Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Česko opět zasáhly vydatné bouřky: Vyvracejí i stromy a shodily i letadlo!

Autor: shp, ČTK - 
4. srpna 2013
18:59

I když byl dnešek zhruba do čtyř hodin na většině území Česka slunečný, hezké počasí nevydrželo. Po celé republice vydatně prší a lidé se na ulicích schovávají pod deštníky nebo raději utíkají rovnou domů. Bouřky jsou zpět!

Bouřka se zformovala již nad Švýcarskem a v plné síle dnes dorazila i do České republiky. V Praze na většině míst prší a silný vítr shazuje i tašky ze střech a vyvrací stromy. V Plzni dokonce padaly kroupy!

 

 

Výpadky proudu

 

Nejsilnější byla bouřka zřejmě na Plzeňsku a Tachovsku. Místy napadlo kolem 20 milimetrů vody na čtvereční metr i více. „Výpadky proudu jsou zatím spíše lokálního charakteru. Obvykle tam, kde spadne strom na elektrické vedení. Systémovou poruchu zatím hlášeno nemáme,“ řekl odpoledne ČTK mluvčí ČEZ pro západní Čechy Martin Sobotka. Pás bouřkové oblačnosti se z Plzeňského kraje postupně přesunuje dál na severovýchod.

 

Letadlo a balon nevydržely

 

V centru Prahy se kvůli silnému větru utrhl balon, který se používá jako atrakce na prohlídku historického centra z výšky. U Staňkova na Domažlicku vichr srazil menší letadlo s německou posádkou. Oba muži jsou zraněni, ale jejich stav prý není vážný.

 

Celá republika v dešti

 

Na jihu Čech zasahovali hasiči po bouřce u 200 událostí. Jeden člověk byl zraněn. Stromy popadaly nejen na silnice, ale také na zaparkovaná auta. Bouřka, která se vpodvečer přehnala Českou republikou, zaměstnává také hasiče na Vysočině. Za uplynulou hodinu tam zasahovali už na více než 70 místech.

V noci přijdou bouřky na Moravu

Od západu na východ Čech a dál na Vysočinu dnes prošla Českem silná bouřka s nárazy větru. Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) mohou bouřky v noci zasáhnout i část Moravy. Hasiči vyjížděli na stovky zásahů, hlavně k popadaným stromům, které zablokovaly silnice i železnice. Na Domažlicku také zřejmě kvůli bouřce havarovalo malé letadlo, posádka ale nebyla vážně zraněna. Na Vysočině u Nové Vsi na Havlíčkobrodsku byl evakuován dětský tábor.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi