Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bude větší vedro, než říkají předpovědi: Čekají nás tropy! Na teploměr se nespoléhejte

V létě se vlhkost vzduchu  u nás pohybuje okolo 50 %. Pocitovou teplotu ještě zvýší bezvětří a obloha bez mraků.
V létě se vlhkost vzduchu u nás pohybuje okolo 50 %. Pocitovou teplotu ještě zvýší bezvětří a obloha bez mraků.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: bk - 
16. července 2013
05:30

Teploměr ukazuje 27 °C, ale vám je takové vedro, že byste se nejradši svlékli z kůže? Rozbitým teploměrem to ale není. Že je vám větší horko než ve skutečnosti je venku, tak zato může pocitová teplota! V příštích dnech se proto připravte na tropy, ale na teploměru to vidět nebude!

Spoléhat se na hodnoty venkovního teploměru a oblékat se podle toho už dávno není v módě. Mnohem důležitější je pocitová teplota! V letních měsících závisí především na vlhkosti vzduchu – čím je větší dusno, tím vyšší teplotu náš organismus pociťuje. Například 35 °C v poušti, kde je suchý vzduch, byste snášeli mnohem lépe, než stejnou teplotu ve vlhkém pralese!

„Pokud je vzduch suchý, tak výpar probíhá snadno a naše tělo se tak může dobře ochlazovat,“ vysvětluje meteorolog Martin Štros. V zahraničí je pocitová teplota běžnou součástí předpovědí. U nás na to zatím lidé nejsou zvyklí.

Jak je to možné?

Když je horko, náš organismus se ochlazuje potem. Jenže v suchém vzduchu je to mnohem snazší! Při vyšší vlhkosti se totiž kapičky potu z našeho těla hůř odpařují, protože okolní vzduch je vodou nasycen. Pot zůstává na těle a zvyšuje pocit horka.

Je to věda!

Výpočet pocitové teploty je věda. Nemá na ní vliv pouze vlhkost vzduchu, i když je to nejvýraznější činitel, ale také vítr nebo i jak sluníčko »pálí«. „Pocitová teplota má i jiný vývoj během dne, než teplota sledovaná na teploměrech. Vnímáme ji také v závislosti na tom, zda na nás svítí či nesvítí slunce,“ říká meteorolog Martin Štros.

V zimě za to může vítr!

Pocitovou teplotu vnímáme i v zimě. To má ale na ní větší vliv vítr, který nás hodně ochlazuje.

Jak bude?

V příštích dnech bude pocitová teplota vyšší než hodnota na teploměru, protože vlhkost vzduchu bude okolo 45 %. „Zvyšovat ji ovšem bude i bezvětří a velmi malá oblačnost, takže zdánlivě nám může připadat, že teploty překročí i tropickou třicítku,“ předpovídá Štros.

Dnes: Jasno až polojasno. Den: 24 °C. Pocitová teplota: 27 °C.

Zítra: Jasno až polojasno. Noc: 13 °C, přes den: 27 °C. Pocitová teplota: 30 °C.

Čtvrtek: Jasno až polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Noc: 15 °C, den: 27 °C. Pocitová teplota max. 30 °C.

Jak s vlhkem roste pocitová teplota Jak s vlhkem roste pocitová teplota | in-pocasi.cz

cinderella1 ( 24. července 2013 16:06 )

Dneska je u vas (Praha) uplne stejna teplota (86F) jako tady na FL. Jen tu vlhkost mate nizsi, u vas to dela 32%, u nas 67%.

itartas ( 16. července 2013 09:38 )

Zobrazit celou diskusi