Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Počasí se asi zbláznilo: Zase mrzne a sněží!

Takhle nasněžilo v květnu před dvěma lety
Takhle nasněžilo v květnu před dvěma lety  (Autor: Blesk - Jitka Pecharová)
Autor: bk, ČTK - 
23. května 2013
09:15

Ano, čtete dobře... Měsíc květen se chýlí ke konci a místo, abychom si užívali letních teplot okolo 25 °C, sněží! Může za to nezvaný host z Německa – studená fronta, jenž srazí rtuť teploměru až k 9 °C a po ránu dokonce k 1 °C!

„Po včerejším přechodu studené fronty začal do Česka ze severozápadu proudit studený vzduch. Ochlazení přinese ojediněle i přízemní mrazíky a sněhové srážky,“ předpovídá Dagmar Honsová.

Sněžit mělo už dnes v noci, a to od 800 metrů nad mořem a výš. Pořádná kosa bude i v nížinách. Nejchladnějším dnem z celého týdne bude pátek, to se rtuť teploměru zastaví na 13 °C. Neohřejeme se ale ani o víkendu. A kdy bude zase teplo? Podle meteorologů se letní teploty vrátí až v červnu.

Už sněží

"Přijel jsem v 08:00 na Praděd, jsou tady dva stupně pod nulou, poletuje sníh a přimrzá to. Místy zamrzají i kaluže, zima se hlásí o slovo," řekl dnes ČTK provozovatel hotelu a restaurace Praděd umístěné ve věži vysílače.

Výkyvy počasí zaznamenávají na horách v tuto dobu i dispečeři jesenické horské služby. "Loni v květnu už bylo teplo, nemrzlo ani nepadal sníh. Naopak zima se vrátila v květnu předloni, to tehdy už bylo vše v květu a napadlo i hodně sněhu, který tady ležel čtyři dny," řekl ČTK dispečer horských záchranářů.

Jak bude?

Dnes: Oblačno až zataženo, místy přeháňky. Přes den 11 až 15 °C.

Zítra: Převážně oblačno, přeháňky nebo občasný déšť, na horách smíšené nebo sněhové přeháňky. V noci 7 až 3 °C, místy kolem 1 °C, přes den 9 až 13 °C.

Víkend: Převážně oblačno. V noci 7 až 1 °C, přes den 12 až 16 °C.

hasmen ( 24. května 2013 06:04 )

Meteoroložka Dagmar Honsová

naidka ( 23. května 2013 12:28 )

jedině pustý ostrov někde v Tichomoří.

ellora_danen ( 23. května 2013 12:16 )

Já už to tu fakt začínám nesnášet...nevíte někdo o zemi, kde se nekrade, neuplácí, prezident nechlastá a je tam teplo? Podotýkám, že pečení holubi tam do huby lítat nemusí...

hopsicek ( 23. května 2013 11:32 )

A za to můžou politici! Všechno je tu špatně!

Zobrazit celou diskusi