Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Umí rosnička předpovídat počasí... Mýtus, nebo pravda?

Umí rosnička předpovídat počasí? Je to mýtus, nebo naopak pravda?
Umí rosnička předpovídat počasí? Je to mýtus, nebo naopak pravda?  (Autor: Foto Blesk – Jitka Pecharová)
Autor: Jitka Pecharová - 
14. července 2014
23:27

O rosničce se od pradávna říká, že umí předpovídat změnu počasí. I proto se kvůli tomu stala patronkou meteorologů. A čím jiným začít celotýdenní projekt Blesku METEOdny, než rozluštěním otázky, zda je to pravda...

Umí rosnička předpovídat počasí?

I když jako všechna zvířata reaguje i rosnička na změnu počasí, jako o talentované meteoroložce o ní odborníci pochybují. Žabička, pohupkávající ve sklenici po žebříčku nahoru a dolů, prý nemá s budoucím počasím nic společného. Na to, že bude hezky, když vyšplhá nahoru, by si nevsadili.

„Ta pověra o rosničce je velmi populární pro lidi, ale ve své podstatě je to nesmysl. Rosničky reagují na zcela jiné podněty. Třeba v době rozmnožování se drží u vody. Skřehotáním se svolávají k páření. V určitém období je pro rosničku naopak přirozené stěhování vysoko na stromy,“ řekl Roman Rozínek z herpetologické stanice v Hradci Králové. „Shrnul bych to asi vtipem o dvou rosničkách, kdy jedna říká: »Hele, bude pršet«, a když se jí druhá zeptá, jak to ví, tak odpoví: »Protože ti troubové na nás zase koukají«,“ uzavřel Rozínek.

Nejspolehlivější zvířecí meteorolog je hmyz!

Blížící se změnu počasí, zvláště tu k horšímu, lze vypozorovat z chování mnoha zvířat. Smysly mají vyvinutější jinak než lidi. Řada z nich má schopnost vnímat změnu atmosférického tlaku. Některé signály zvířat popsal Blesku královédvorský zoolog Pavel Moucha.

Mezi nejlepší zvířecí meteorology patří drobný hmyz. Když má přijít déšť, kvůli nízkému tlaku letí níž.

Vlaštovky, které se živí mouchami, kvůli tomu také začnou létat nízko, takže podle toho se dá očekávat, že se spustí déšť.

Bouřku lze předvídat i podle toho, že ztichnou ptáci nebo podle ryb, které se před ní víc vytírají.

Zhoršení počasí lze vypozorovat i z chování některých exotických zvířat. „Na dálku je to patrné u slonů. Když jsou značně nervózní a troubí víc než obvykle, to většinou přijde bouřka. Už se mi to u nich mnohokrát potvrdilo,“ řekl zoolog.

Neklidné jsou před bouřkou i žirafy. Pobíhají a houfují se u vchodu do pavilonu.

Z chování zvířat lze předvídat i hezké slunečné a suché počasí. V tu dobu například ptáci létají vysoko a pavouci si předou sítě.

Pozor! V úterý startují METEOdny Blesku. Počasí a zvířata, zdraví, rostliny. Jak se předpovídá počasí? K tomu spousta odborníků a zajímavých lidí na chatu Blesku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi