Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Extrémní zima je u konce: Na jaro si ale ještě počkáme!

Dosavadní zimní počasí zřejmě končí.
Dosavadní zimní počasí zřejmě končí.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, lm - 
6. dubna 2013
18:05

Velmi chladné počasí posledních dnů konečně skončí! S touto radostnou zprávou přišli meteorologové, ale bližší informace o teplotách neposkytli. Ty předchozí totiž moc nevycházely.

"Po nedávných extrémně chladných týdnech se průměrná teplota během nadcházejícího týdne dostane na slabě podnormální a přechodně až normální hodnoty," uvedli meteorologové a doplnili, že očekávané srážky by neměly překročit běžné dubnové hodnoty. O něco sušší by měl být příští týden, naopak více srážek očekávají v týdnu od 15. dubna.

Dlouhodobý teplotní průměr pro zmiňované období je 9,4 stupně Celsia a průměrné množství srážek je 41 milimetrů.

Meteorologové již dřív uvedli, že duben začal rekordně chladným počasím. Nejnižší zaznamenanou dubnovou teplotu hlásila v pondělí 1. dubna například stanice Krásné Údolí na Karlovarsku, kde bylo minus 10,3 stupně Celsia, v Brně Tuřanech pak minus 6,3 stupně. Ještě chladnější bylo úterý, které přineslo dosud nejnižší dubnové teploty třeba ve Frenštátu pod Radhoštěm, minus 12,9 stupně.

Začátek měsíce přinesl na některých stanicích i rekordní sněhovou pokrývku, dosavadní dubnové sněhové maximum zaznamenala například Světlá hora na Bruntálsku, 30 centimetrů, Měděnec na Chomutovsku, 29 centimetrů nebo Opava, 28 centimetrů.

Meteorologický ústav nově vydává měsíční předpovědi bez konkrétních údajů o teplotách a množství očekávaných srážek, tyto předpovědi totiž příliš nevycházely. Nové výhledy udávají jen očekávaný trend ve vývoji počasí a celkový charakter počasí, tedy pravděpodobnost s jakou budou v daném období srážky a teploty podprůměrné, nadprůměrné či průměrné.

eillenn ( 6. dubna 2013 19:53 )

Ty dlouhodobé předpovědi vycházejí tak na 50% . Neměly by se předpovídat,meterologové to vědí sami dobře....

ejvm1712 ( 6. dubna 2013 18:22 )

Meteorologové stejně ho*no uhodnou.

naidka ( 6. dubna 2013 18:22 )

Meteorologický ústav nově vydává měsíční předpovědi bez konkrétních údajů o teplotách a množství očekávaných srážek, tyto předpovědi totiž příliš nevycházely. A není potom lepší nepsat vůbec nic?

Zobrazit celou diskusi