Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tropy i o víkendu: Čekají nás teploty nad 30°C! Kde se raději nekoupat a kde hrozí požáry?

Víkend se blíží, s ním opět přijdou i vysoké teploty, které lákají ke koupální
Víkend se blíží, s ním opět přijdou i vysoké teploty, které lákají ke koupální  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
1. srpna 2013
13:30

Tropická vedra pokračují, již dnes teplota na řadě míst Česka vystoupala opět ke třicítce. Slunečný a parný bude přitom i pátek a nadcházející víkend. Meteorologové však vydali i řadu varování - před hrozícími požáry a také před tím, že koupání na některých místech není tak úplně bezpečné.

Třikrát hurá, tropy se vrátily. O nadcházejícím víkendu se pořádně ohřejeme. "V přílivu tropického vzduchu se očekávají vysoké teploty, které vystoupí v pátek na 30 až 34 stupňů Celsia, v sobotu a v neděli na 31 až 35 stupňů Celsia," sdělili dnes meteorologové. Tak extrémní teploty, jako byly minulý týden, sice nehrozí a letité rekordy kolem 38°C by padat neměly, to však neznamená, že nebudeme padat únavou z vysilujícího vedra.

Přijde ochlazení. Na 31°C...

"Ochladit" by se mělo až v pondělí, a to navíc jen přechodně na 27 až 31°C. "Od úterý dojde opět k obnovení přílivu tropického vzduchu a teploty opět vzrostou na 30 až 35 stupňů Celsia," stojí v aktuální předpovědi ČHMÚ.

Ideální čas, vyrazit někam k vodě. Ovšem i to má svá úskalí. Odborníci pro následující parné dny doporučují lidem nezdržovat se na slunci zejména kolem poledne, chránit se před ostrým zářením pokrývkou hlavy, slunečními brýlemi a opalovacím krémem. A hodně pít. Zkrátka letní klasika.

Kam k vodě? V Praze řádí sinice v Šeberáku, v Brně se voda zlepšila

K té se již řadí i šíření sinic v přírodních koupalištích. Pražené by se kvůli tomu měli vyhnout Šeberáku, kde je voda nevhodná ke koupání již přes týden. Na dalších místech je sice v Praze voda lepší, ale Matěj Čermák z pražské hygienické stanice přesto upozorňuje: "Lidé by měli dát na svůj vlastní rozum a nespoléhat se jen na měření, která jsou třeba dva týdny stará."

Z druhého stupně na první se pak za uplynulý týden i vlivem ochlazení zlepšila voda v Brněnské přehradě, zákaz koupání platí jen v rybníku Olšovci na Blanensku. Bližší informace o kvalitě vody najdete na webu Koupací vody ZDE

Zakazují ohně i lampiony štěstí

Ode dneška však pro Moravu a Slezsko platí také výstraha před požáry, která se patrně rozšíří i do dalších krají. Na doporučení hasičů ji vyhlásil již třeba hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD). Kromě rozdělávání ohně ve volné přírodě je zakázáno také jakékoliv pálení hořlavých odpadů a platí zákaz ohňostrojů a pyrotechnických efektů, včetně vypouštění takzvaných lampionů štěstí. ČTK to dnes řekla mluvčí krajského úřadu Šárka Stará.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi