Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bílé Velikonoce: Místo hody hody je sníh a mráz

Mnozí vyrazili na hory, protože napadla čerstvá várka sněhu
Mnozí vyrazili na hory, protože napadla čerstvá várka sněhu  (Autor: ČTK)
Autor: Michaela Vraná, ČTK - 
8. dubna 2012
11:55

Letošní Velikonoce jsou pěkně studené. Kdo mohl, vyrazil na hory. V noci na neděli na několika místech České republiky napadl dokonce sníh! Až v pondělí koledníci budou chodit od domu k domu a recitovat Hody hody doprovody, štamprlička na zahřátí je jistě potěší.

Bílé Velikonoce nepotěšily hlavně silničáře na severu Čech. Museli vyjet se sypači. Navíc mnozí řidiči už vyměnili zimní pneumatiky za letní. Ti by dnes vůbec neměli vyjíždět z domu, nebo je zpět přezout.

Liberecko

Na sever Čech se v noci vrátila zima. Ve vyšších polohách Libereckého kraje napadlo do nedělního rána kolem deseti centimetrů nového sněhu a sněžit zatím nepřestalo. Motoristé proto musejí počítat s problémy. "Řidiči, kteří už vyměnili zimní pneumatiky za letní, by dnes do horských částí kraje neměli vyjíždět," řekl hlavní dispečer společnosti Silnice LK Pavel Pospíšil.    

Na silnicích leží rozježděný nebo ujetý sníh. Teploty se pohybují pod nulou a vozovky místy mohou klouzat. V nižších polohách napadlo kolem dvou centimetrů sněhu. Například v Bedřichově v Jizerských horách jej ale přibylo sedm až deset centimetrů. Silničáři proto řidičům radí, aby byli trpěliví, jezdili opatrně a pomalu.

Řidiči sypačů měli pohotovost, s auty proto vyráželi z domova. Všechna vozidla dnes ale silničáři nasadit nemohou. "Máme omezený počet sypačů, protože některá auta už jsme přestavěli na letní údržbu," vysvětlil Pospíšil. Kromě sněhu může řidiče v Libereckém kraji potrápit ledovka.    

Problémy na silnicích byly už v ranních hodinách. Osobní auto bouralo v Harrachově. Kvůli ledovce se auta například nemohla rozjet do kopce mezi Libercem a Mníškem. 

Meteorologové dnes čekají sněhové přeháňky v celém Libereckém kraji. Odpoledne a večer by měly ustávat. Teploty v horských částech kraje se budou pohybovat pod nulou. Podle silničářů je možné, že se v pondělí ráno bude tvořit náledí.

Olomoucko

Na severu Olomouckého kraje vyrazily kvůli sněhovým přeháňkám do terénu znovu sypače. Vozovky museli silničáři ošetřit na Šumpersku a Jesenicku. Na některých místech tam stále ještě leží sněhová kaše. Sněhové přeháňky se objevily i v jiných částech regionu, správci silnic tam však zasahovat nemuseli.   

"Na cesty jsme vyrazili v 04:30. Sypali jsme Červenohorské sedlo a kompletně celé město Jeseník, vyjížděli jsme také na Zlatohorsko, Rejvíz, Vidly či Hanušovicko. Sníh se držel od 400 metrů nadmořské výšky. Na vrcholcích nyní zůstává na cestách kaše po chemickém ošetření, dole jsou již silnice mokré," řekl dispečer jesenické správy silnic.

Šumpersko

Sníh pokryl i cesty ve vyšších polohách Šumperska. "Prováděli jsme chemický posyp, ještě nyní jsou sypače venku. Zasahovali jsme na sedle, Skřítku, Štítecku i na Studené Loučce. U nás se sníh držel nad 500 metrů nadmořské výšky," uvedl dispečer šumperské správy silnic.

Podotkl, že v této oblasti se dá počítat se sněžením i v dubnu, stroje jsou proto stále v pohotovosti. "Pamatuji si, kdy v tuto dobu napadlo během dvou dnů i metr sněhu," dodal dispečer.

gogo ( 8. dubna 2012 16:27 )

Místo hody hody je sníh a mráz ? Tak se zase sklidníme... Katastrofa se nekoná, na Velikonoce takto bývá často, je začátek dubna a ne červen.. A pro floru a potažmo pro zemědělce je toto počasí mnohem vítanější než Bleskem stále vyhlížená a vychvalovaná "tepla" ...

gogo ( 8. dubna 2012 16:24 )

Jsi trapný malý rádoby podnikatel.... Ale tudy cesta ke zbohatnutí nevede... Dej se na politiku...

Zobrazit celou diskusi