Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Krásná podívaná: Ranní červánky ozářily Prahu. Teď je na řadě ochlazení!

Autor: Jan Doležal, geok - 
9. listopadu 2013
06:11

Takový východ slunce jako včera už dlouho nebyl. Ranní červánky na mnoha místech Česka nedostály svému jménu. Obloha se totiž nezbarvila do červena, ale do oranžova. Podle meteorologů nic divného, pro nás ostatní jedinečná podívaná.

Zvláštní zbarvení oblohy při východu či západu slunce vzniká vlivem poklesu teploty. Vodní páry se srážejí v podobě ledových krystalků na částečkách prachu. Když je sluneční paprsky ozáří, dochází v nich k lomu a rozptylu světla a obloha se nám jeví barevně.

Červánky nevystihuje jenom červená barva. „Mohou být žluté, oranžové nebo i purpurově červené. Záleží to na vlhkosti, množství prachu ve vzduchu i na tom, pod jakým úhlem dopadají sluneční paprsky na oblaka,“ vysvětlila Blesku Dagmar Honsová ze společností Meteopress.

Když meteorologové zkoumají družicové snímky, červánky na nich nepoznají. Je prý ale pravděpodobné, že oranžová obloha byla včera na mnoha místech České republiky.

Na Znojemsku bylo 20,1 °C
Pátek byl nejteplejším dnem celého týdne. Na mnoha místech Česka padaly teplotní rekordy. Největší teplo bylo v Dyjákovicích na Znojemsku, kde naměřili 20,1 stupně. Původní rekord z roku 1997 byl přitom 16,8 °C. V pražském Klementinu padl včera rekord z roku 1895. Rtuť teploměru tam ukázala 17,9 stupně nad nulou. Původní rekord byl 16,5 °C.

Teploty spadnou o 10 stupňů

Pátek byl nadlouho posledním teplým dnem. Už během dneška se začne ochlazovat a zítra se do hor vrátí sněžení. Zatím naštěstí jen do hor.

Sobota   Zataženo, déšť            12 °C
Neděle    Déšť, sněžení           1 °C/10 °C
Pondělí   Přeháňky, sněžen    -1 °C/8 °C
Úterý     Přeháňky sněžení     -1 °C/7 °C
Středa    Déšť, sněžení          -1 °C/8 °C

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi