Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Češi už ze sněhu šílí! Psycholožka radí, jak se ze zimy nezbláznit

Autor: šim - 
2. dubna 2013
12:16

Bílé Velikonoce až s půlmetrovým přívalem sněhu přivedlo většinu Čechů na pokraj šílenství. A bohužel bude hůř! Zítra (ve středu) bude opět chumelit. Jaro je v nedohlednu, jak tohle šílené období přežít?

Místo Hody, hody doprovody se vzhledem k zimnímu počasí hodilo k velikonočnímu koledování říkání Koleda, koleda Štěpáne. Několik desítek centimetrů sněhu ochromilo téměř celou Moravu od severu až po jih, také Čechy nebyly sněhové nadílky ušetřeny. Místo jarního sluníčka a první zmrzliny leda omrzliny, grog a sněhule…

Sněžit nepřestane

Dobré zprávy pro nás však meteorologové nemají ani pro nadcházející týden. Ve středu bude opět sněžit, na Moravě napadne do 15 cm, na horách až čtvrt metru. Ve zbytku ČR nasněží do 7 cm. Mohou se tvořit sněhové jazyky. Podle Dagmar Honsové můžeme čekat oteplení až nejdříve za deset dnů. Letošní zima tak prý připomíná „nekonečnou“ zimu z roku 1942, kdy se sníh držel až do 17. dubna.

Slunečního svitu je dlouhodobý nedostatek a opožděné jaro se odráží na psychice lidí. K tomu nepřispěla ani víkendová změna času, která proběhla v neděli. „Asi abychom mohli o hodinu déle sáňkovat,“ šířila se facebookem rozmrzelá poznámka jeho uživatelů. Oblíbená je také fotografie Jara Slávika s textem Jaro je už za rohem.

Jaro je už za rohem Jaro je už za rohem | facebook.com

Jak se ze zimy nezbláznit?

Psycholožka Lenka Čadová dává čtenářům Blesk.cz několik jednoduchých receptů, jak toto neveselé období přečkat bez úhony. „Člověk je tvor meteosenzitivní, to znamená, že nás počasí velmi ovlivňuje. Čím je jedinec psychicky labilnější, tím je na počasí a jeho změny citlivější. Pokud nám radost nedělá počasí, je důležité, orientovat se na to pozitivnější, co v životě máme a prožíváme. Je dobré zaměřit se na dobré pozitivní knihy či filmy. Z dlouhodobého hlediska je dobré sportovat, protože sport zajistí vyplavování endorfinů, tedy hormonu štěstí,“ radí Lenka Čadová. Od věci také není relaxace a uvolnění a samozřejmě celkově pozitivní myšlení.

V minulosti si lidé také proto vytvářeli pranostiky a různá pořekadla, které jim pomáhaly s nepříznivým počasím se vyrovnat. Pro sníh v dubnu jich je možné nalézt jen pár, např. Sníh dubnový jako mrva pohnojí či Přijde-li v dubnu sníh, lze očekávati květen sychravý a jasný. Kdyby dneska náhodou někde sprchlo, byla by aktuální pranostika: Déšť na svatého Theodora značí mnoho vody v máji.

hasmen ( 2. dubna 2013 18:08 )

Podle Dagmar Honsové můžeme čekat oteplení až nejdříve za deset dnů

eillenn ( 2. dubna 2013 17:14 )

Nejen pozitivní knihy a filmy,taky pozitivní lidi a pozitivně odjet na Maledivy(kdyby na to bylo ),pozitivně myslet,pozitivně žít a pak se samým blahem stejně zblázníme....

gamehoror ( 2. dubna 2013 16:49 )

U klávesnice mi nesněží a fakt s nějakou zimou problémy nemám. Co je za okny je mi ukradený ale radši zimu než letní pařáky.

otec-decathlon ( 2. dubna 2013 16:01 )

..nám už palivo dochází..meleme z posledního.

hu2hu ( 2. dubna 2013 14:28 )

Březen, za kamna vlezem. Duben, ještě tam budem. Zatím máme čím topit, takže pohoda.

Zobrazit celou diskusi