rouškovné důchodcům? Zeman: Nebudu proti. Babiše podpořil, do Klause zaryl

Video se připravuje ...
Autor: sova - 
10. ledna 2021
12:10

Kdy se podle prezidenta Miloše Zemana začne vracet česká ekonomika po krizi způsobené šířením koronaviru znovu do normálu? Souhlasí s premiérem Andrejem Babišem, který očekává ekonomickou stabilizaci přespříští rok? A jaký má hlava státu názor na rekordní deficit, v jakém se momentálně nachází státní rozpočet? Nejen na tyto otázky odpovídal v nedělním pořadu Blesku S prezidentem v Lánech Miloš Zeman.

„Nejhorší forma lockdownu u nás byla hned v první vlně epidemie, kdy zastavila provoz i automobilky. Dnes už se nic takového neděje. Kostra naší ekonomiky – průmysl, stavebnictví a zemědělství – je v pořádku a funguje. To, že služby – zejména cestovní ruch – se dostaly do vážných problémů, je věc, která bude ještě nějakou dobu trvat,“ řekl Zeman ke stavu české ekonomiky.

Prezident podle svých slov v zásadě souhlasí s tvrzením předsedy vlády Andreje Babiše (ANO), který dříve vyjádřil názor, že by se česká ekonomika mohla začít vracet do normálu v roce 2023. „Mohli bychom diskutovat o jemnostech, jako o tom, zda to nebude spíše v druhé polovině roku 2022, ale to není podstatné,“ uvedl prezident před kamerami Blesku.

Video Miloš Zeman o ekonomice během pandemie - Blesk
Video se připravuje ...

Zemanova pětiletka a políček Klausovi

Na rozpočet, který by česká vláda v budoucnu mohla alespoň teoreticky sestavit beze schodku, si podle Zemana počkáme ještě alespoň pět let.Tipuji takových pět let, ale to je můj osobní odhad,“ svěřil se prezident a předtím poznamenal: „Po epidemii a zahlazování ran to je (rozpočet bez deficitu, pozn. red.) daleko vzdálenější budoucnost. S určitým deficitem musíme počítat, ale určitě nižším, než je ten současný.

Zeman se vyjádřil také k reakcím svého předchůdce ve funkci – exprezidenta Václava Klause. Podle zakladatele občanských demokratů je nakládání s veřejnými financemi současné vlády „takřka zločinné“ a kabinet podle něj dává občanům málo najevo, že se musí uskromnit.

Já jsem četl rozhovor s Václavem Klausem, kde mluví o utahování opasků, a zasmál jsem se. Počátkem 90. let jsem to byl já, kdo mluvil o utahování opasků a Václav Klaus proti tomu protestoval a říkal: ‚Nejsem pro utahování opasků, jsem pro to, abychom si vyhrnuli rukávy.‘ Je zajímavé, jak se dějiny opakují,“ vyjádřil se pro Blesk prezident Zeman.

Zeman: Bez zásahu Senátu bych daňový balíček vetoval

A kde vidí současná hlava státu hranici v zadlužování státu, za kterou by už vládu nepustila? „Už dříve jsem řekl, že kdyby Senát alespoň nesnížil zvýšení slevy na poplatníka, tak bych ten daňový balíček vetoval,“ řekl Zeman.

To nebylo nic nejednoznačného. Takového názoru byli pouze lidé, kteří neznají právní terminologii,“ okomentoval prezident údajnou nejednoznačnost v dopise předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO), ve kterém Zeman vysvětloval, proč neschválí daňový balíček, a která způsobila spekulace ohledně prezidentského veta.

Podle prezidenta se diskutovaný termín „vracím“ v dopise vztahoval k vrácení zákona ke zveřejnění ve sbírce zákonů, nikoli ve smyslu návratu ke schválení do Poslanecké sněmovny.

Rouškovné? Důležitější je důstojná valorizace, tvrdí prezident

A jak by se prezident stavěl k tomu, aby důchodci obdrželi tzv. rouškovné, tedy několikatisícovou kompenzaci za zvýšené náklady spojené se zdravotními a ochrannými pomůckami, znovu i tento rok?

„Když to někdo navrhne, nebudu proti, ale sám to doporučovat nebudu,“ vyjádřil se prezident ke kroku, který před časem nevyloučila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

„Pro mě je daleko důležitější, aby důchodci měli důstojnou valorizaci penzí. To teď bude asi o 800 korun měsíčně. (…) Jednorázové dávky dovedu pochopit v nějaké kritické situaci, jako je pandemie, ale přál bych si důstojné zavedení valorizačního systému,“ dodal Zeman v pořadu Blesku.

avina ( 11. ledna 2021 08:50 )

Chudáci Vaši rodiče. Nepřejete jim, závidíte.....Budete mít kruté stáří.Vulgární žena,zdrogovaná?!?

avina ( 11. ledna 2021 08:48 )

Hana Secká--Proč nezajdete na úřad? Co manžel,pracuje? Rodiče pomáhají nebo pomáháte Vy jim? Ještě,že se věnujete dětem,které máte doma.

Hana Secká ( 11. ledna 2021 05:44 )

Přesně! Je to akorát banda dobytků!!!

Hana Secká ( 11. ledna 2021 05:43 )

Už jdete s tím rouškovnym do prd... Já jsem doma na nemocenský od půlky října a nepřišla mě ještě ani koruna! A to mám 2 děti. Že Vám není ze sebe na blití 🤮

Martin32 ( 11. ledna 2021 01:43 )

Kdy naváděly k trestným činům to by mě teda zajímalo?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa