Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pospíme si o hodinu méně, v noci přichází letní čas! Místo 2:00 bude 3:00

Dnes v noci se mění čas: Přijdeme o hodinu spánku, v 2:00 bude 3:00
Dnes v noci se mění čas: Přijdeme o hodinu spánku, v 2:00 bude 3:00  (Autor: Profimedia.cz, Archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
30. března 2013
21:20

Venku zima a meteorologové čekají vydatné sněžení. Jaro se zatím kdesi zapomnělo. Přesto dnes v noci dochází k jedné významné změně - nastává letní čas. Nezapomeňte si tedy přeřídit hodinky! I když je fakt, že v moderní době se to u řady dalších přístrojů děje již automaticky.

V noci na neděli nastane v Evropě letní čas a lidé by si měli ve 02:00 posunout hodinky o hodinu dopředu. Tedy na 03:00. Praktické je ale posunout si hodinky už dnes večer.

Letní čas letos skončí 27. října. Přechod na letní čas a zpět však vyvolává spory o to, jak se tyto změny projevují na lidském organismu.

Lékaři a psychologové se v zásadě shodují na tom, že na změnu času si lidé zvykají asi týden. Hůře si prý zvykají na letní čas, kdy musí fakticky vstávat o hodinu dřív, zatímco návrat k zimnímu času údajně problémy nedělá.

Letní čas se zaváděl s tím, že přinese energetické úspory, neboť se večer o hodinu prodlužuje doba denního svitu. Dnešní odborníci ale tvrdí, že střídání času se v energetice projevuje jen zanedbatelně a úspory elektřiny to nepřináší.

Posun času letos postihne 15 nočních dálkových vlaků, které s úderem nedělní druhé hodiny ranní naberou hodinové zpoždění. S tímto zpožděním by měli počítat i cestující, kteří pojedou dálkovými vlaky až po změně času. Regionálních vlaků se změna nedotkne, protože během změny času nejedou a na tratě vyrážejí už podle letního času.

cinderella1 ( 31. března 2013 01:44 )

Je to pakarna, nam ho prehodili v USA uz pred 3 tydny. Take me to trva vzdycky par dnu nez se s tim srovnam. Myslim si, ze to otravuje kazdeho.

aluman ( 30. března 2013 23:30 )

Netvař se tak povýšeně a chytře Každý člověk je jiný. Že na tebe to nemá vliv, to neznamená, že ten, na koho to má vliv a hodně negativní, že není normální. Já osobně se s tím vyrovnávám vždycky pár dnů, ale znám lidi, co se s tím skutečně vyrovnávají těžce a třeba i měsíc. Rozhodně o něco takového nestojej. Dělat se tím zajímavý, to nevím proč by kdo dělal. A to, že někdo nezapadá do škatulky právě tvých představ, to neznamená, že by byl zralý pro psychiatra. To spíš ty s tou tvojí nabubřelostí. Navíc už v současnosti letní čas nepřináší žádný užitek a přitom mnoho užitečných věcí se ruší. Tak proč už tenhle stupidní nesmysl také nezrušit?

danoch ( 30. března 2013 22:12 )

Zvykat si na změnu času týden? To je totální nesmysl.To přece nemůže člověk nijak poznat.Prostě se ráno vzbudím a není třeba 8 ale 9,to je všechno.Nemůže to mít na člověka žádnej vliv.Kdo tvrdí,že mu to dělá problémy,tak chce být buďto zajímavej,nebo je zralej na psychiatra!Jiná možnost neni.Nejsem zastánce změny času,podle mě je to zbytečný,jenom tvrdím,že to na člověka nemá žádný negativní vliv.

diskutujici ( 30. března 2013 21:34 )

Stupidni letni cas.

Zobrazit celou diskusi